Jesienne smakowisko odbyło się w dniu 12 listopada w Pałacu w Paszkówce.
Gotowało 8 zespołów, każdy z nas przygotowywał przystawkę, danie główne ( miało być jednogarnkowe ) oraz deser.
Moje menu było nieskomplikowane, ale ponoć smakowite.
Przystawką były krążki z ciasta francuskiego z różnymi dodatkami. Daniem głównym były żeberka w warzywach pieczone w tajinie, a na deser jabłka i gruszki pieczone z syropem klonowym.
Dania innych zespołów to np. tarta prowansalska, grzanki z gruszką i szpinakiem, boczniaki panierowane, pomidory faszerowane, zupa dyniowa, krążki buraków i dyni z serem kozim, warzywa zapiekane, wołowina Bourguignione, gulasz, risotto, kotlety drobiowe i masa innych przepysznych dań.
Mi udało się spróbować tego co było najbliżej mnie czyli tarty prowansalskiej, wołowiny po burgundzku i .. tarty z figami w ilościach mikroskopijnych ale oddających smak tych genialnych dań, które.. wygrały całe Smakowisko. Zasłużenie !
Mam, nadzieję że już niedługo będę mogła Was zaprosić na kolejne smakowisko w Paszkówce.
ps. przepisy na moje dania pojawią się już niedługo