Kapuśniak musi być kwaśny !

Kochasz kapuśniak ? Ja też ! zapraszam po przepis

Kapuśniak musi być kwaśny, prawda ?

kapuśniak

 

Uwielbiam kapuśniak taki prawdziwy z kiszonej kapusty, prosty nie przekombinowany. Ten dzisiejszy jest kwaśny taki jak winna być zupa na dzień kiedy rano się budzisz z bólem głowy i marzysz o czymś kwaśnym. Ta zupa taka jest i na dodatek prawie robi się sama. 

Kapuśniak

  • 1 kg kiszonej kapusty 
  • kawałek kiełbasy prawdziwej wędzonej
  • 20 dkg szynki wędzonej w kawałku 
  • 2 liście laurowe 
  • 3 ziela angielskie
  • pieprz do smaku 
  • woda ok. 1,5 l. 
  • 10 szt ziemniaków 

Ja miałam kapustę w woreczku, delikatnie odcięłam górę woreczka i wycisnęłam sok z kapusty wprost do garnka. Kapustę wyłożyłam na deskę i pokroiłam ją nożem, przełożyłam do garnka, dodałam liście laurowe, ziele angielskie dolałam wodę. Kiełbasę i szynkę pokroiłam w kostkę i dodałam do garnka. Postawiłam garnek na gazie i zupa gotowałam się około 45 minut. W międzyczasie obrałam i ugotowałam pokrojone w kostkę ziemniaki. Pod koniec gotowania zupy dodałam ziemniaki i podałam zupę.

kapuśniak z kiszonej kapusty

Zupa wyszła pyszna i rozgrzewająca w ten zimny dzień. 

 

Spróbujcie, smacznego ! 

 

Szukasz przepis na zupę ? KLIKNIJ TU

3 myśli na temat “Kapuśniak musi być kwaśny !

  1. Tak jak piszesz, kapuśniak musi być kwaśny! :) Świetny przepis, zupa wygląda bardzo apetycznie. Właśnie takie smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do wpisu grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mogła wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! :)

Możliwość komentowania jest wyłączona.