Szparagi jak je przygotować – instrukcja krok po kroku

Szparagi zielone uwielbiam, trochę gorzej mam z białymi ;) A Ty które wolisz ?

Szparagi jak je przygotować –  instrukcja krok po kroku czyli kilka słów o moich  ukochanych warzywach , na które czekam cały rok.

szparagi jak przygotować

Sezon na nie jest niestety krótki, choć dzięki sklepom na L i B zdecydowanie się wydłużył . Tak w tych sklepach kupiłam dzisiaj i białe i zielone.

A kilka słów jeszcze o zaletach szparagów : zawarta w nich aspargina, działa moczopędnie przez co wspomaga pracę nerek, wspomagają pracę żołądka i jelit przez obecność błonnika, i mają dużą zawartość białka. Czyli samo zdrowie !

Uwielbiam zielone pieczone i takie  dzisiaj były w towarzystwie pieczonego udźca z indyka z czosnkiem i rozmarynem.

Ale jak je przygotować, opowiem Wam w kilku słowach.

Szparagi kupujemy takie, żeby ich koniec nie był mega wysuszony, popękany jak pustynia bo szparagi wtedy będą zdrewniałe. Główki muszą być zamknięte, a same szparagi sprężyste. Przyglądnij się też główkom szparagów, mają być śliczne suche. Czasami główki są oślizgłe i takie brzydkie i źle „kwaśno” pachnące – takich nie kupujemy.

Nie kupujmy białych ani za grubych ani za cienkich ( je musimy obrać ). Zielone wg mnie lepsze są cienkie.

szparagi2

Każdego łamiemy gdzieś mniej więcej na wysokości 2-3 cm od końca łodygi, odłamując właśnie te zdrętwiałe końcówki.

szparagi4

Białe szparagi obieramy, jeśli się zdarzają grubsze zielone szparagi to ja je też obieram. Obieramy je jak najcieniej, kończąc kilka milimetrów przed główką, ją zostawiamy w spokoju.

szparagi główki

A potem już tylko wasza inwencja kulinarna, ja uwielbiam pieczone :)

A moje propozycje przepisów ze szparagami znajdziecie TU

 

 

2 myśli na temat “Szparagi jak je przygotować – instrukcja krok po kroku

  1. To super wiadomość, że pojawiły się szparagi. Uwielbiam je. Przy odrobinie szczęścia może uda mi się je dopaść przed świętami. Dzięki za cynk :)

Dodaj komentarz