Jabłka na słono z żurawiną.
Jabłka na słono z żurawiną, najlepszy dodatek do obiadu? Oj tak !
A dlaczego bo dodają Ci nowego smaku do obiadu. Ja je znam od lat wielu, gdy po raz pierwszy jadłam je w Paryżu, ale zrobiłam swoją modyfikację przepisu i dodałam żurawinę.
Żurawina jest zdrowa, więc czemu nie, nadała kwaskowatości całem daniu.
Najlepiej użyć do tego przepisu szarej renety, ale ja ostatnio używam naszych jabłek, są miękkie i słodsze ale też genialnie się nadają do tego przepisu.
Jabłka na słono z żurawiną
( na dwie osoby )
- 4 jabłka
- garść żurawiny ( może być też mrożona )
- 2 łyżki masła ( można pominąć )
- 2 łyżki wody
Jabłka myjemy, można obrać – ja nie obieram, kroimy na pół, wycinamy gniazda nasienne i kroimy jabłka w cząstki przekładamy na patelnię. Dodajemy wodę i masło i żurawinę, wszystko razem dusimy. Na sam koniec solimy ( u mnie 2 obroty młynkiem ) mieszamy i gotowe.
Możesz do duszenia dodać też np. świeży rozmaryn.
Ja podaję takie jabłka do mięsa, ostatnio do smażonej piersi z kaczki.
Spróbujesz ? daj znać jak smakowało !