Konkurs z DecoMorreno

Konkurs z DecoMorreno to moja dzisiejsza propozycja na chwilę wspomnień dla Was.

 

DecoMorreno

 

Konkurs mam nadzieję, że będzie łatwy i prosty, więc nie przedłużając zapraszam Was do udziału w nim.

Regulamin:

1. zadanie do wykonania :  w komentarzu tu ( na blogu ) podaj przepis na ciasto/ deser  z dodatkiem cacao DecoMorreno.

2. czas trwania konkursu od 14.04.2014 do .25.04.2014, wyniki ogłoszę 27.04

3. wygrywają dwie propozycje, zostaną wybrane przeze mnie osobiście

4. nagrody są dwie – dwa zestawy składające się z formy do babki plus dwóch opakowań kakao DecoMorreno

5. wygrywający przesyłają swój adres na email kuchnianawzgorzu(at) gmail.com do 30.04.

6. nagrody przesyła organizator konkursu

 

35 myśli na temat “Konkurs z DecoMorreno

  1. To Cacao mam zawsze w kuchennej szafce.Gdy nachodzi mnie apetyt na coś słodkiego i czekoladowego to wystarczy chwilka i….Wypieki z nim w roli głównej są przepyszne!

  2. Cacao DecoMorreno na stałe gości w mojej szafce.Pamiętam ,że w czasach mojej młodości/dość dawno temu/trudno było jes doetać.W sklepach ocet,ser na kartki ,a Cacao DecoMorreno jako senne marzenie. W ramach konkursowego wyzwania chciałabym podać przepis na czekoladowe ciasto,które nazywam „Jadą goście” Gdy spodziewam się niespodziewanych gości,albo „mam ochotę na chwileczkę zapomnienia” to wystarczy kilka minut i …gotowe.
    Ciasto czekoladowe
    Składniki
    2 jaja
    szklanka cukru
    2 szkalnki mąki
    1 szklanka mleka
    1/2 szklanki oleju
    cukier waniliowy
    2 łyżki Cacao DecoMorreno
    2 łyżeczki proszku do pieczenia.
    Jajka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym,po czym po kolei partiami dodają resztę składników.Na końcu dodaję Cacao DecoMorreno.Piekę 50 minut w piekarniku nagranym do 180 stopni.Często polewam ciasto rozpuszczoną czekolada i jest w wtedy wersji”na bogato”

  3. W związku z tym, że sezon na rabarbar podobno się już zaczął (muszę zacząć go wypatrywać na straganach), to zaproponuję babeczki z kremem rabarbarowym :)

    JOGURTOWE BABECZKI Z KREMEM RABARBAROWYM

    Składniki:

    Ciasto:
    100 g mąki pszennej
    80 g cukru
    50 ml oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    2 łyżki kakao DecoMorreno
    1 jajko
    ok. 130 ml jogurtu naturalnego

    Krem:
    pulpa rabarbarowa*
    330 ml śmietany kremówki 36%
    125 g serka mascarpone

    Wykonanie:
    Pracę zaczynamy od wykonania babeczek. Przygotowujemy dwie miski. W jednej mieszamy olej, jajko i jogurt, w drugiej mąkę, cukier, proszek, sodę, kakao. Suche składniki stopniowo wsypuj do mokrych, mieszaj trzepaczką, do połączenia się składników. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dolej jogurtu lub mleka.

    Papilotki wypełnij do 3/4 wysokości. Babeczki pieczemy ok 20 minut w 180 st. Do suchego patyczka.

    Po upieczeniu dokładnie je studzimy.

    Aby przygotować krem ubijamy śmietankę na sztywno, dodajemy serek mascarpone, ponowie miksujemy.

    Po łyżce dodajemy pulpę rabarbarową. Jest na tyle słodka, że nie potrzeba dodatkowego cukru. Po każdorazowym dodaniu miksujemy masę.

    Powinna być gęsta i sztywna. Przekładamy ją do rękawa cukierniczego i ozdabiamy nasze babeczki.

    Dekorujemy listkami mięty lub posypką cukrową.

    Idealnie smakują schłodzone.

    Smacznego!

    * Pulpa rabarbarowa

    Składniki:

    300 g rabarbaru
    150 g cukru pudru
    175 ml wody

    Wykonanie:
    Rabarbar dokładnie myjemy, odcinamy końcówkę przy korzeniach oraz liście. Kroimy na drobne kawałki, ok. 1-2 cm.

    Rabarbar umieszczamy w garnku, dodajemy cukier, wodę, gotujemy na małym ogniu, ok. 10 minut. Rabarbar rozpadnie się, puści sok, z całości powstanie gęsty bulgoczący syrop.

    Garnek zestawiamy z ognia, dokładnie przecedzamy, rozcierając masę na sitku. Sucha masa, która pozostała na sitku to pulpa. Z syropu można zrobić lody.

  4. Ubóstwiam to kakao!!!! Jest najlepsze, do wypieków jak i do napojów!!

    oto moja propozycja na czekoladowe ciasto z polewą czekoladową :D

    Potrzebujecie:

    200 g masła
    4 jajka
    170 g cukru
    100 g mąki pszennej
    50 g kakao DecoMoreno
    50 g mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Piekarnik nagrzać do 180 ºC. Masło roztopić i pozostawić do ostudzenia.
    Jajka ubijać ok. 1 minuty. Następnie stopniowo dodawać cukier. Na sam koniec miksować jeszcze 2 minuty. Mąki, kakao, proszek do pieczenia wymieszać. Dodawać do masy jajecznej, najlepiej w 2 częściach, miksować na wolnych obrotach. Na sam koniec dodać masło, mieszać aż do połączenia się wszystkiego w jednolitą masę. Ciasto przełożyć do okrągłej formy o średnicy 26 cm. Piec przez ok. 40 minut, piec na opiekaniu góra/dół. Po 20 minutach sprawdzić ciasto, jak mu idzie :D Ciasto najlepiej sprawdzić patyczkiem, jeżeli będzie suchy, znaczy że gotowe! Ciasto wyciągnąć, pozostawić do wystudzenia.

    Polewa:

    2 łyżki masła
    2 łyżki kakao DecoMoreno
    2 łyżki cukru
    gorące mleko
    Masło z cukrem roztopić w garnuszku. Dodać kakao, jeżeli polewa będzie strasznie gęsta lub zrobią się grudki, należy wlać trochę mleka; ważne, żeby było gorące. Wlewając, energicznie mieszać, dzięki temu polewa będzie bardziej aksamitna.
    Polewę wylać na nie gorące, ale jeszcze ciepłe ciasto. Wszystko pozostawić do ostudzenia i można podawać!

  5. Ciecierzycowe brownie :)Ciasto beztłuszczowe, małocukrowe do objadania się bez wyrzutów sumienia.
    2 1/2 szkl ugotowanej ciecierzycy
    2 pomarańcze
    3 banany
    4 jajka
    10 łyżek Cacao Decommoreno
    pół szklanki cukru brązowego
    proszek do pieczenia
    soda
    posiekane migdały lub orzechy laskowe

    Ugotowaną ciecierzycę miksujemy z sokiem pomarańczowym i bananami. Jajka ucieramy z cukrem dodajemy do ciecierzycy. Sypiemy pół łyżeczki sody i pół łyżeczki proszku. No i kakao. Wedle gustu. Mniejsza ilość da ciasto lekko czekoladowe, większa upodobni je do brownie.Ja sypię około 10 łyżek. Ciasto możemy wzbogacić posiekanymi migdałami lub orzechami laskowymi
    Pieczemy około 30/40 minut w 180 st. Po 30 minutach warto zrobić „test patyczka”. Po wystygnięciu trzymamy w lodówce. Im dłużej leżakuje w zimnie, tym lepiej nawilga.Najlepsze od drugiego dnia ;)Smacznego :)

  6. to ja zachwalę moje ciasto czekoladowe z gruszkami z dodatkiem kakao DecoMorreno ;)

    Składniki:
    120g miękkiego masła
    10 łyżek cukru
    3 jajka
    10 łyżek mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    kilka dorodnych gruszek
    2 łyżki kakao DecoMorreno

    Masło miksujemy z cukrem, stopniowo dodając jajka. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Wsypujemy do reszty składników i miksujemy aż masa będzie gładka. Niedużą formę (najlepiej okrągłą 22 cm) smarujemy tłuszczem i przekładamy do niej ciasto. Gruszki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wysypujemy na wierzch ciasta. Pieczemy 45 minut w 190 stopniach.

  7. Za co lubię cacao DecoMorreno nie trzeba wnioskować. Wystarczy raz z nim upiec by w nim zasmakować:)

    Zebra
    5 jaj,
    1 szkl. cukru,
    2 1/2 szkl. mąki,
    3 łyżeczki proszku do pieczenia,
    1 szkl. oliwy,
    1 szkl. oranżady gazowanej pomarańczowej lub cytrynowej,
    3 łyżki cacao DecoMorreno
    Wszystko razem wymieszać, do jednej części dodać 3 łyżki cacao DecoMorreno do drugiej 3 łyżki mąki. Wylewać na przemian ciasto białe i kakaowe. 40 min/170-180 do suchego patyczka. Można piec w tortownicy z kominkiem

  8. Ciasto czekoladowo-bananowe

    składniki:

    8 jajek
    4 łyżki mąki pszennej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    40 g tartych orzechów włoskich
    1,5 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 łyżki dżemu morelowego lub brzoskwiniowego
    5-6 dużych bananów
    1 duży budyń czekoladowy (na 3/4 l)+ mleko i cukier do jego ugotowania
    odrobina mleka do rozpuszczenia żelatyny ok 1/3 szklanki
    3 płaskie łyżki żelatyny
    do skropienia bananów sok z cytryny
    1 galaretka cytrynowa
    2 -3 łyżki kakao
    300 ml śmietanki 30 %

    Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić pianę, ubijając dodawać powoli cukier potem żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i tarte orzechy. Ciasto wylać do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem i piec ok 30 minut na 180 C. Budyń ugotować na mleku z dodatkiem cukru (3 łyżki) i wystudzić. Żelatynę zalać odrobiną mleka aby napęczniała a potem podgrzać i rozpuścić, przestudzić. Galaretkę przygotować według przepisu, ja dałam cytrynową ale może też być brzoskwiniowa lub pomarańczowa. Wystudzone ciasto wyjąć z formy i odlepić papier, ponownie włożyć do formy dociskając ręką brzegi aby między blachą a ciastem nie było wiekiego odstępu. Na cieście rozsmarować dżem. Na dżem położyć warstwę bananów pokrojonych w plasterki i skropić sokiem z cytryny. Śmietankę ubić, dodać kakao. Budyń wymieszać łyżką. Do ubitej śmietany dodawać porcjami wystudzony budyń i rozpuszczoną żelatynę, cały czas ubijać mikserem. Dokładnie zmiksować aby składniki się połączyły. Masę przełożyć na ciasto. Na masę położyć kolejną warstwę bananów pokrojonych w plasterki i skropić sokiem z cytryny. Wstawić do lodówki aby krem nieco stężał. Potem wierzch zalać tężejącą galaretką i schłodzić aby galaretka dobrze stężała.

  9. Babka marmurkowa

    Składniki:
    – 200 g mąki pszennej (ok. 1 szklanka)
    – 50 g mąki ziemniaczanej (ok. 0,5 szklanki)
    – 6 jajek
    – 200 g cukru (ok. 1 szklanka)
    – 180 ml oleju rzepakowego
    – 1 cukier wanilinowy
    – 2 łyżeczki kakao DecoMorreno
    – łyżeczka proszku do pieczenia
    – suszona żurawina do ozdoby

    Przygotowanie:
    Jajka ubijać z cukrem, aż masa podwoi objętość. Dodać oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia,
    wymieszać. Nadal mieszając dodawać stopniowo olej rzepakowy i cukier wanilinowy. 2/3 ciasta wlać do formy wysmarowanej tłuszczem, a resztę wymieszać z kakao. Ciemne ciasto wlać na jasne. Piec 45 min. w temperaturze 170*.

  10. Waniliowy sernik na kakaowym spodzie

    Ciasto:
    – 120 g margaryny do pieczenia
    – 2 jajka
    – 250 g mąki
    – 70 g cukru
    – 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    – 3 łyżki kakao
    Masa serowa:
    – 1 kg serka waniliowego (u mnie President)
    – 5 jajek
    – 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
    – 1 budyń waniliowy

    Wszystkie składniki na ciasto wyłóż do miski i zagnieć ciasto. Obłóż nim tortownicę, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia, zostaw niewielką część ciasta na wykrojenie gwiazdek. Następnie przygotuj masę. Wszystkie składniki, oprócz białek połącz za pomocą miksera. Białka ubij i dodaj na koniec do masy, delikatnie wymieszaj. Wylej masę na spód, a za pomocą foremki wytnij gwiazdki i ułóż na wierzchu sernika. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 180* i piecz 60 minut. Po upieczeniu odstaw do całkowitego ostygnięcia.

  11. To kakao jest w mojej szafce od pokoleń ;) Nigdy nie było innego.
    Pamiętam z dzieciństwa, że lubiłam kakao jako dodatek do jogurtu. Mama zawsze serwowała mi taki deser!
    Niby prosty, a odpowiednio podany może pojawić się w niejednej restauracji!
    Przepis na 1 porcję:
    •150 jogurtu naturalnego
    •1 łyżka kakao DecoMoreno
    •garść owoców leśnych (maliny,jagody,truskawki…one najlepiej smakują z kakao!)
    •migdały
    •3 łyżki płatków owsianych górskich
    •szczypta cynamonu
    •1 łyżka syropu amaretti
    •1 łyżeczka cukru trzcinowego

    Patelnię rozgrzewamy i wysypujemy na nią płatki owsiane, które polewamy syropem. Prażymy aż będą lekko złotawe. Jogurt mieszamy wraz z kakao i cukrem trzcinowy. Owoce (najlepiej mrożone) przekładamy do rondelka, posypujemy cynamonem i dusimy na małym ogniu aby powstał nam gęsty sos z kawałkami owoców. Do szklanki na samo dno wlewamy 1 łyżkę jogurtu, na to kładziemy 1 łyżkę płatków owsianych, a na płatki owsiane sos owocowy. Układamy tak warstwami aż składniki nam się skończą. Na samym końcu powinien znajdować się jogurt. Posypujemy go posiekanymi migdałami, które uprzednio prażymy na patelni,
    Smacznego!
    Natalie

  12. 3/4 szklanki kremówki 30%
    laska cynamonu
    skórka z połowy cytryny
    tabliczka gorzkiej czekolady (70% zawartości kakao)
    4 łyżki kakao Decomorreno
    łyżka masła
    0,5 łyżeczki sproszkowanego chilli

    polewa:

    100g czekolady gorzkiej
    łyżka oleju

    Wykonanie:

    Kremówkę przelać do garnuszka, dodać laskę cynamonu i skórkę cytrynową. Pogotować na malutkim ogniu około 5 minut, a następnie odstawić do wystudzenia.

    Czekoladę połamać na kostki. Ponownie podgrzać śmietankę (musi być gorąca), dodać masło i mieszać aż się rozpuści, następnie przecedzić przez sito bezpośrednio do miski z czekoladą. Odczekać chwilkę, po czym mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Dodać kakao, i chilli, wymieszać, najlepiej trzepaczką aby nie pozostały grudki kakao. Odstawić do lodówki do stężenia na kilka godzin, a nawet całą noc.

    Po tym czasie formować trufelki, obtoczyć w gorzkiej czekoladzie wymieszanej z olejem, ewentualnie obtoczyć w kakao – ja preferuję tą drugą wersję.

    Zdjęcie moich pralinek mogę przesłać na maila :)

  13. Pralinki czekoladowe z nutką chili

    Składniki:

    3/4 szklanki kremówki 30%
    laska cynamonu
    skórka z połowy cytryny
    tabliczka gorzkiej czekolady (70% zawartości kakao)
    4 łyżki kakao Decomorreno
    łyżka masła
    0,5 łyżeczki sproszkowanego chilli
    polewa:
    100g czekolady gorzkiej
    łyżka oleju
    Wykonanie:
    Kremówkę przelać do garnuszka, dodać laskę cynamonu i skórkę cytrynową. Pogotować na malutkim ogniu około 5 minut, a następnie odstawić do wystudzenia.
    Czekoladę połamać na kostki. Ponownie podgrzać śmietankę (musi być gorąca), dodać masło i mieszać aż się rozpuści, następnie przecedzić przez sito bezpośrednio do miski z czekoladą. Odczekać chwilkę, po czym mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Dodać kakao, i chilli, wymieszać, najlepiej trzepaczką aby nie pozostały grudki kakao. Odstawić do lodówki do stężenia na kilka godzin, a nawet całą noc.
    Po tym czasie formować trufelki, obtoczyć w gorzkiej czekoladzie wymieszanej z olejem, ewentualnie obtoczyć w kakao – ja preferuję tą drugą wersję.
    Zdjęcie moich pralinek mogę przesłać na maila :)

  14. Składniki:

    – 180 g mąki pszennej

    – 150 g cukru

    – 125 g masła

    – 50 g kakao

    – 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    – 50 g orzechów włoskich

    – 50 g czekolady deserowej posiekanej lub startej

    – 3 jajka

    – 1 mango

    – 50 ml wody

    – 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

    Polewa:

    – 50 g czekolady deserowej

    – 50 g czekolady mlecznej

    – 50 g śmietanki 30%

    – 1/2 łyżka masła

    Najpierw wlewamy do garnka wodę i dorzucamy cukier, kakao oraz masło i podgrzewamy do rozpuszczenia wszystkich składników. Gotową masę pozostawiamy do wystudzenia. Do masy dodajemy żółtka i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i paprykę i dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Potem dodajemy orzechy, czekoladę i mango. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek.

    Masę przekładamy do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50-55 minut w temperaturze 170 stopni.

    Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta robimy polewę. Śmietankę zagotowujemy i dodajemy do niej masło i połamane czekolady. Wszystko razem mieszamy aż czekolady się dobrze rozpuszczą. Gotową polewą polewamy ciasto z każdej strony i czekamy jak polewa stężeje.

    Smacznego :)

  15. Cacao DecoMoreno doskonale nadaje się do każdego ciasta. Oto przepis na torcik malinowy, do przygotowania którego, również go użyłam :)
    Torcik malinowy:
    Składniki:

    3 jajka
    100 g mąki pszennej
    75 g margaryny
    100 g cukru
    2 łyżki kakao
    30 g mlecznej czekolady
    szczypta soli
    1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    1,5 łyżki mleka
    50 g śmietany 18%

    Czekoladę połamać na kawałki. Margarynę stopić, dodać przygotowaną wcześniej czekoladę. Mieszać, aż całkowicie się rozpuści. Lekko przestudzić.

    Jajka ubijać z cukrem około 7 minut. Dodać przestudzoną masę czekoladową. Kakao zmieszać ze śmietaną i mlekiem. Dodać do jajek. Na koniec wsypać przesianą mąkę, zmieszaną z solą proszkiem do pieczenia i sodą. Dokładnie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką.

    Ciasto przelać na przygotowaną blaszkę o wymiarach 34 x 27 cm. Piec około 45 minut w temperaturze 165 stopni. Ostudzić i przepołowić.

    Składniki na masę:

    125 g serka twarogowego
    300 ml śmietanki 30%
    30 g mlecznej czekolady
    30 g gorzkiej czekolady
    1,5 łyżki cukru pudru
    300 g malin

    Czekolady zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odłożyć.

    Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Dodać twarożek, zmiksować do połączenia składników. Dodać wiórki czekoladowe, dokładnie wymieszać.

    Na pierwszy blat ciasta wyłożyć 1/3 kremu, rozłożyć 3/4 malin, posmarować znowu 1/3 kremu i przykryć drugim blatem ciasta. Na wierzchu rozsmarować resztę kremu, ułożyć pozostałe maliny i posypać czekoladowymi wiórkami. Smacznego :)

  16. Oto czekoladowy sernik bez sera z nutą kawy

    Składniki
    1l śmietany 18%
    4 białka
    ¾ szklanki cukru
    2 budynie czekoladowe(z cukrem)
    1-2 łyżeczki kakao DecoMoreno
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    1 łyżeczka likieru czekoladowego
    Małe opakowanie herbatników(do wyłożenia tortownicy)

    Sposób wykonania:
    Śmietany wymieszać z budyniami,kakao,kawą oraz likierem.Białka ubić na sztywno z cukrem. Powoli dodawać do śmietan. Tortownice wyłożyć herbatnikami.Wlać masę. Piec w około 170 st. 45-50 minut.

  17. Tort migdałowo-biszkoptowy na chrupiącym czekoladowo-orzechowym spodzie przekładany musem kakaowo-czekoladowym oraz musem z białej czekolady o cytrusowo-kardamonowej nucie.

    SKŁADNIKI NA SPÓD TORTOWNICY:
    -120 g gorzkiej czekolady
    -3 łyżki mleka kokosowego
    -2 łyżki kwaśnej śmietany
    -70 g pokruszonych orzechów laskowych
    -100 g rozdrobnionych płatków śniadaniowych kukurydzianych

    PRZYGOTOWANIE SPODU TORTOWNICY:
    Czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem mleka oraz śmietany. Następnie do rozpuszczonej czekolady dodajemy orzechy wraz z płatkami śniadaniowymi. Całość bardzo dokładnie mieszamy razem i tak przygotowaną masę rozsmarowujemy na całym spodzie tortownicy który wyłożony jest papierem do pieczenia. Tak gotowy spód wkładamy do lodówki na godzinę aby dobrze się schłodził.

    SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
    -130 g mielonych migdałów
    -130 g cukru pudru
    -35 g mąki pszennej tortowej
    -35 g cukru: osobno dwie porce: 15 g i 20 g
    – 1 całe duże jajko klasy L
    -25 g roztopionego masła
    – 3 białka z jajek klasy L

    PRZYGOTOWANIE BISZKOPTU:
    Migdały mielimy blenderem na drobno, dodajemy cukier puder, 15 g cukru, mąkę i jajo – mieszamy razem. Następnie ubijamy całość mikserem przez kilka minut tak aby masa dobrze napowietrzyła się. Białka ubijamy na sztywno a pod koniec ubijania dodajemy 20 g cukru i musimy ostrożnie wmieszać te ubite białka do reszty ciasta. Następnie dodajemy roztopione masło i bardzo delikatnie musimy je wymieszać z ciastem. Tak gotową masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 10 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu wyciągamy i studzimy.

    SKŁADNIKI NA MUS:
    -400 g śmietanki kremówki 36%
    -200 g gorzkiej czekolady
    -1/2 szklanki kakao Decomorreno
    -85 g cukru
    -4 żółtka
    -175 ml mleka kokosowego
    -8 g żelatyny w proszku
    -40 g wody

    PRZYGOTOWANIE MUSU:
    Żelatynę namaczamy w 1 łyżce wody aż spęcznieje. Cukier zagotowujemy z odrobiną wody (resztą pozostałą po odjęciu 1 łyżki). Żółtka ubijamy mikserem i stopniowo dolewamy syrop cukrowy, aż całość będzie jasna i puszysta. Mleko zagotowujemy i dodajemy do niego żelatynę. Gorącym mlekiem zalewamy połamaną czekoladę i dokładnie mieszamy. Ganache czekoladowy dodać do ubitych żółtek i wymieszać składniki za pomocą łyżki. Śmietanę ubijamy na sztywno i porcjami dodajemy do musu, dosypujemy kakao mieszając bardzo delikatnie. Mus wylewamy na schłodzony spód i wstawiamy do lodówki na około 2h aż dobrze stężeje.

    SKŁADNIKI NA CYTRYNOWY MUS:
    -skórka otarta z 1 cytryny i 1 limonki
    -4 ziarna kardamonu
    -1 laska wanilii
    -120 g mleka kokosowego
    -25 g cukru
    -2 duże żółtka
    -3 g żelatyny
    -25 g wody
    -100 g białej czekolady
    -300 ml śmietanki kremówki 36%

    PRZYGOTOWANIE BIAŁEGO MUSU:
    Żelatynę rozpuszczamy w 50 g wody. Mleko zagotowujemy ze skórkami z limonki i cytryny, przekrojoną laską wanilii i kardamonem, a następnie odcedzamy na sitku i przelewamy z powrotem do rondla. Ponownie zagotowujemy. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą, jasną masę, a następnie musimy je wmieszać do gorącego mleka i lekko podgrzewamy. Gorącym płynem zalewamy pokruszoną białą czekoladę. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Śmietankę ubjamy na sztywno i połowę energicznie musimy wymieszać z kremem za pomocą trzepaczki. Resztę śmietany musimy bardzo delikatnie wmieszać. Na stężałym musie czekoladowym kładziemy wystudzony biszkopt i rozprowadzamy na nim mus z białej czekolady. Wstawiamy do lodówki na całą noc.

    DODATKOWE SKŁADNIKI:
    -długie biszkopty
    -1 spora łyżka kakao Decomorreno

    OSTATNIE PRZYGOTOWANIA:
    Po nocy oddzielamy brzegi ciasta od formy za pomocą noża i delikatnie odpinamy tortownicę. Boki obklejamy biszkoptami z poucinanymi dołami aby biszkopty mogły idealnie stać a wierzch oprószamy kakao.

    Pozdrawiam Karolina Burzyńska (karolaburza@wp.pl)

  18. Jeśli kakao to tylko DecoMorreno. Jeśli kakao z wiatrakiem to tylko domowy murzynek. Przepis z domowego zeszytu z przepisami. Przepis prosty, a ciasto smaczne. Przywołuje miłe wspomnienia z domu rodzinnego.

    1 kostka margaryny
    1 szklanka cukru
    4 jajka
    3 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ¾ szklanki wody
    4 łyżki kakao
    dowolne bakalie jak ktoś lubi

    Margarynę, cukier, wodę i kakao zamieszać w garnku, doprowadzić do wrzenia i pogotować przez ok. 3 minuty. Masę ostudzić. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Po ostudzeniu masy, dodać do niej kolejno żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ubitą pianę. Wszystko delikatnie wymieszać. Według własnego upodobania można dodać bakalie.Piekę w nagrzanym piekarniku przez ok. 50 minut.

  19. Synonimem dobrego kakao jest dla mnie od zawsze marka DecoMorreno. Dlatego z wielką chęcią podzielę się moim szybkim, gwarantującym niezwykłe doznania smakowe przepisem na czekoladowy mus.

    Czekoladowy mus:
    Składniki (na 4 porcje):
    2,5 szklanki mleka (w wersji vege – migdałowe, owsiane, ryżowe);
    1/4 szklanki cukru (demerara, dark muscovado);
    1/2 szklanki kakao DecoMorreno;
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    kandyzowana skórka pomarańczowa
    szczypta chili

    Do 1/2 szklanki mleka dodaj kakao, cukier i dokładnie wymieszaj. Przygotowany czekoladowy koncentrat dodaj do pogrzewających się na kuchence pozostałych dwóch szklanek mleka. Ciągle mieszając dodaj 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, a także kandyzowaną skórkę pomarańczową; pozostawiając na ogniu do uzyskania gęstej, klarownej konsystencji.Dla odważnych – szczypta przyprawy chili.

    Jedna porcja to 370 kcal, wartych grzechu :)

    Jak mówią :”Dziewięć osób na dziesięć uwielbia czekoldę; dziesiąta kłamie” :)

  20. To brownie migdałowe uwielbiam ,podkrecone kilkoma łyżkami kakao DecoMorreno tyko wzbogaci jego smak .Przepis :
    200 g masła
    200 g gorzkiej czekolady
    2 łyżki kakao DekoMorreno
    150 g cukru trzcinowego
    3 jajka
    150 g mąki migdałowej
    50 gram mąki pszennej

    Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej ,studzimy.
    Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę .
    Dodajemy do niej przestudzoną czekoladę z masłem ,kakao i makę
    migdałową partiami i mieszamy całość delikatnie łyżką ,na koniec dodajemy
    mąkę zwykłą i mieszamy do połączenia całości .
    Pieczemy w 175 stopniach przez około 25 minut .Polecam !!
    Pozdrawiam.

  21. Serwus!
    Oto moja propozycja na delikatne czekoladowo-jogurtowe ciasto, które zawsze się udaje

    Składniki:
    80 g gorzkiej czekolady
    1,5 szklanki mąki pszennej razowej
    2 łyżki kakao DecoMorreno
    1 łyżeczka sody
    1/4 łyżeczki soli
    60 g masła w temperaturze pokojowej
    1/2 szklanki brązowego cukru
    2 jajka
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    pół szklanki jogurtu naturalnego
    pół szklanki wrzącej wody

    Czary:

    Do miski przesiać mąkę razową, kakao, sodę, sól, wymieszać. Odłożyć. Czekoladę roztopić w mikrofali, przestudzić (nie powinna stwardnieć).
    Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodawać do niego partiami cukier, nadal ucierając. Wbijać kolejno jajka, ucierając po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt z wanilii, wlać roztopioną czekoladę i zmiksować do połączenia składników.
    Następnie dodawać do masy odłożoną wcześniej mąkę, na przemian z jogurtem; miksować (tylko do połączenia się składników, nie dłużej). Na sam koniec wlać wrzącą wodę i wymieszać.
    Ciasto przelać (będzie bardzo rzadkie) do formy o średnicy 23 cm, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód). Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 minut lub dłużej (wszystko zależy od piekarnika), sprawdzając patyczkiem. Patyczek może być lekko oblepiony i mokry, ale nie może być na nim śladów surowego ciasta.

    Pozdrawiam,
    Kasia

  22. Babka prosta w wykonaniu i bliska mojemu sercu, ponieważ był to ulubiony wypiek mojego taty. Do dziś widzę tate jak ucierał ciasto w makutrze za pomocą drewnianego tłuczka, a ja nie mogłam się doszekać kiedy resztki ciasta będę mogła wylizywać.

    Babka czekoladowa z „charakterkiem”

    Składniki:

    500 g mąki pszennej
    2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
    150 g masła
    4 jajka (białka ubić osobno)
    150 g cukru pudru
    40 g kakao
    1 szklanka mleka

    Mąkę przesiewamy z proszkiem i kakao. W misce ucieramy masło z żółtkami, cukrem pudrem. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem i kakaem. Gdy masa będzie jednolita dodajemy pianę z białek. Ciasto wlewamy do formy babkowej i wstawiamy do średnio nagrzanego (temp. 150*C) piekarnika na 40 -45 min.

    Smaczengo:-)

  23. Mała korekta:-)w wykonaniu nie dopisałam o mleku. Niżej poprawione

    Babka prosta w wykonaniu i bliska mojemu sercu, ponieważ był to ulubiony wypiek mojego taty. Do dziś widzę tate jak ucierał ciasto w makutrze za pomocą drewnianego tłuczka, a ja nie mogłam się doszekać kiedy resztki ciasta będę mogła wylizywać.

    Babka czekoladowa z „charakterkiem”

    Składniki:

    500 g mąki pszennej
    2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
    150 g masła
    4 jajka (białka ubić osobno)
    150 g cukru pudru
    40 g kakao
    1 szklanka mleka (o temp. pokojowej)

    Mąkę przesiewamy z proszkiem i kakao. W misce ucieramy masło z żółtkami, cukrem pudrem. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem i kakaem oraz mleko. Gdy masa będzie jednolita dodajemy pianę z białek. Ciasto wlewamy do formy babkowej i wstawiamy do średnio nagrzanego (temp. 150*C) piekarnika na 40 -45 min.

    Smaczengo:-)

  24. A na podwieczorek polecam roladę mocno kakaową bez pieczenia.

    ROLADA BEZ PIECZENIA

    Składniki:

    80 g ciasteczek (dowolnych)
    100 g cukru
    150 g masła
    1 jajko + 1 żółtko
    90 g kakao DecoMorreno
    1/2 szklanki wódki
    80 g orzechów
    2 łyżki rodzynek
    2 łyżki migdałów

    Rodzynki zamaczamy w wódce – można to zrobić nawet 2 godziny przed przyrządzeniem. Ciasteczka oraz orzechy rozdrabniamy np. w malakserze, a ja to robię za pomocą wałka. Masło mieszamy z cukrem, aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie do masy dodajemy jajko i żółtko oraz kakao i na końcu ciasteczka z orzechami i rodzynki namoczone w alkoholu. Wyrabiamy jednolitą masę, którą następnie przekładamy na papier do pieczenia lub folię i zwijamy jak roladę. Wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, po czym wyciągamy i kroimy w plastry i podajemy np. z bitą śmietaną lub samodzielnie

    Smacznego:-)

  25. Ciasto jest bardzo proste a nazwa wzięła się stąd, że wrzucamy do niego co tylko chcemy (śmiech). Mam na myśli oczywiście ulubione dodatki. U mnie są to najczęściej jabłka, rodzynki, orzechy, daktyle, wiórki kokosowe, migdały, cynamon i czego tam jeszcze dusza nie zapragnie

    Ciasto „ŚMIETNIK”

    Składniki:

    I część

    3-4 duże jabłka
    1 łyżka otrębów (pszennych)
    garść rodzynek
    garść żurawiny
    garść orzechów
    2 łyżki wiórek kokosowych
    1 łyżka pokrojonych daktyl
    1 łyżeczka cynamonu
    2 łyżeczki kakao CecoMorreno

    II część

    2 jajka,
    2 szklanki mąki pszennej
    2-3 łyżek płynnego miodu (zamiennie 1/2 szklanki cukru)
    1/2 szklanki oleju
    3/4 szklanki wody (zamiennie 1 szklanka mleka)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej

    Wykonanie:

    Pierwszą część składników łączymy razem w osobnej misce i pozostawiamy.
    Jaja, olej, miód, wodę łączymy razem. Dosypujemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem i sodą łącząc ze sobą składniki. Ciasto będzie gęste. Do tego dorzucamy produkty z drugiej miski i łączymy razem.
    Gotowe ciasto wkładamy do okrągłej formy (26 cm) lub prodiża.

    Ciasto pieczemy w temp. 170*C przez 45 min lub w prodiżu przez około 50 min.
    Najlepiej sprawdzamy za pomocą patyczka.

  26. Jako, że już po świętach więc ja zostawiam przepis na przepyszne ciasto z truskawkami które już się pojawiły na rynku, a niedługo będą już i nasze krajowe.
    Czekoladowo-truskawkowe torciki
    Ciasto:
    9 jajek
    1 szklanka cukru
    2 szklanki mąki tortowej
    9 łyżek kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa budyniowa:
    35 dag masła
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 budyń waniliowy
    2 szklanki mleka
    1 łyżka dowolnej wódki
    dodatkowo:
    70 dag truskawek
    1 galaretka truskawkowa
    1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej + 1 łyżka wódki
    Wykonanie:
    Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli, kiedy będą ubite dodać cukier i jeszcze ubijać, aż będą białe i bardzo sztywne. Żółtka dodać do ubitych białek i bardzo ostrożnie wszystko wymieszać w trakcie dodać przesianą mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia.
    Prostokątną formę (33 cm na 23 cm) wyłożyć papierem i do pieczenia i wylać do niej ciasto. Piekarnik nagrzać do 180st i piec ciasto około 45 min.
    Krem budyniowy:
    Na mleku ugotować budyń i dobrze wystudzić, miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na krem i w trakcie ucierania dodawać porcjami zimny budyń na koniec delikatnie wymieszać z wódką.

    Upieczone i wystudzone ciasto przeciąć wzdłuż na trzy placki i nasączyć je kawą wymieszaną z alkoholem, następnie ponownie układając je w formie przełożyć kremem budyniowym.
    Ciasto wychodzi wysokie więc musimy zrobić dookoła niego kołnierzyk z papieru, następnie cały wierzch ciasta obłożyć truskawkami pokrojonymi w plasterki ( truskawek musi być dużo), następnie delikatnie zalać je gęstniejącą galaretka przygotowana zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
    Ciasto odstawić do lodówki na kilka godzin, aby zastygło.
    Pozdrawiam serdecznie:)

  27. I jeszcze jeden przepis na wykorzystanie pysznego kakao DecoMorreno i truskawek.
    Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym
    Ciasto;
    6 jajek
    1 szklanka mąki
    4 łyżki kakao
    1\2 szklanki kakao
    1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Mus truskawkowy:
    3 szklanki musu z truskawek
    1\2 szklanki cukru
    1 galaretka truskawkowa
    1 łyżeczka żelatyny
    Bita śmietana:
    400 ml śmietany 30%
    3 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki żelatyny
    Dodatkowo:
    polewa czekoladowa
    Wykonanie:
    Ciasto:
    Białka ubić z 6 łyżkami zimnej wody i szczyptą soli do ubitych dodać cukier i jeszcze ubijać do uzyskania sztywnej piany. Do białek dodać żółtka i delikatnie wymieszać, następnie połączyć z przesianą mąką wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia.
    Ciasto wylać do wyłożonej papierem formy do pieczenia (30 cm na 20 cm) i piec w temp. 180st około 35 min.
    Mus:
    Z wcześniej przygotowanego musu odmierzyć 3 szklanki i wymieszać z cukrem. Galaretkę i żelatynę rozpuścić w 1\2 szklanki gorącej wody i odstawić do lodówki, aby troszkę zgęstniało.
    Śmietanę ubić z cukrem pudrem i wymieszać z zimną żelatyną rozpuszczoną w małej ilości wody.
    Zimne ciasto przekroić na dwa placki i dolny umieścić ponownie w formie na nim wyłożyć cały gęstniejący już mus i wstawić do lodówki, aby nam zastygł do końca, następnie wyłożyć bitą śmietanę i przykryć drugą częścią ciasta, wierzch polać polewą czekoladową, schłodzić.

  28. A ja proponuję słodkie wspomnienie z dzieciństwa – blog czekoladowy:

    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki wody
    1 kostka masła
    5 łyżek kakao
    500 g „niebieskiego” mleka w proszku
    herbatniki
    bakalie: rodzynki, orzechy, migdały, żurawina – co kto lubi

    Masło rozpuścić w rondlu, dodać wodę i cukier. Wszystko wymieszać i ostudzić. Do miski wsypać mleko, kakao, bakalie, połamane herbatniki. Na to wylać wcześniej przygotowaną masę i dokładnie wymieszać. Przelać do keksówki wyłożonej folią aluminiową. Schłodzić w lodówce.

    :)

  29. Kiedy mam zły humor lubię zjeść cos dobrego, słodkiego i czekoladowego. Wybór najczęściej pada na moje ukochane ciasto z mikrofalówki, szybkie, zawsze mi wychodzi i jest pyszne:)a robi się go tak:

    mąka pszenna 4 łyżki
    cukier 4 łyżki
    kakao Decomorreno 2 łyżki
    jajko 1 sztuka
    mleko 3 łyżki
    olej 3 łyżki
    proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki
    Najpierw łączymy mąkę z cukrem, kakao, i proszkiem do pieczenia, po wymieszaniu powyższych dodajemy jajko mleko i olej. Dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do miski lub kubka i wkładamy na ok 2 min do mikrofalówki nie na najwyższą lecz tuż poza środkową temperaturę. Po upieczeniu czekamy aż ciasto przestygnie. Możemy podawać posypane cukrem pudrem, przełożone dżemem lub według uznania. Do wyrobionego cista możemy również dodać wybrane bakalie. Ciasto jest szybkie i pyszne.

  30. Mazurek czekoladowy z M&M’s

    Składniki na ciasto:

    250g mąki krupczatki
    125g zimnego masła
    4 łyżki cukru
    łyżka kwaśnej śmietany (12 lub 18%)
    1 jajko
    2 łyżki kakao
    łyżeczka ekstraktu z wanilii

    Składniki na masę:

    175ml śmietany kremówki
    175g gorzkiej czekolady
    łyżka cukru
    kilka łyżek (3-4) powideł śliwkowych
    100-150g drażetek czekoladowych typu m&m’s (dekoracja)

    Wykonanie ciasta:
    Do miski wsypać: przesianą mąkę, cukier i kakao i wymieszać je ze sobą. Wbić jajko. Dodać masło pokrojone w drobną kostkę, ekstrakt waniliowy i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto, aż składniki się połączą. Gdyby było zbyt suche można dodać jeszcze 1 łyżkę śmietany lub wody. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut. Po tym czasie wyjąć z lodówki i podzielić je mniej więcej w stosunku 2:1 (z mniejszej części będzie uformowany brzeg ciasta). Ciasto rozwałkować (na grubość ok. 5-8 mm) i ułożyć na blaszce (standardowej prostokątnej) pokrytej papierem do pieczenia. Z pozostałej – mniejszej części ciasta uformować brzeg, np. w formie kuleczek, paseczków, wałeczków. (Należy pamiętać, by brzeg nie był za płytki, by masa czekoladowa później z niego nie wypływała). Brzeg mazurka można zabezpieczyć folią aluminiową (zapobiegnie to późniejszemu wypływaniu masy czekoladowej spomiędzy kuleczek). Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec ok. 25 minut w temperaturze 190 stopni. Po upieczeniu zostawić na 10 minut w piekarniku, a następnie wyjąć i wystudzić.

    Wykonanie masy:
    Śmietanę zagotować w rondelku. Zdjąć z ognia rondelek. Do gorącej śmietany dodać cukier i czekoladę połamaną na kawałki i bardzo dokładnie wymieszać. Odstawić na ok. 10 minut, by masa trochę przestygła. Wystudzonego mazurka posmarować powidłem śliwkowym. Lekko ciepłą masę czekoladową wylać na ciasto i rozprowadzić ją po całej jego powierzchni. Na Masie ułożyć m&m’sy wg własnego pomysłu. Warto układać w miarę regularne wzory, które ułatwią późniejsze krojenie mazurka. Gotowy mazurek schłodzić w lodówce.

  31. PIERNIKOWE BUTKI

    12,5 dag miodu
    5 dag miałkiego cukru
    1 torebka cukru waniliowego
    6,5 dag masła
    1 jajko
    szczypta zmielonego cynamonu
    szczypta zmielonych goździków
    25 dag mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka kakao DecoMorreno
    10 dag cukru pudru
    5-6 kandyzowanych wisienek
    5-6 migdałów bez skórki
    20 kolorowych pastylek czekoladowych

    Miód, cukier, cukier waniliowy i masło włóż do garnuszka i podgrzewaj na małym ogniu, aż składniki się połączą. Zdejmij z ognia,wsyp cynamon i goździki, ucieraj mikserem. Po chwili wbij jajko i nadal ucieraj. Zostaw do ostygnięcia. Przełóż do salaterki.
    Przesiej do naczynia mąkę i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia i kakao. 2/3 mąki wsyp do masy miodowej i wymieszaj mikserem. Resztę wysyp na stolnicę, dodaj masę z salaterki i zagnieć rękoma ciasto.
    Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość ok. 0.5 cm i przykładając uprzednio przygotowany papierowy szablon, wytnij 2 buciki. Połóż je na posmarowanej masłem blasze i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 – 200 C.Piec około 15 minut.

  32. Jako wypiek z kakao proponuję pyszną, piaskową, waniliowo – kakaową babkę z rumowymi rodzynkami i domowym sosem czekoladowym. Ta babka królowała na moim stole wielkanocnym i wszystkim bardzo smakowała:

    Potrzebujemy:
    – 5 jaj
    – szczypta soli
    – 2/3 szklanki cukru
    – 200 g roztopionego masła
    – 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (najlepiej domowego)
    – 1 szklanka mąki
    – 100 g waniliowego budyniu
    – 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    – 150 g rodzynek
    – 4 łyżki rumu
    – 1 pełna łyżka kakao DecoMorreno

    Rodzynki zalać szklanką wrzątku i odstawić aż zmiękną. Miękkie rodzynki odsączyć na sicie i zalać rumem. Mąkę przesiać razem z budyniem i proszkiem do pieczenia. Do jaj dodać sól i cukier i ubijać aż masa będzie puszysta i kremowa. Do ubitych jaj dolewać stopniowo, ciągle ubijając, przestudzone, roztopione masło. Dodać ekstrakt waniliowy i ubijając na niskich obrotach dosypywać stopniowo suche składniki (bez kakao). Do wymieszanej masy dodać osuszone na papierze kuchennym i obtoczone w mące rodzynki i rum. Połowę masy wylać do foremki na babkę, do pozostałej połowy dodać pełną łyżkę przesianego kakao i dokładnie wymieszać. Masę z kakao wylać na jasną część i babkę piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. Po wystudzeniu babkę polać domowym sosem czekoladowym:

    Na sos potrzebujemy:
    – 125 ml śmietanki kremówki
    – 2 łyżki cukru
    – 3 łyżki kakao DecoMorreno

    Wszystkie składniki umieścić w rondelku i dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu aż masa zgęstnieje, często mieszając.

    Serdecznie pozdrawiam i zachęcam do wypróbowania mojego przepisu na babkę:)
    Aneta
    aneta.majchrzak@wp.pl

Dodaj komentarz