Kaszanka czyli zabawa dla wampirów

Kaszanka, to wyrób z kaszy, mięsa i krwi .. hmm, zdecydowanie nie jest moim ulubionym ;) ale czego się nie robi dla wyśmienitego towarzystwa. A towarzystwem tym byli tak samo jak ja, albo i bardziej zakręceni kulinarnie ludzie z Krakowa. Zebraliśmy się w Jadalni w kilkanaście osób i przez kilka godzin popołudniowo – wieczornych bardzo dobrze bawiliśmy się ;) przyrządzając cztery rodzaje kaszanek. Kaszankę standardową z kaszą jęczmienną, kaszankę hiszpańską ostrzejszą w smaku, kaszankę z kaszą gryczaną oraz kiszkę ziemniaczaną oraz kaszanka meksykańska. Były maszynki do mięsa, były jelita i nauka jak to wszystko razem połączyć.  Zabawa w takim towarzystwie wspaniała.

Przy okazji dziękuję  wszystkim którzy byli i których dane mi było poznać :)

kiszka kiszka_hiszpańska kiszka2 kiszka3 kiszka4 kiszkaziemniaczana

 

ps. przepisy na te pyszności mam nadzieję, że pojawią się już niedługo.

3 myśli na temat “Kaszanka czyli zabawa dla wampirów

  1. A teraz głos iberystki ;-P Kaszanka hiszpańska czyli „morcilla” to de facto „ryżanka”. Bo robi się z ryżu. Rzadko bywa ostrawa. Zwykle jest wręcz przeciwnie – dodają do niej miód, rodzynki i figi suszone. Smakuje obłędnie ;-) W ogóle kuchnia hiszpańska nie jest ostra ;)

  2. Ostatnio zasmakowałam w kaszance meksykanskiej, i zastanawia mnie czy to brak krwi powoduje, ze jest biała?

Dodaj komentarz