Kurczak po chińsku czyli pyszny lunch do pracy

Kurczak po chińsku, to danie które wylądowało u mnie w lunchboxie całkiem niedawno, a że było bardzo smaczne ląduje na blogu :) Naprawdę polecam, przygotowanie 15 minut maksymalnie.

kurczak po chińsku, przepis z kurczakiem, lunch do pracy

Kurczak po chińsku

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1/3 żółtej papryki
  • 1/2 cebuli ( większej)
  • 1/2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cm imbiru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki słodkiej pasty chili ( tu przepis )
  • olej sezamowy ( kilka kropli )
  • 2 łyżki oleju

kurczak po chińsku

Marchewkę obieramy i kroimy w pół plasterki, cebulę obieramy i kroimy w półplasterki, czosnek i imbir obieramy i drobno kroimy. Rozgrzewamy olej na patelni i przesmażamy cebulę z czosnkiem i imbirem, po chwili dodając marchewkę, po chwili dodajemy pokrojoną w miarę drobno paprykę. Wszystko razem przesmażamy, przekładamy z patelni do miseczki – mieszamy z olejem sezamowym. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w paseczki. Przesmażamy na patelni z sosem chili, oraz sosem sojowym dodając przesmażone wcześniej warzywa. Posypujemy sezamem mieszamy i gotowe.

 

Szybkie, pyszne i w sam raz do pracy z dodatkiem ryżu :) lub na szybki obiad lub kolację ! Smacznego !

2 myśli na temat “Kurczak po chińsku czyli pyszny lunch do pracy

Możliwość komentowania jest wyłączona.