Zupa dyniowa z soczewicą, mlekiem kokosowym

Zupa dyniowa z soczewicą, mlekiem kokosowym to zupa, która dzisiaj zagościła na naszym stole na dokładnie 30 minut.

Ranek u nas zapowiadał się chłodny, więc padły słowa .. zrobisz zupę z dyni.. dynie w końcu leżą na oknie i czas z nich coś zrobić i tak powstała ta zupa. Zupa szybka i smaczna, rozgrzewająca mocno.

Zupa dyniowa z soczewicą

  • 15 dkg soczewicy czerwonej
  • 10 dkg soczewicy zielonej
  • 30 dkg dyni pokrojonej w kostkę
  • 2 marchewki
  • 0,5 litra sosu pomidorowego domowej roboty lub 1 koncentrat pomidorowy
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 1 cm kawałek imbiru
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 2 małe suszone papryczki chili
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • mleko kokosowe 1 puszka
  • 3 łyżki oleju
  • 1 litr wywaru warzywnego
  • Kamis – przyprawa do dań ostrych .. w młynku
zupa dyniowa
Zupa dyniowa z soczewicą i mlekiem kokosowym.

W moździerzu rozgnieść kumin i gorczycę. Obrać cebulę i czosnek i drobno pokroić. W garnku rozgrzać olej wrzucić kumin i gorczycę oraz papryczkę chili drobno pokrojoną, po chwili dodać czosnek i cebulę, wymieszać. Po chwili podlać całość 1 szklanką wywaru i dać się temu poddusić. W międzyczasie obrać marchewkę, pora, pietruszkę i pokroić w kostkę. Do garnka dodać dynię i całość zamieszać, dodać obrane warzywa i soczewice, wymieszać i dolać pozostałą część wywaru oraz ostatnią ostrą papryczkę pokruszoną.  Całość gotować do momentu gdy warzywa będą miękkie ( ok. 30-40 minut ). Pod koniec gotowania dodać połowę mleka kokosowego i wymieszać całość lekko podgotować. Nalewać do talerzy na wierzch położyć łyżkę mleka kokosowego i posypać przyprawą pikantną Kamis.

A teraz pytanie – Macie ochotę na konkurs z zupami w tle ?? Kto chętny ?