Klopsiki w sosie pomidorowym pyszne i rozgrzewająca danie na obiad, dla głodnych dzieci wracających z sanek i dla nas rodziców też, a jakże.

Klopsiki w sosie pomidorowym
- 0.75 dkg łopatki wieprzowej
- 3 cebule
- 5 ząbków czosnku
- olej
- 3 łyżki otrębów pszennych
- 1 opakowanie pomidorów w pudełku [Lidl]
- 1 słoik sosu pomidorowego z dodatkiem cukini domowy
- 1 łyżka brązowego cukru
- sól, pieprz, bazylia do smaku
- tarty oscypek ( ale może być inny żółty ser )

Łopatkę zmieliłam [ u mnie w Speedcook’u] przełożyłam do miski. Cebulę i czosnek obrałam i drobno pokroiłam. Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam cebulę i czosnek, doprawiłam solą i pieprzem. Połowę cebuli i czosnku przełożyłam do mięsa. Reszta pozostała na patelni do której dodałam sos pomidorowy ( naprawdę dobry i smaczny do kupienia w Lidlu w kartonikach ) oraz sos ze słoika ( słoik był wielkości 250 ml i sam to byłoby za mało) . Wszystko się dusiło na patelni, czasami to mieszałam. A z mięsa wilgotnymi dłońmi zrobiłam kilkanaście klopsików. Sos pomidorowy się dusił, ja go próbowałam i doprawiałam ( jakie miłe zajęcie ) i tak też wylądowała w nim łyżka cukru brązowego, który lekko go dosłodził i było naprawdę pyszne. Do formy do zapiekania przełożyłam na dno kilkanaście łyżek sosu, na tym ułożyłam klopsiki i zalałam pozostałym sosem pomidorowy. Posypałam z góry startym serem i wstawiłam do zimnego piekarnika który w raz z potrawą nagrzałam do 180 C. Po tym czasie wyłączyłam piekarnik i zostawiłam całość do wystygnięcia. Danie następnego dnia dzieci zjadły w towarzystwie ryżu. Jak wróciłam do domu .. to dla mnie już nic nie zostało .. oprócz pytania ..kiedy powtórka :) – to znaczy że smakowało :)
uwielbiam!!!! ja zapiekam zawsze z makaronem na dole ;)
oj, to też musi być przepyszne :)
Ulubione danie mojego syna…włosko-polskie smaki:)
wcale mu się nie dziwię :)
Ale mi apetytu narobiłaś ! Może zrobię niedługo :)
Ja na sos pomidorowy wykorzystuję zawsze pomidory ekologiczne, Moje ulubione Eko Pom,
dzięki nim potrawa nabiera wyjątkowego smaku i aromatu.
Polecam :)
szczerze, nie znam takich pomidorów chyba ..