Kasztany jadalne przepis

Kasztany jadalne to jedne z ulubionych owoców zimowych mojej Mamy, czeka tylko na sezon kiedy pojawią się w sklepach w rozsądnej cenie ( teraz Tesco po 6,99 bodajże ) i kupuje wręcz na kilogramy ;)

Najbardziej lubi takie najprostsze gotowane lub pieczone.

kasztany jadalne gotowane

Kasztany gotowane 

  • kasztany jadalne
  • woda / garnek

 

Kasztany nacinamy na krzyż na czubku, wkładamy do garnka zalewamy wodą i gotujemy ok. 20 minut, aż kasztan wyjęty na próbę delikatnie i spokojnie wyjdzie ze skórki.

kasztany

Kasztany pieczone 

  • kasztany jadalne

Kasztany nacinamy na krzyż i pieczemy w 180 C ok. 20-30 minut, próbując wyciągamy jednego i powinien wychodzić ze skórki bez problemu.

 

 

5 myśli na temat “Kasztany jadalne przepis

  1. Kasztany jadalne są… przepyszne. Nie ma nic lepszego, niż wrzucić obrane ze skórek, surowe do pieczenia kaczki… Palce lizać. Inny wariant to dodać je do mięs pieczonych z owocami. Trzeba tylko pamiętać, aby wrzucić co najmniej 1/2 kg. W przeciwnym wypadku wszyscy modlą się, aby nie zgasło światło. Z pieczonych kasztanów można też zrobić przepyszną pastę ( upiec- trochę dłużej niż zwykle , obrać, zmiksować, dodać pieczone jabłka, odrobinę soli, i potraktować jako dip … no i oczywiście – eksperymentować z dodatkami )

Dodaj komentarz