Kurczak po chińsku, to danie które wylądowało u mnie w lunchboxie całkiem niedawno, a że było bardzo smaczne ląduje na blogu :) Naprawdę polecam, przygotowanie 15 minut maksymalnie.
Kurczak po chińsku
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 1/3 żółtej papryki
- 1/2 cebuli ( większej)
- 1/2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 1 cm imbiru
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki słodkiej pasty chili ( tu przepis )
- olej sezamowy ( kilka kropli )
- 2 łyżki oleju
Marchewkę obieramy i kroimy w pół plasterki, cebulę obieramy i kroimy w półplasterki, czosnek i imbir obieramy i drobno kroimy. Rozgrzewamy olej na patelni i przesmażamy cebulę z czosnkiem i imbirem, po chwili dodając marchewkę, po chwili dodajemy pokrojoną w miarę drobno paprykę. Wszystko razem przesmażamy, przekładamy z patelni do miseczki – mieszamy z olejem sezamowym. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w paseczki. Przesmażamy na patelni z sosem chili, oraz sosem sojowym dodając przesmażone wcześniej warzywa. Posypujemy sezamem mieszamy i gotowe.
Szybkie, pyszne i w sam raz do pracy z dodatkiem ryżu :) lub na szybki obiad lub kolację ! Smacznego !
Proste, fajne, niewątpliwie smaczne. Chińszczyzna jest OK :)
:)