Kolejny przepis na kalmary na moim blogu. Zapraszam
Kalmary smażone, to pyszne danie na przystawkę.
Kalmary smażone to danie a wręcz przystawka, którą zrobiłam niedawno i bardzo wszystkim u mnie w domu zasmakowała.
Po pierwsze możecie kupić mrożone krążki kalmarów, ale jeśli trafilibyście na całe kalmary to ja polecam ten filmik który pokazuje jak się do nich dobrać. I wcale nie jest to takie trudne jak mogłoby się wydawać.
Kalmary smażone
- 10 sztuk kalmarów ( u mnie kalmary baby )
- 1 szklanka mąki
- 2 szczypty chili
- 2 szczypty pieprzu
- 2 szczypty soli
- olej do smażenia
do podania – ew. ćwiartki z cytryny, może być oliwa smakowa, możesz też do panierki do kalmarów dodać np. chili
Kalmary przygotowałam wg filmiku, potem je umyłam pokroiłam w plastry ( wyszły krążki ) , możesz też wykorzystać macki z kalmarów ( widoczna na pierwszym zdjęciu ).
W misce wymieszałam mąkę, chili, pieprz i sól. W tym opanierowałam kalmary. Na patelni rozgrzałam olej ( w miarę głęboki tak na 3 cm ) i w nim smażyłam przez maks 3 minuty kalmary. Ponoć jak smaży się dłużej wychodzą gumowe, ja nie próbowałam ;). Odkładałam usmażone kalmary na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym i lekko je osuszyłam z tłuszczu. Podałam gorące. Były pyszne i chrupiące.
Inne przepisy z udziałem kalmarów znajdziesz TU