Konkurs z SANTE na który przyszło multum przepysznych przepisów.
Przepisy Wasze na pyszne dania z udziałem produktów SANTE a ja miałam problem żeby wybrać te dwa .. które najbardziej podbiły już na etapie czytania moje kubki smakowe, drogą eliminacji się udało.
Pierwszy przepis to popisowy tort Laury.
Przedstawiam swój popisowy, bezglutenowy, bezcukrowy tort kokosowy…
SKŁADNIKI NA SPODY: tortownica o średnicy 18 – 20 cm (5 blatów) lub 26 – 28 cm (3 blaty)
200 g mąki kokosowej lub zmielonych wiórków kokosowych
230 g miękkiego masła
200 g ksylitolu marki Sante
300 ml mleka kokosowego
10 jaj
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka soli
Mąkę kokosową przesiej razem z sodą, proszkiem do pieczenia i solą.
Masło utrzyj z ksylitolem na gładką, puszystą masę.
Cały czas ucierając, dodawaj po jednym jajku, stopniowo dolewaj mleko kokosowe i dosypuj łyżka po łyżce mąkę z dodatkami.
Masę podziel na 5 (średnica tortownicy 18 – 20 cm) lub na 3 (średnica tortownicy 26 – 28 cm) części.
Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż masę i piecz w temperaturze 180°C przez 20 minut.
Każdy blat pieczemy osobno.
Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem. Spody wystudź.
SKŁADNIKI NA KREM:
500 ml mocno schłodzonej śmietanki 30 – 36%
500 g serka mascarpone
4-5 łyżek ksylitolu marki Sante
grube wiórki kokosowe do ozdobienia
Kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec dodaj ksylitol oraz serek mascarpone i dokładnie razem zmiksuj.
Spody kokosowe nie wymagają nasączenia, są wystarczająco wilgotne. Blaty przełóż kremem, równomiernie rozsmaruj na wierzchu oraz na bokach. ozdób grubymi wiórkami kokosowymi.
Odstaw do lodówki do schłodzenia przynajmniej na 3 godziny.
A drugi to przepis Cotakpachnie?
Pasztet z amarantusa i soczewicy (czerwonej) doskonały do pożywnych, zdrowych kanapek, pyszny również do jedzenia sam na zimno. Moje córki się nim zajadają.
Składniki:
100 g ziaren amarantusa (SANTE)
200 g czerwonej soczewicy
2 marchewki
1/2 cukinii
4 różyczki brokuła
2 łyżki mąki kukurydzianej (SANTE)
2 płaskie łyżki mielonego lnu (SANTE)
2 ząbki czosnku
garść posiekanych liści natki pietruszki, koperku i szczypiorku
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Amarantus* i soczewicę ugotować do miękkości w oddzielnych garnkach według przepisów podanych na opakowaniach, warzywa umyć i ugotować. Odcedzone i ostudzone składniki przełożyć do większego naczynia, dodać przeciśnięty czosnek, mąkę, len, posiekane zioła, sól i pieprz. Za pomocą blendera zmiksować wszystko na gładką masę.
Przełożyć do keksówki (25 x 13 cm). Piec w 180 stopniach przez 50-60 min.
* Zagotować w 3 szklankach osolonej wody i gotować na małym ogniu przez 15 minut. Odcedzić na drobnym sitku.
Bardzo gratuluję i proszę o przesłanie danych kontaktowych do dnia 23.12.15 na adres kuchnianawzgorzu(at)gmail.com
dziękuję ! a już niedługo kolejny konkurs, tym razem książkowy :)
super, bardzo się cieszę
Ojej! Nie spodziewałam się wcale! Dziękuję bardzo! :) Już pisze email :)