Grillowanie na węglu drzewnym to książka, która wpadła mi w ręce jakiś czas temu podczas jakiejś wyprzedaży w księgarni Weldbild i szczerze bardzo ją lubię, a jak że sezon grillowy już niedługo :) postanowiłam ją sobie przypomnieć a Wam pokazać.
Książka jest podzielona na rozdziały tematyczne a w nich m.in Aromatyczne mieszanki przypraw, marynaty i sosy – wołowina, jagnięcina, dodatki, desery, oraz bardzo przydatny rozdział jak grillować.
Na wstępie możemy się dowiedzieć o różnych rodzajach ” paliwa ” czyli o węglu drzewnym, brykietach z węgla drzewnego. O tym, czego możemy użyć żeby rozpalić węgiel, jaka powinna być temperatura, test ręki o wielu innych przydatnych informacjach. A i jest informacja jak wędzić w grillu, kurs wędzenia na desce.
Potem są marynaty np. takie jak sos z orzeszków ziemnych, sos oliwkowo – majonezowy, biały sos barbecue. A na kolejnych stronach pojawiają się już przepisy na wędzone orzechy z przyprawami, steki z polędwicy wołowej z marynatą martini, żeberka po wietnamsku wędzone na drewnie wiśniowym i wiele, wiele innych. Przy prawie każdym przepisie jest zdjęcie lub kilka zdjęć, które zachęcają do zjedzenia od razu danej potrawy.
Książka wg mnie bardzo przydatna, takie kompendium wiedzy i pomysłów. Jak gdzieś na nią traficie polecam, kupcie.
Grillowanie na węglu drzewnym
Świat Książki
stron 239
cena 44,90