Jabłka zapiekane czyli zdrowy deser

Jabłka zapiekane to u nas ostatnio deser numer jeden, za każdy razem są inne, czym innym doprawione.  To również lżejsza wersja jabłek z kruszonką.

Do deseru używamy obecnie już ostatnich zapasów naszych jabłek, które przetrwały zimę.

 

jablko

Jabłka zapiekane

  • 6 jabłek
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki wody
  • garść żurawiny suszonej

 

Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki. Jabłka układamy w półmisku żaroodpornym posypujemy płatkami, żurawiną, cukrem i podlewamy wodą wymieszaną z syropem klonowym.

Całość wkładamy do zimnego piekarnika i nagrzewamy do 180C i pieczemy do zarumienia jabłek, w moim piekarniku około 35 minut.

 

Jabłka zapiekane z płatkami owsianymi
Jabłka zapiekane z płatkami owsianymi

Podajemy gorące.

Smacznego!

Jedna myśl na temat “Jabłka zapiekane czyli zdrowy deser

Możliwość komentowania jest wyłączona.