Pyszny przepis na kapustę pękińską. Zapraszam do wpisu
Kapusta pekińska duszona.
Kapusta pekińska kto jej nie lubi, przeważnie jadamy ją w sałatkach. Ja tym razem, przerobiłam ją na ciepły obiad.
Kapusta pekińska duszona
- 1 /2 kapusty pekińskiej ( dużej )
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki
- 10 dkg boczku wędzonego ( ja dodałam ale nie musisz )
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- pieprz, sól do smaku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Na patelni rozgrzałam olej, dodałam do niego pokrojony w kosteczkę boczek i przesmażyłam.
Cebulę i czosnek obrałam i pokroiłam w kostkę, dodałam do boczku – podsmażyłam razem.
Kapustę wypłukałam pod zimną wodą i pokroiłam w kostkę, dołożyłam do składników na patelni wraz z ziemniakami, dodałam kilka łyżek wody oraz koncentrat pomidorowy i całość dusiłam do miękkości kapusty, doprawiałam i gotowe.
Smacznego !