Uwielbiam urządzenie które w Polsce zwie się wolnowar, a dlaczego ? to wyjaśni Ci ten wpis.
Karkówka z warzywami z dodatkiem musztardy.
Była to niedziela, a dokładnie niedzielny poranek gdzie mieliśmy, my dorośli, zaplanowany wyjazd do Krakowa na próbowanie polskich młodych win. My mamy plan wyjazdowy, a rodzina zostaje w domu w związku z tym trzeba zostawić im coś do jedzenia i tu przyszedł z pomocą mój ukochany wolnowar.
Wolnowar to urządzenie do którego wkładasz składniki dania, włączasz i idziesz sobie ;) po kilku godzinach danie jest gotowe i tak było tym razem. To tak najprościej mówiąc, ale tak naprawdę jest. Do tego wolnowar pobiera mało prądu, więc jest po prostu genialny.
Karkówka z warzywami z dodatkiem musztardy
- 1 kg karkówki
- 2 marchewki
- 1 kawałek selera naciowego
- kawałek selera
- 2 pietruszki
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka kuminu w ziarnach
- mała łyżeczka pieprzu
- łyżeczka soli
- 0,5 szklanki wody
Zaczęłam od warzyw, wszystkie obrałam i pokroiłam w mniejsze kawałki. Na dno wolnowaru położyłam warzywa. Karkówkę wysmarowałam musztardą, włożyłam na warzywa i posypałam kuminem. Koncentrat pomidorowy połączyłam z wodą, doprawiłam pozostałymi przyprawami i tym podlałam mięso.
Wolnowar wstawiłam na maks i obiad wstawiony o 9 rano na 14 był gotowy, co doniosły mi dzieci – że pachnie i że mięso się rozpada, a warzywa są miękkie – to co możemy już jeść ? Obiad gotowy. Do tego był kuskus i obiad gotowy.
(Ponieważ dzieci rządziły obiadem same, to już jest zdjęcie tego co zostało po obiedzie dzieci )
Jestem ciekawa, czy w SC można uzyskać chrupiącą skórkę np. na Kurczaku. Jedni twierdzą, że tak, a inni że nie. Mój dopiero dzisiaj dotarł, więc jestem zupełnie zielona :)
Hej, wg mnie będzie to trudne, chyba że zdejmiesz pokrywę – ale wtedy całość wyschnie ..