Kapusta pekińska duszona. Pyszna !

Pyszny przepis na kapustę pękińską. Zapraszam do wpisu

Kapusta pekińska duszona. 

 

kapusta pekińska na ciepło

 

Kapusta pekińska kto jej nie lubi, przeważnie jadamy ją w sałatkach. Ja tym razem, przerobiłam ją na ciepły obiad.

Kapusta pekińska duszona 

  • 1 /2 kapusty pekińskiej ( dużej ) 
  • 2 cebule 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 3 ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki
  • 10 dkg boczku wędzonego ( ja dodałam ale nie musisz ) 
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • pieprz, sól do smaku 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego 

Na patelni rozgrzałam olej, dodałam do niego pokrojony w kosteczkę boczek i przesmażyłam. 

Cebulę i czosnek obrałam i pokroiłam w kostkę, dodałam do boczku – podsmażyłam razem. 

Kapustę wypłukałam pod  zimną wodą i pokroiłam w kostkę, dołożyłam do składników na patelni wraz z ziemniakami, dodałam kilka łyżek wody oraz koncentrat pomidorowy i całość dusiłam do miękkości kapusty, doprawiałam i gotowe. 
Smacznego ! 

 

Dodaj komentarz