Pierogi ruskie – Gotujemy po polsku IV

Dzisiaj rano wychodząc do pracy, narzekałam, że czasu nie mam na przygotowanie kolejnego przepisu w ramach akcji Gotujemy po polsku. Przychodzę przed chwilą do domu, a tu na stole czekał na mnie talerz parujących pierogów ruskich. Na pytanie a co to ? J. powiedział wpis na bloga :) i tak to pojawiają się dzisiaj pierogi.

 

Pierogi ruski – wg Kuchni Polskiej M.Łebkowskiego

ciasto:

  • 350 g mąki
  • 1 jajko
  • 125 ml letniej wody, sól

farsz:

  • 750 g ziemniaków
  • 250 g twarogu
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła, sól i pieprz

 

Ciasto przygotowujemy standardowo.

Farsz: ziemniaki umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i odparować. Cebulę obrać,posiekać i zeszklić na maśle. Twaróg i ziemniaki ugnieść widelcem i dodać cebulę. Wymieszać. Na krążki z ciasta dajemy ciasto i kleimy pierogi. Gotować w osolonej wodzie.

Moje, zostały dodatkowo przysmażone na maśle i podane z cebulką uduszoną z kawałeczkami boczku. Mniam !

Przepis bierze udział w akcji „Gotujemy po polsku” organizowanej przez Irenę i Andrzeja.

Patronat nad akcją objął producent Oleju Kujawskiego ZPierwszegoTłoczenia.pl

 

2 myśli na temat “Pierogi ruskie – Gotujemy po polsku IV

Dodaj komentarz