Jak zrobić sushi w domu ?
Jakiś czas temu dostałam propozycję wypróbowania jak to jest jak się robi sushi w domu, przystałam na nią z ochotą.
Po kilku dniach do mojego domu przybyła paczka, pełna smakowitości od firmy Blue Dragon.
Paczka zawierała:
Zupę Miso – jeszcze nie wypróbowałam
Ryż do sushi, pastę Wasabi, Japoński Ocet Ryżowy, Imbir marynowany, Japoński Sos Sojowy, listki prasowanych alg morskich, matę bambusową, pałeczki, karteczki do origami i instrukcję jak przygotować sushi.
Dzisiaj cała rodzina się gdzie rozjechała, więc postanowiłam w spokoju zabrać się za sushi.
Składniki
- 1,5 szkl. ryżu do sushi
- ogórek
- marchewka
- awokado
- jogurt naturalny z 1 łyżeczką wasabi
- makrela wędzona
Zaprawa do ryżu:
- 9 łyżek octu ryżowego Blue Dragon
- 5-7 łyżek cukru płaskich
- 2 płaskie łyżeczki soli
Ryż dwukrotnie zalewamy wodą i przepłukujemy i za każdym razem delikatnie mieszamy. Następnie zalewamy wodą nad poziom ryżu i odstawiamy na około 20 minut.
Przygotowujemy zaprawę do ryżu : mieszamy 9 łyżek octu ryżowego Blue Dragon z 5 płaskimi łyżkami cukru i 2 płaskimi łyżeczkami soli.
Namoczony ryż odcedzamy i wsypujemy do garnka zalewamy wodą o objętości suchego ryżu. Gotujemy aż się woda zagotuje i przestawiamy na najmniejszy palnik na mały gaz. Gotujemy pod przykryciem 15 minut i ostawiamy na kolejne 15 minut z gazu nie podnosząc pokrywki.
Po tym czasie dodajemy zaprawę i mieszamy ryż. Odstawiamy na chwilę do ostygnięcia.
Na macie bambusowej układamy listki alg morskich i na to na 2/3 powierzchni układamy letni ryż i na to nałożyłam łyżeczką jogurt wymieszany z wasabi, a następnie ogórek pokrojony na bardzo wąskie paski, awokado, marchewkę i makrelę wędzoną w kawałeczkac. Zawijałam i kroiłam nożem moczonym w zimnej wodzie na plastry.
Spróbowałam kawałeczek już .. mniam pyszne !
A reszta czeka na moją córkę, która jest fankom sushi :) Dla Misi czeka coś innego – ale o tym sza! – a dla J. wszystko po kawałeczku :)
Bardzo fajny pomysł taka paczka, która zawiera wszystkie składniki, bardzo dobre zresztą :)
ps. Wanilia spróbuj, może polubisz :)
Masz talent, musze to stwierdzic po prostu. Ja probowalem parokrotnie robic samemu sushi w domu, ale jednak zawsze mi to nie wychodzilo po prostu;/ smak byl w miare ok, ale wszystko sie rozwalalo, wypadalo itp…
Podziwiam sushimastera z pobliskiej restauracji sushi, do ktorej chodze pare razy w miesiacu minimum – to po prostu prawdziwy mistrz, nie to co ja:>
dziękuję za miłe słowa :)