Oj, bardzo lubimy tak przygotowane ziemniaki.
Czasami nam zostają ziemniaki po obiedzie, ugotowane i fakt, że można z nich zrobić kluski np. A u nas robi się ziemniaki po cygańsku.
Ekonomia Gastronomii to jeden z moich ulubionych programów, który można oglądnąć w Kuchni Plus lub TVN Style. Mówi o tym, jak wyżywić Rodzinę nie marnując jedzenia.
Miałam nadzieję, że książkę którą wydali prowadzący kiedyś będzie dostępna w PL i jak okazuje się, że będzie i bardzo się z tego cieszę.
Czy wiecie jakie produkty są najczęściej wyrzucane z naszych kuchni ?
- Pieczywo
- Ziemniaki
- Wędliny
- Warzywa
- Owoce
- Jogurty
- Mięso
- Dania gotowe
- Mleko
- Ser
- Ryby
- Jaja
To jest moja pierwsza propozycja do akcji, która trwa na Durszlak.pl
Czyli dzisiaj pokażę nasz domowy sposób na wykorzystanie ziemniaków i cebuli.
Ziemniaki po cygańsku
- ziemniaki ugotowane
- cebula
- pieprz
- sól
- olej
Ziemniaki czy to świeżo ugotowane kroimy w mniejsze kawałki. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w pióra cebulę i lekko podsmażamy dodajemy dużo mielonego czarnego pieprzu i dokładamy ziemniaki i wszystko razem mieszamy.
I gotowe, naprawdę pyszny dodatek do wszelkiego typu mięs :)
( na 1kg ziemniaków daję 2-3 duże cebule, 1 łyżkę pieprzu )
Jedna myśl na temat “Ziemniaki po cygańsku”
Możliwość komentowania jest wyłączona.