Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Rolada bezowa z mascarpone i owocami. Deser to pyszny i prosty, tak prosty wbrew pozorom, tylko uwaga uzależniający ;) puchowa beza, pyszny krem i owoce – czy można chcieć czegoś więcej ?
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
- 5 białek + szczypta soli
- 250 g cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 125 gram serka mascarpone
- 250 ml śmietany 30 % + 4 łyżki cukru
- dowolne owoce – u mnie garść borówek i kilka truskawek ( świeżych nie mrożonych )
- papier do pieczenia + 1 łyżeczka oleju rzepakowego
Piekarnik rozgrzewamy do 150 C.
Białka ubijamy wraz ze szczyptą soli, gdy już będą lekko ubite dodajemy po łyżce cukru a a na koniec dodajmy mąkę ziemniaczaną.
Na płaskiej dużej formie do pieczenia rozkładamy papier i delikatnie smarujemy go olejem. ( to mój pomysł bo przy pierwszym takim placku beza przykleiła się do papieru i odchodziła tylko w częściach ). Na tak przygotowany papier wykładamy naszą pianę z białek i dokładnie oraz delikatnie rozsmarowujemy na równej grubości placek.
Wkładamy formę do piekarnika i pieczemy przez 25 minut.
Po tym czasie beza powinna być lekko przyrumieniona ale miękka w środku. Wyciągamy z piekarnika, przykrywamy drugim arkuszem papieru do pieczenia od góry i obracamy bezę góra – dół, tak żeby część z papierem na którym się piekła była od góry. Papier delikatnie ściągamy, a bezę zostawiamy do wystygnięcia.
Krem :
w misce do miksera mieszamy serek mascarpone + śmietanę + cukier, do konsystencji kremu. Jeśli dla Ciebie będzie za mało słodki nie dosładzaj go, beza jest wystarczająco słodka.
Teraz na naszą bezę wykładamy krem na nim układamy owoce.
Delikatnie zwijamy od jednego długiego końca do drugiego. Górę rolady możemy tak jak ja udekorować pozostałym kremem i owocami.
Z tej rolady bezowej wyszło mi 15 kawałków :) więc jest to całkiem wydajna jest ;) Uwaga jest tylko jedna bardzo wciąga ;)
Robiłam też roladę szpinakową z łososiem .. też serdecznie polecam :)