Udka z kurczaka z warzywami z Instant Duo

Udka z kurczaka z warzywami z Instant Duo

udka z kurczaka z wa

Tym razem obiad przygotowałam w urządzeniu, które testuje od kilku dni .. i z dnia na dzień zakochuje się z nim coraz bardziej.

Zacznę jednak od początku, co to za urządzenie, co można w nim przygotować, jak działa ?

Urządzenie to Instant Duo Crisp Ultimate Lid Airfryer Multicooker – nazwa długa, bo urządzenie w sobie ma ukrytych kilkanaście funkcji takich jak:

Air fryer czyli frytkownia beztłuszczowa, grill, mini piekarnik, szybkowar, wolnowar, parowar, patelnia do smażenia, sous vide, suszarkę, jogurtownicę, gotowanie na parze i można w nim też podgrzewać jedzenie.

Czemu się zakochałam, bo w tym urządzeniu przygotowanie obiadu to szybko, sprawnie i brudząc przeważnie tylko jedną misę, tak właśnie było z tym obiadem.

Udka z kurczaka z warzywami z Instant Duo

  • 5 udek z kurczaka
  • 10 plasterków cienko pokrojonego surowego boczku ( pakowany z Lidla lub Biedronki )
  • 2 duże marchewki
  • 3  cebule
  • 2 pietruszki
  • łyżeczka mrożonego czosnku ( lub 2 drobno pokrojone ząbki )
  • kieliszek białego wina ( półwytrawnego )
  • 2 łyżki oleju
  • pieprz

 

Udka z kurczaka oprószamy pieprzem i zawijamy ciasno w plasteki boczku. Marchewki, pietruszki obieramy i kroimy w kawałki wg uznania.

Cebulę obieramy i kroimy w grubszą kostkę.

W urządzeniu Instant Duo włączamy opcję saute ( podgrzewanie ) i po chwili wlewamy olej, wrzucamy na niego jeden kawałek cebuli, gdy zacznie skwierczeć dorzucamy pozostałą cebulę i czosnek i przez 2 minuty przysmażamy, dodajemy pokrojone warzywa i mieszamy, przymykamy pokrywę i zostawiamy na 3 minuty.

 

 

Po tym czasie mieszamy warzywa drewnianą łyżką, na górze układamy nóżki z kurczaka. Dolewamy wino, zamykamy pokrywę, zmieniamy ustawienie na Pressure Cook ( czyli szybkowar ) i ustawiamy czas 0 minut.

Tak, tak zero minut, dlaczego ? Dlatego, że starczy nam to, aż urządzenie się podgrzeje do momentu kiedy winno zacząć gotować. W tym czasie już zdąży powstać para z wina oraz z warzyw ( zawierają w sobie wodę). Gdy urządzenie zapika, że już jest gotowe, naciskamy przycisk Steam Realese ( usuwanie pary ) uwolniamy parę ( quick realese ), nie wolno ( i nie da się ) otworzyć urządzenia które jest pełne pary i pod ciśnieniem. Na wyświetlaczu, gdy para się uwolni, zobaczymy napis ready ( co znaczy gotowe – możemy je bezpiecznie otworzyć ).

Gdy otworzyłam pokrywę okazało się, że udka są pięknie uduszone i teraz ściągnęłam przykrycie pokrywy, pod spodem są umieszczone grzałki, zamknęłam pokrywę włączyłam program pieczenie ( roast ) na 5 minut i obiad gotowy ! Boczek się pięknie przypiekł, był tak smakowicie chrupiący.

 

Podsumowanie :

Warzywa były pysznie uduszone, ale nie „rozpaćkane”, kurczak został uduszony w parze, a potem przypieczony, więc bez odrobiny tłuszczu i smażenia.

Całość od przygotowania do gotowego obiadu zajęła mi 30 minut. Do umycia po obiedzie miałam tylko jeden garnek.

Jeśli chodzi o zużycie prądu to wg strony sprzedawcy urządzenie oszczędza 4,4 razy mniej energii niż piekarnik. Samo rozgrzanie mojego piekarnika do przygotowania tego dania, to 20 minut, a tu całośc przygotowania to 30 minut.

 

Wpis powstał w ramach współpracy barterowej ze sklepem Instant-pot.pl