Lubisz kopytka, nie wiesz jak je zrobić ? zapraszam do przeczytania postu !
Kopytka – jak je zrobić ?
Ulubione kluski z dzieciństwa, jedzone z masłem i cukrem, pamiętasz ?
Ja nie jadłam ich od dawna, zresztą jak chodzi o ręcznie robione kluski, makarony … to nie moja bajka, tak mówiłam do dzisiaj. Tak, bo dzisiaj po raz pierwszy od czasu kiedy gotuję ( czyli 16 lat) zrobiłam kopytka.
Tak, zrobiłam i już wiem, że to nie takie straszne i będę je robić częściej.
Kopytka
- 1 kg ziemniaków
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- szczypta pieprzu i soli
Ziemniaki ugotuj dzień wcześniej wieczorem, obierz ze skórki i zostaw do całkowitego wystygnięcia.
Następnego dnia weź ziemniaki i utłucz je dokładnie, tak aby nie było grudek przełóż na blat – ja zrobiłam taki kopiec do środka wbiłam jajka i zasypałam mąką, dodałam sól i pieprz, zagniotłam ciasto.
Potem ciasto podzieliłam na 3 części, z każdej z części zrobiłam wałek i pokroiłam w małe kawałeczki ( nożem kroiłam pod kątem ) tak żeby wyszły kluski.
Zagotuj wodę w garnku i do wrzącej wody i wrzucaj po kilka kopytek. Wyciągaj z wody po kilku minutach jak kopytka wypłyną na wierzch. I gotowe :) Proste, prawda .. hmmm :)
( moja jeszcze nie są piękne .. ale dojdę do tego ;) )