Zapraszam na test patelni Woll Szafir.
Patelnia tytanowa WOLL SZAFIR wysoka 28 cm – test i co z niego wynikło.
Patelnia WOLL Szafir wysoka 28 cm trafiła do mnie do domu kilkanaście dni temu w związku ze współpracą ze sklepem Egustus.pl. Uwielbiam fajnie, ciężkie patelnie, na które trzeba poczekać aż się nagrzeją, aż będą gotowe do współpracy.
Patelnia tytanowa Woll – to patelnia z powłoką powłoka tytanowo-szafirowa.
Patelnia jest jak już wspomniałam ciężka i solidnie zrobiona co widać na pierwszy rzut oka, porządna rączka, dokładnie dobrana pokrywa.
Patelni możemy używać na wszelkich typach płyt grzewczych czyli na kuchence gazowej, indukcji, ceramicznej i elektrycznej. Patelnię spokojnie możemy włożyć do nagrzanego piekarnika.
Patelnia posiada 25 letnią gwarancję na dno, pod warunkiem że będziemy się z nią porządnie i z sercem obchodzić. Czyli będziemy ją porządnie myć, producent ewentualne przypalenia proponuje czyści poprzez zalanie patelni wodą i jej podgrzaniem, a potem możemy przypalenie delikatnie usunąć za pomocą gąbeczki. Pozostałości czyli przypalone części jeśli ich nie usuniemy mogą negatywnie wpłynąć na antydhezyjne ( nie przywierania) patelni.
A teraz przechodzimy do testu patelni.
Nim zaczniemy patelnię używać musimy ją umyć w gorącej wodzie, potem osuszyć i dopiero możemy ją nagrzać, nalać tłuszcz i patelnia gotowa do smażenia.
Ja na swojej przygotowałam, duszone warzywa z pałkami z kurczaka i to danie potem w całości na patelni wstawiłam do piekarnika, gdzie całość jeszcze przez 30 minut się piekło.
Patelnia test w piekarniku zniosła perfekcyjnie, umycie późniejszej patelni, to użycie gąbki i papieru ręcznikowego żeby patelnię wytrzeć do sucha.
Potem były pancakesy – czyli pyszne słodkie śniadanie tym razem były nadziewane masłem orzechowym. Pysznie się przyrumieniły a nie przypaliły, a naprawdę użyłam minimalnej ilość oleju.
Dno patelni stworzone jest z powłoką non-stick czyli nic do niej nie przywiera. Powłoka ta pozwala przygotowywać posiłki z minimalną ilością tłuszczu lub nawet bez niego.
Rączka patelni tak ważna w każdej patelni jest ważna, a ta rączka nie jest przykręcana, tak jak w niektórych patelniach to bywa, ale montowana w technologii zatopionego mosiądzu co gwarantuje 100% bezpieczeństwa, rączka odporna jest na temperaturę do 250 C.
Pokrywa wykonana jest z hartowanego, polerowanego i odpornego na wysoką temperaturę szkła również do 250C.
I jeszcze jedno a tak ważne dla mnie, bo ja nie potrafię gotować na małej patelni ta ma pojemność 3,5 litra, wysokość 7 cm, a średnica jej to 28 cm. W sam raz dla rodziny.
Podsumowując patelnia jest bardzo fajna,bardzo dobrze się na niej wszystko smaży czy dusi. Ja polecam !
Patelni jest kilka rodzajów do wyboru, są też garnki – zresztą zobaczcie same jaki fajny jest wybór
Wpis przygotowany we współpracy z Egustus.pl