Ciepłe śniadanie na zimny poranek

Ekonomia Gastronomii pojawiła się  w dzisiejszym śniadaniu, czyli jabłka w cieście z białym serem. Za oknem deszczyk kropi na termometrze + 1 C. Oj, trzeba coś ciepłego dzieciom dać na śniadanie. Co to jest ekonomia gastronomii??

Ekonomia Gastronomii to jeden z moich ulubionych programów, który można oglądnąć w Kuchni Plus lub TVN Style. Mówi o tym, jak wyżywić Rodzinę nie marnując jedzenia.
Miałam nadzieję, że książkę którą wydali prowadzący kiedyś będzie dostępna w PL i jak okazuje się,  że będzie i bardzo się z tego cieszę.
Czy wiecie jakie produkty są najczęściej wyrzucane z naszych kuchni ?
  • Pieczywo
  • Ziemniaki
  • Wędliny
  • Warzywa
  • Owoce
  • Jogurty
  • Mięso
  • Dania gotowe
  • Mleko
  • Ser
  • Ryby
  • Jaja
To jest moja pierwsza propozycja do akcji, która trwa na Durszlak.pl
Pamiętajcie :
W „Ekonomii gastronomii” chodzi o smaczniejsze jedzenie i mniejsze wydatki.
O skrócenie listy zakupów i lepsze wykorzystanie składników. Kilka z zasad ekonomii gastronomii:
– Planujcie posiłki z wyprzedzeniem
– Kupujcie mądrze i oszczędnie
– Nie marnujcie jedzenia
– Zapełnijcie spiżarnię, żeby zawsze mieć w domu składniki posiłków
Więcej informacji znajdziecie tu . Polecam Wam serdecznie !
Po otwarciu lodówki ujrzałam kawałek białego sera.. już takiego lekko „przechodzonego” czyli obeschniętego, ale bez zmiany smakowej.

A reszta już przyszła sama.
Jabłka w cieście z serem na śniadanie
  • jajko ( samotne w lodówce)
  • jabłko ( lekko pomarszczone )
  • biały ser ( jak wyżej)
  • kilka łyżek mleka
  • kilka łyżek mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • olej do smażenia
Jajko wbiłam do miski, wkruszyłam ser i dodałam mleko, mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Ciasto ma być bardziej gęste, niż rzadkie. Jabłko obrałam ze skórki, wycięłam gniazdo nasienne, pokroiłam w półplasterki i dodałam do ciasta. Na rozgrzaną patelnię wlałam olej i nakładałam łyżką cząstki jabłka z ciastem i smażyłam na brązowo z każdej strony.
Wszystko szybko z talerzyków zniknęło, czyli smakowało.
Jabłka w cieście
Całość przygotowania jak i smażenia zajęła mi maks. 15 minut.
A ja wykorzystałam ser, który jutro pewnie wylądowałby w pojemniku z jedzeniem dla kur, tak jak i jabłko.