Wczoraj oglądałam z córką program Ekonomia Gastronomii i tam zaproponowano deser – krem cytrynowy z owocami. Program się skończył, córka wstała poszła do kuchni i wyjęła wszystko co potrzebne i tak przygotowałyśmy ten krem.
Krem cytrynowy z malinami
- 600 ml śmietanki kremówki
- 250 g drobnego cukru
- otarta skórka i sok z 5 cytryn
- owoce u nas to maliny zamrożone w lecie.
Śmietankę przelewamy do garnuszka zagotowujemy, dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia się cukru i gotujemy 2-3 minuty aż śmietanka zacznie gęstnieć. Dodajemy skórkę z cytryny i sok z cytryny i gotujemy ok. 30 sekund, odstawiamy do wystygnięcia. Przelewamy do pucharków, szklanek i schłodzone wstawiamy do lodówki. Przygotowujemy maliny, u nas zmiksowane z łyżką cukru.
Deser sądzę, że będzie jeszcze lepiej smakował w upalne dni w lecie.