Oj, to mój od pewnego czasu ukochany dodatek do wędliny na kanapce, lub po prosto do kromki świeżo upieczonego chleba.
Karmelizowana czerwona cebula
składniki
-
0,5 kg czerwonej cebuli
-
2 ząbki czosnku
-
Oliwa z pierwszego tłoczenia
-
½ łyżeczki masła
-
Ocet balsamiczny
-
Cukier trzcinowy
Cebulę obieramy i kroimy w piórka, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Na patelnię wylewam oliwę około 2 łyżek do tego po chwili dodaję masło i wrzucam cebulę i czosnek, mieszam robię to wszystko na nie dużym gazie co jakąś chwilę tak, żeby cebula z czosnkiem się udusiła ale nie przypaliła. Gdy cebula już zmięknie dodaję ok.5-6 łyżek octu balsamicznego ( ja go lubię ) i 2 – 3 łyżeczki cukru trzcinowego, wszystko mieszam aż cukier się rozpuści. Wtedy próbuję czy cebula nie jest za słodka, czy czuć w niej ocet balsamiczny i w zależności od nastroju albo daję więcej czegoś albo np. tak jak ostatnio dodałam pieprzu cayenn świeżo zmielonego. Tak przygotowaną cebulę trzeba przechowywać w słoiku w lodówce lub od razu zjeść. Ja ją uwielbiam z dobrą domową wędliną lub tak jak wspomniałam na kromce chleba.
Czy ocet balsamiczny jest konieczny? nie używam, a kupowac jedynie do tej konfiturki głupio trochę
szczerze to nie będzie ten(!) smak, a ocet możesz wykorzystać też do innych dań :) a koszt nie jest wielki