Indyk pieczony, sałata rzymska i buraki – pomysł na lunch do pracy

Codzienny problem, to co zjeść kolejnego dnia w pracy ;) Tak, też tak czasem masz ? Jeśli tak zapraszam na kolejny przepis do lunchboxa.

Indyk pieczony, sałata rzymska i buraki – to wylądowało w moich pudełkach ostatnio.

 

lunch-do-pracy-przepis

 

Indyk pieczony mój ulubiony czyli z rozmarynem, do tego ziemniaczki z piekarnika i smażona sałata rzymska. Tak naprawdę każde z tych dań robi się samo ;) no może oprócz sałaty, ale zaraz do tego dojdziemy.

Do tego na drugie śniadanie zapakowałam jogurt zmiksowany z borówkami, a do małego pudełeczka buraczki z serkiem i nasionami słonecznika.

Ale przejdźmy zatem do przepisów

Indyk pieczony z ziemniakami ( porcja dla 3 osób )

  • 1 udziec z indyka ( mój miał 70 dkg )
  • 10 ziemniaków
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu ( możesz zastąpić suszonym )
  • świeżo mielony pieprz
  • odrobina soli
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 szklanka wody

 

Smażona sałata

  • rzymska sałata ( u mnie 2 szt )
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • pieprz

 

Zaczynamy od indyka, układamy go na blasze ( skórą do dołu ). Obieramy czosnek, kroimy w plasterki i okładamy nim indyka, układamy na nim gałązki rozmarynu, posypujemy pieprzem i solą ( nie za dużo zawsze potem możesz doprawić ). Dookoła indyka układamy ziemniaki obrane i pokrojone w kawałki. Dodajemy wodę, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 180 C na 90 minut.

Od czasu do czasu, dobrze polać ziemniaki i indyka sosem który wytworzy się podczas pieczenia.

 

Smażona sałata rzymska

sałatę opłucz pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na pół i potem jeszcze raz na pół. Każdą z połówek posmaruj niedużą ilością oleju i posyp pieprzem lub ulubionym przyprawami. Rozgrzej patelnię i na niej ułóż sałatę, przełóż ją na drugą stronę gdy lekko zacznie się przyrumieniać.

 

Do pudełka zapakowałam po kawałku indyka, ziemniaki i sałatę.

 

Na drugie śniadanie : jogurt zmiksowałam z borówkami i nasionami słonecznika.

 

Popołudniowa przekąska to jeden mały gotowany burak pokrojony na plasterki, na nim serek Bieluch i posypana całość nasionami słonecznika.