Kluski z makiem – wigilijny przepis

Zapraszam do przeczytania wpisu dotyczącego jednego z moich ulubionych dań wigilijnych.

Kluski z makiem – to danie wigilijne, ale u nas na stole nie gościły .. 

 

kluski z makiem

 

zaczęły gościć od dnia, kiedy złożeni chorobą wymieniliśmy przygotowanymi daniami z naszą przyjaciółką.

Zakochaliśmy się w kluskach z makiem, szczerze łączą mój ukochany słodki mak z makowca z makaronem też ukochanym, to jak można tego dania nie kochać :)

Wczoraj kluski z makiem podawałam na Rynku w Krzeszowicach w ramach Wigilijnego spotkania. Cieszyły się dużym powodzeniem ! Tak i oto przepis dla Was ! 

Kluski z makiem ( dla 6 osób ) 

  • 40 dkg maku 
  • 1 szklanka miodu 
  • 1 l gorącej wody 
  • 25 dkg orzechów włoskich 
  • 0.5 kg  makaronu łazanki

Mak zalewamy gorącą wodą w misce, odstawiamy na około godzinę aż spęcznieje. Mak przepuszczamy przez maszynkę z założonym sitkiem do mielenia maku. Orzechy tniemy na mniejsze kawałeczki ( ja użyłam do tego blendera ) dodajemy do maku wraz z miodem wszystko mieszamy i mak gotowy. 

Makaron gotujemy wg opisu z opakowania, odcedzamy i gorący mieszamy z makiem. 

kluski na wigilię, kluski z makiem

Podajemy! 

 

ps. można dodać jeszcze kandyzowanej skórki z pomarańczy, suszonej żurawiny, ale ja lubię mak w takiej podstawowej wersji. 

 

Inne przepisy wigilijne znajdziesz TU