Kapuśniak przygotowany w szybkowarze

Dostaliśmy szybkowar marki Silit w ramach udziału w akcji Gotujemy po polsku vol. 3.

Hmm i szybkowar przyszedł, oglądnęliśmy, poczytaliśmy instrukcję i garnek trafił na półkę .. szczerze mówiąc baliśmy się go użyć. Gdy tylko ktoś ze szczęśliwych posiadaczy pisał na FB, że ma i będzie używał pytałam co gotuje, prosiłam o przepisy.

Aż, znalazłam na stronie Silit filmik mówiący jak ten garnek działa, oglądnęliśmy i ruszyliśmy do pracy.

Kapuśniak

  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,7 kg kiszonej kapusty wraz z sokiem
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna angielskie
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 2 zamrożone dramstiki z kurczaka
  • sól, pieprz

 

I tak do garnka trafiły obrane i drobno pokrojone warzywa do tego dwa zamrożone (!) dramstiki z kurczaka, oraz kapusta i przyprawy. Zalaliśmy całość wodą wg instrukcji na garnku ( wewnętrzna strona garnka) i zakręciliśmy garnek i włączyliśmy gaz. Uznaliśmy, że posiedziemy w kuchni i zobaczymy co się stanie, czy nie wybuchnie, czy będzie lecieć para itp, itd. I co po jakimś czasie zaczęła uchodzić para, przycisk w pokrywce/rączce zaczął się podnosić. Jak się podniósł do drugiego poziomu pogotowaliśmy jeszcze z 10 minut, wyłączyliśmy i zostawiliśmy garnek zamknięty aby przycisk opadł. Przycisk opadł i z przejęciem otworzyliśmy garnek i .. nóżki z kurczaka ugotowane !!, warzywa miękkie, całość gotowa ! No, kochani bomba po prostu.

Całość zajęła ok. 30 – 40 minut pewnie – następnym razem zerkniemy na zegarek ;).

Aaaa przygotowując drugie danie zapomnieliśmy w tej euforii o sałatce i wybór padł na brokuły .. hmm to zróbmy na parze, ee będzie trwało .. o nie .. zrobimy je w . .. szybkowarze. Włożyliśmy do umytego garnka sitko ( metalowe) na dno garnka, podlaliśmy wodą, włożyliśmy brokuły. Zamknęliśmy garnek i poczekaliśmy 10 minut. Wyjęliśmy brokuły, cudownie ugotowane ! brawo :)

Podsumowując : super garnek, bardzo nam się podoba i już myślimy co ugotujemy dalej.

 

Dodaj komentarz