Kasztany jadalne to jedne z ulubionych owoców zimowych mojej Mamy, czeka tylko na sezon kiedy pojawią się w sklepach w rozsądnej cenie ( teraz Tesco po 6,99 bodajże ) i kupuje wręcz na kilogramy ;)
Najbardziej lubi takie najprostsze gotowane lub pieczone.
Kasztany gotowane
- kasztany jadalne
- woda / garnek
Kasztany nacinamy na krzyż na czubku, wkładamy do garnka zalewamy wodą i gotujemy ok. 20 minut, aż kasztan wyjęty na próbę delikatnie i spokojnie wyjdzie ze skórki.
Kasztany pieczone
- kasztany jadalne
Kasztany nacinamy na krzyż i pieczemy w 180 C ok. 20-30 minut, próbując wyciągamy jednego i powinien wychodzić ze skórki bez problemu.
Nigdy nie jadłam kasztanów, widziałam w sklepie i korci mnie żeby spróbować.
próbuj :) ale ten smak trzeba lubić :)
gotować nie próbowałam jeszcze, ale pieczone bardzo lubię :)
:)
Kasztany jadalne są… przepyszne. Nie ma nic lepszego, niż wrzucić obrane ze skórek, surowe do pieczenia kaczki… Palce lizać. Inny wariant to dodać je do mięs pieczonych z owocami. Trzeba tylko pamiętać, aby wrzucić co najmniej 1/2 kg. W przeciwnym wypadku wszyscy modlą się, aby nie zgasło światło. Z pieczonych kasztanów można też zrobić przepyszną pastę ( upiec- trochę dłużej niż zwykle , obrać, zmiksować, dodać pieczone jabłka, odrobinę soli, i potraktować jako dip … no i oczywiście – eksperymentować z dodatkami )