Jabłka na słono z żurawiną, najlepszy dodatek do obiadu

Jabłka na słono z żurawiną.

 

jablka z zurawina na slono

 

Jabłka na słono z żurawiną, najlepszy dodatek do obiadu?  Oj tak !

A dlaczego bo dodają Ci nowego smaku do obiadu. Ja je znam od lat wielu, gdy po raz pierwszy jadłam je w Paryżu, ale zrobiłam swoją modyfikację przepisu i dodałam żurawinę.

Żurawina jest zdrowa, więc czemu nie, nadała kwaskowatości całem daniu.

Najlepiej użyć do tego przepisu szarej renety, ale ja ostatnio używam naszych jabłek, są miękkie i słodsze ale też genialnie się nadają do tego przepisu.

 

Jabłka na słono z żurawiną

( na dwie osoby )

  • 4 jabłka
  • garść żurawiny ( może być też mrożona )
  • 2 łyżki masła ( można pominąć )
  • 2 łyżki wody

 

Jabłka myjemy, można obrać – ja nie obieram, kroimy na pół, wycinamy gniazda nasienne i kroimy jabłka w cząstki przekładamy na patelnię. Dodajemy wodę i masło i żurawinę, wszystko razem dusimy. Na sam koniec solimy ( u mnie 2 obroty młynkiem ) mieszamy i gotowe.

jablka_na_slono_przepis

Możesz do duszenia dodać też np. świeży rozmaryn.

Ja podaję takie jabłka do mięsa, ostatnio do smażonej piersi z kaczki.

 

pieczona pierś z kaczki z jabłkami

 

Spróbujesz ? daj znać jak smakowało !