Szaszłyki z udek z kurczaka ze szparagami.
Szaszłyki z udek z kurczaka ze szparagami, proste i smaczne danie. Danie które możesz przygotować na grillu, w piekarniku lub na patelni.
Szaszłyki są proste i szybkie w przygotowaniu. Ja użyłam do nich mięsa z udek kurczaka, według mnie o wiele bardziej smaczniejszego w takich daniach niż piersi z kurczaka. Marynatę zrobiłam z białego wina i octu balsamicznego, przez co udka były pyszne lekko kwaskowate w smaku, a dodatek miodu pozwolił im się lekko skarmelizować. Pyszne, zapraszam po przepis.
Szaszłyki z udek z kurczaka ze szparagami
( dla 4 osób )
6 udek z kurczaka
3 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki białego wina wytrawnego
1 łyżka miodu rzepakowego
1 ząbek czosnku
świeżo mielony pieprz
cukinia
kilka szparagów zielonych
patyczki do szaszłyków
gałązki rozmarynu ( nie koniecznie )
Patyczki do szaszłyków wkładamy do wysokiej szklanki napełnionej zimną wodą. Namaczamy patyczki żeby nam się nie spaliły w czasie grillowania.
Udka z kurczak kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski. W kubku / słoiku mieszamy ocet balsamiczny z winem i miodem wraz z obranym i drobno posiekanym ząbkiem czosnku. Marynatą zalewamy udka i odstawiamy na minimum 30 minut.
Szparagi przygotowujemy – odłamujemy zdrewniałe końcówki, kroimy szparagi z niewielkie kawałki. Główki zostawiamy obok.
Cukinię myjemy pod zimną wodą i kroimy w plasterki ( maks centymetrowe) .
Wyciągamy patyczki z wody i nabijamy na przemian mięso, cukinię i szparagi – główki szparagów nabijamy na samym końcu.
Układamy szaszłyki na formie do pieczenia ( ja tak piekłam na grillu ) i układamy gałązki rozmarynu, dodadzą pysznego aromatu.
Grillujemy na niewielkim ogniu około 10 minut z każdej strony. Szparagi jak i cukinia mogą być lekko twarde, ale kurczak musi być porządnie upieczony.
U mnie szaszłyki zostały podane z grillowanymi kromkami domowego chleba spryskanymi oliwą.
Podajemy ! Smacznego !
Wygląda smakowicie i z pewnością tak smakuje :) Z przyjemnością wypróbuje Twój przepis!