Imbir z miodem uwielbiam… ale moje dzieci nie koniecznie, więc wymyśliłam jakiś czas temu taki o to eliksir zdrowotny. W zeszłym roku zdał egzamin na medal, było tylko kilka małych przeziębień więc powtarzamy kurację.
- Imbir duży kawałek
- kilka łyżek miodu lub cukru białego / brązowego kto co woli
- ew. cytryna w plasterkach
Cytrynę myjemy i kroimy na cienkie plasterki. Imbir delikatnie obieramy łyżeczką i kroimy w kawałeczki, plasterki i wkładamy do słoika, z góry zasypujemy cukrem lub zalewamy miodem, dodajemy ( lub nie ) plasterki cytryny i zamykamy słoik. Odstawiamy do lodówki na 2 dni, po tym czasie zlewamy sok który wytworzył się z naszej mieszanki. Ja codziennie podawałam dzieciom po łyżce. I szczerze polecam.
ps. teraz imbir jest najtańszy .. ja dzisiaj płaciłam bodajże 6,99 zł / kg :) Imbir też można mrozić.
Ulla imbiru nie można mrozić!!!
Ani nawet chłodzić!
Najdłużej pozostaje świeży, jak leży w ciepełku :)
Ela .. wolna mrozić imbir, poszukaj w sieci naprawdę :)
Oh, imbir.. uwielbiam zapach świeżego imbiru :) Musi być pyszne.. zwłaszcza z miodem!
Ulla to zamroź i zobaczysz co będzie:)
Napisałam, bo wiem z własnego doświadczenia, a nie z internetu.
W sieci różne głupoty piszą!
Pozdrawiam :)
mroziłam i imbir i kurkumę i było ok :)
Takie domowe lekarstwa są najlepsze, bardzo fajny przepis :-)
Powiem Ci, że dla mnie mrożony imbir ma kiepski smak, a po rozmrożeniu szybko szarzeje, ale to pewnie kwestia gustu. A gdzie udało Ci się kupić kłącze kurkumy?
kurkumę kupiłam w Warszawie u pana Hipisa pod Halą Mirowską :)
oj, tak to fakt :)
Super pomysł i zdrowy.:)
Pozdrawiam.
Polecam Majanko :)
Czy ten syropek można dłużej przechować, czy trzeba go robić na bieżąco?
Imbir jest naprawdę wspaniały, warto o nim poczytac http://leczniczeziola.pl/825/imbir-2
Fajny i przydatny wpis, może się też przydać taki kanał https://www.youtube.com/user/tomehoppl – też mówi o zdrowiu i innych tego typu sprawach.
dzięki !
A czy można owoce rokitnika ( mam go cały las) zalać miodem i odstawić na zimę?
jego pomarańczowe owoce mają kilkakrotnie więcej wit. C i innych, niż czarna porzeczka.
Zastanawiam się jak utrwalić tę bombę witaminową na zimę, bez pasteryzowania.
poz oka
szczerze nie wiem podpytam :)
Wedle Gosi z http://pinkcake.blox.pl/html – spokojnie owoce rokitnika można zalać miodem:) pozdrawiam !
Oj mnie się kiedyś zpodział imbir w lodówce, parę miesięcy tam leżał i był super, bardzo dobry, natomiast w spiżarce szybko wysechł….
bo imbir lubi wilgotniejsze powietrze .. :) pozdrawiam !
Imbir jest bardzo przydatny dla zdrowia, dobrze robić z nich wodę do picia na ciepło z rana. Super się sprawdza do nawodnienia organizmu jak i zdrowotnie.