Jabłka pieczone z bezą

Szukasz przepisu na pyszny i prosty deser zapraszam ! 

Jabłka pieczone z bezą, prosty przepis = pyszny efekt.

jablka-pieczone-przepis

 

 

Jabłka pieczone uwielbiam wręcz z każdym nadzieniem w środku i bez nadzienia, same upieczone. 

Któregoś dnia miałam ochotę na jabłko pieczone, nadziałam je.. wstawiłam do piekarnika i przyszedł mi do głowy pomysł aby na górze dać bezę. Wyszedł perfekcyjny mariaż, do tego pyszna gorąca czekolada i genialny podwieczorek na zimne dni gotowy.

Jabłka pieczone z bezą 

  • 4 jabłka 
  • 4 łyżki pokruszonych orzechów*
  • 4 łyżeczki miodu
  • 2 białka 
  • 10 dkg cukru 

 

Jabłka myjemy, wydrążamy środek za pomocą łyżeczki, wkładamy do środka owoce lub orzechy, na wierzch dajemy miód. Piekarnik rozgrzewamy do 160 C i pieczemy jabłka przez maks 10 minut, lekko zmiękną. W międzyczasie ubijamy białka z cukrem. Wyciągamy jabłka, nakładamy delikatnie bezę, temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 140 C i wstawiamy jabłka do pieczenia. Pieczemy 25 minut do zazłocenia i podsuszenia się bezy. 

 

Podajemy ciepłe. 

 

Smacznego ! 

*nadziać możesz orzechami, konfiturą ( np. różaną – mhmmm), suszonymi owocami – opcji jest wiele. Polecam spróbuj różnych wersji i znajdź swoją ulubioną. 

 

 

Dodaj komentarz