Kasza gryczana z pieczarkami – dodatek do obiadu

Kasza gryczana, nie jest moją ulubioną szczerze mówiąc, ale ostatnio staram się do niej przekonać i powiem szczerze … zaczyna mi smakować :)

Kasza gryczana z pieczarkami to pyszny pomysł na dodatek do obiadu.

 

kasza gryczana do obiadu

Tym razem szukałam dodatku do pieczonego udźca z indyka. Nie chciałam ziemniaków, nie chciałam makaronu. Otworzyłam spiżarkę a tam kasza gryczana sobie stała, zabrałam. Otworzyłam lodówkę a tam kilkanaście pieczarek i tak się zaczęło.

Kasza gryczana z pieczarkami 

  • 2 ugotowane woreczki kaszy gryczanej Kupiec ( gotowana 5 minut krócej )
  • 10 pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • por mały pokrojony drobno
  • 1 kubek bulionu / rosołu
  • pieprz, sól do smaku
  • olej

 

kasza gryczana

Pieczarki pokroić w półplasterki, cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę, czosnek i pieczarki po chwili dodać kaszę, podlać rosołem i wymieszać, po paru minutach dodać pokrojonego pora. Doprawić pieprzem i solą. Poddusić wszystko ok. 10 minut.

W sumie ta kasza mogłabym być jako samodzielne danie. Mi bardzo smakowała i rodzinie też :)

4 myśli na temat “Kasza gryczana z pieczarkami – dodatek do obiadu

  1. Uwielbiam kaszę gryczaną, a tak przyrzadzoną jeszcze bardziej. Dla mnie zdecydowanie może być samodzielnym daniem, szczególniez leśnymi grzybami.

  2. Naprawdę nie lubisz kaszy gryczanej? To podobno bogate źródło tak potrzebnego naszym organizmom krzemu, więc warto ją polubić. Ja uwielbiam grykę we wszelkich kombinacjach – paloną i zwłaszcza niepaloną, z sosem, w pierogach, zapiekaną z twarogiem, okraszoną cebulką i popitą kefirem, a nawet w postaci zupy mlecznej! A że wczoraj byłam na grzybach w naszym lesie (tak, tak – grzybobranie w listopadzie!), to dziś jedliśmy właśnie gryczaną kaszę niepaloną ze świeżymi leśnymi grzybami. Mniam!

  3. Hajduczku, nie lubię bo w dzieciństwie mnie nią karmiono często ..ale jestem na dobrej drodze żeby ją polubić :)

Dodaj komentarz