Juiceman – Andrew Cooper.
Juicemen to książka autorstwa jakże przystojnego ;) Andrew Coopera który patrzy na nas z okładki i jego pomysły na soki. Soki przeróżne, bo znajdziemy tu przepisy na :
Soki :
- Zielony bohater
- Obcisłe dżinsy
- Zwycięzcę Wimbledonu
Koktajle :
- Ukochany skóry
- Zielony wojownik
- Wściekły byk
Szoty i Toniki :
- Poranny szot
- Joga szot
- Ostatnia deska ratunku
Herbaty i ciepłe napoje
- Matcha latte
- Herbatoks
- Gorący jabłkowy uzdrowiciel
Mleko roślinne :
- Mleko z nerkowców
- Mleko kurkumowe
- Mleko konopne
i jest też jedzenie z podziałem na śniadania:
- Musli w szklance
- Pucharek Juicmana pełen chia
- Kawa z nerkowców
Płynny lunch :
- Bulion kolagenowy
- Arbuzowe gazpacho
Na wynos :
- Proteinowe trufle Juicemana
- Bananowiec
Lody
- Sorbet mango
- Lody migdałowo – truskawkowe
Drinki:
- Ognista czerwień
- Pina Colada
- Sangria Juicemana
Nic się nie zmarnuje :
- Krakersy z pulpy mojego brata Marka
- Błyskawiczny peeling do ciała
- Oczyszczanie
Jeśli dotarliście do tego miejsca to mogę Wam powiedzieć, że to tylko po trzy przykłady z każdej kategorii, przepisów jest multum. Przepisy są i z samych prostych składników ale są też i takie gdzie potrzeba trochę mniej znanych składników, ale wszystkie składniki na początku książki są dokładnie opisane. Każdy przepis jest też opisany przez autora, dlaczego taki składniki, co wnoszą do koktajlu dobrego.
Czy książkę polecam – odpowiedź jest prosta TAK. Z książki naprawdę możemy się dużo dowiedzieć, uzyskać cenne wskazówki, jak co łączyć, jak co robić.
KONKURS
A teraz KONKURS dla Was.
Macie 7 dni aby przesłać na mojego emaila kuchnianawzgorzu[at] gmail.com pomysł na koktajl- chętnie ze zdjęciem – te trafią do galerii na fb [jedna osoba może wysłać maks 3 przepisy] .
Przepisy bez zdjęć dodawajcie proszę tutaj pod tym wpisie w komentarzach.
Wybiorę jeden przepis i tej osobie wyślę książkę, na terenie Polski. Konkurs trwa do 14.05, wyniki ukażą się w ciągu 7 dni.
Mam nadzieję, że wszystko jasne ! Zapraszam do udziału :)
WYNIKI : Agnieszka K i jej przepis na koktajl z mango i kurkumą !
1 mango, obrane i pokrojone na większe kawałki
1 pomarańcza, obrana ze skórki i pokrojona na większe kawałki
2 garście truskawek
1/2 łyżeczki kurkumy
szczypta chilli (nie więcej niż 1/4 łyżeczki)
szczypta czarnego pieprzu
opcjonalnie: szklanka wody mineralnej lub mleka roślinnego
Wykonanie: wszystkie składniki wrzucamy do pojemnika blendera, i blendujemy na gładką masę.
Koktajl jest dość gęsty, tak więc zgodnie z preferencją dopełniamy wodą bądź mlekiem roślinnym.
Koktajl dobrze sprawdza się w okresie wiosenno-letnim, a dodatek chilli i pieprzu dobrze podkręca owocowy smak.
Kilka słów o książce :
Juiceman
Andrew Cooper
stron 223
cena : 39.90
Egzemplarz dostałam w ramach współpracy z wydawnictwem Buchmann
Koktajl na przyspieszenie metabolizmu:
Składniki:
-garść szpinaku
-1 gruszka
-1 melon
-1 truskawka
-kilka liści szałwii
Wykonanie:szpinak,melon,gruszkę,truskawkę i szałwie wyciskamy w wyciskarce do soków(może być również sokowirowka).Mieszamy.
Dziękuje !
Witam, poniżej mój przepis na koktajl:
1 mango, obrane i pokrojone na większe kawałki
1 pomarańcza, obrana ze skórki i pokrojona na większe kawałki
2 garście truskawek
1/2 łyżeczki kurkumy
szczypta chilli (nie więcej niż 1/4 łyżeczki)
szczypta czarnego pieprzu
opcjonalnie: szklanka wody mineralnej lub mleka roślinnego
Wykonanie: wszystkie składniki wrzucamy do pojemnika blendera, i blendujemy na gładką masę.
Koktajl jest dość gęsty, tak więc zgodnie z preferencją dopełniamy wodą bądź mlekiem roślinnym.
Koktajl dobrze sprawdza się w okresie wiosenno-letnim, a dodatek chilli i pieprzu dobrze podkręca owocowy smak.
WARZYWNY RED BULL
Składniki:
– 5 średnich pomidorów
– papryka żółta
– 2 łyżeczki białego chrzanu
– kubek jogurtu naturalnego
– szczypta ziół prowansalskich
Przygotowanie:
Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Zmiksować blenderem. Paprykę umyć, wydrążyć gniazda nasienne i wycisnąć sok w sokowirówce. Jogurt wymieszać z ziołami i białym chrzanem. Wszystkie składniki połączyć.
KOKTAJL Z TRUSKAWKAMI I GRANATEM
Składniki:
– 1/2 maślanki naturalnej
– 500 g truskawek
– owoc granatu
– 2 łyżki cukru trzcinowego
– kilka listków mięty
– starta gorzka czekolada
Przygotowanie:
Truskawki, ziarna granatu i miętę umieszczamy w blenderze. Miksujemy na gładki krem (można zostawić garść ziaren granatu do dekoracji). Wlewamy maślankę, dodajemy cukier do smaku, miksujemy ponownie. Rozlewamy do kieliszków lub szklanek. Dekorujemy gorzką czekoladą.