Zdrowy lunch do pracy w lecie, przygotowanie go zajmuje dokładnie kilka minut ;)
Kasza z warzywami
Codziennie słyszę pytania, tobie się chce codziennie gotować jedzenie do pracy ? I zawsze odpowiadam tak :) bo gotuję proste i smaczne dania – na dodatek rano, bo wstaję w okolicy 5 rano.
Dzisiaj na obiad mam podduszone warzywa z kaszą gryczaną. Zdrowo, smacznie i naprawdę szybko się to przygotowuje.
Kasza z warzywami ( porcja lunchowa dla 1 osoby )
- 1 cukinia
- 1/2 cebuli
- 1 marchewka
- 1/2 papryki czerwonej
- 1 ząbek czosnku
- szczypta ostrej papryki chili
- pieprz do smaku
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego + 2 łyżki wody
- 5 łyżek ugotowanej kaszy gryczanej
Cukinię i marchewkę obieramy obieraczką do warzyw, za pomocą tej samej obieraczki robimy z cukinii i marchewki paski. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Paprykę kroimy w kostkę, czosnek kroimy drobno.
Na patelni podgrzewamy olej, podsmażamy na nim czosnek z cebulą, po chwili dodajemy warzywa, podlewamy wodą i zakrywamy patelnią, po jakiś 8-10 minutach – warzywa winny być jeszcze jędrne, nierozgotowane, doprawiamy je chilli i pieprzem, dodajemy ugotowaną kaszę, mieszamy i gotowe.
Możesz dodać pomidory czy to świeże czy suszone. Doprawić jeszcze ulubionym ziołami.
Prawda, że robi się szybko ? i jeszcze kolorowo wyglądają na talerzu i są smaczne. Czego można chcieć więcej :)
Smacznego !
Tutaj znajdziesz inne propozycje szybkich w przygotowaniu lunchy do pracy.
Z tym czosnkiem do pracy to przesada. Kwestią kultury jest nieprzynoszenie do pracy mocno-pachnącego lanczu, który po podgrzaniu w mikrof pachnie( a dla innych śmierdzi !) na cały korytarz. To samo dotyczy mocnych lub dużo przypraw, choćby ziół.
a żarełko pycha. fajny pomysł z tymi paskami a nie julienne czy kostka. kasza perłowa też podchodzi.