Gulasz wieprzowy jedno z ulubionych dań moich dzieci, przeważnie przygotowuje go J. ale jako, że go nie ma .. padło na mnie ;) A ja postanowiłam do tego celu wykorzystać slowcookera. Co to jest slowcooker – po polsku to wolnowar, jest to garnek który podłączamy do prądu i dzięki temu delikatne grzałki powoli ogrzewają umieszczony w środku garnek ceramiczny. Ja już w nim gotuję od jakiegoś czasu i szczerze go uwielbiam.
Gulasz wieprzowy
- 75 dkg łopatki wieprzowej
- 3 ząbki czosnku
- puszka zmiksowanych pomidorów z jedną obraną cebulą
- pieprz
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczka ostrej papryki chili
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- ok 1 litra domowego rosołu
- olej
Garnek włączyłam na opcje high.
Łopatkę opłukałam pod zimną wodą pokroiłam w kostkę, wymieszałam w pokrojonym drobno czosnku, papryce i kminku i całość obsmażyłam na patelni na rozgrzanym oleju. Obsmażone mięso przełożyłam do wolnowaru, pomidory wylałam na patelnię ( na której smażyło się mięso ) dolałam do nich trochę rosołu, całość podgrzałam i zalałam tym mięso w wolnowarze, dodałam resztę rosołu, lekko doprawiłam pieprzem. Przykryłam przykrywką, przełączyłam wolnowar na low ( o godzinie 21:00 ) i szczerze poszłam spać.
Rano o 6:00 spróbowałam, mięso się rozpływało, więc wyłączyłam wolnowar.Obiad gotowy ! I jak tu nie kochać tego urządzenia, jeśli po naszych wcześniejszych testach wyszło że zżera prądu za 17 groszy przez 10 godzin używania.
tak wyglądał gulasz w wolnowarze / slowcookerze
Inne przepisy z wolnowaru na moim blogu KLIKNIJ
Co więcej – normalne duszenie nie daje takiego aromatu. Wolnowar kocham !
:) oj tak Beata, to fakt !
Przymierzam się do zakupu wolnowaru. Uprzejmie proszę o polecenie marki Pani używa. Dziękuję.
Dzień dobry, ja posiadam 3 : ) jeden z Biedronki ale już niedostępny, z Juli dostępny i jest super, Crock pot i też szczerze ten model polecam : ) pozdrawiam