Wiosenny konkurs – Konrad Gaca – Kuchnia FIT

Wiosenny konkurs .. wiosna to ten czas gdzie myślimy o zgubieniu kilogramów, zmianie nawyków żywieniowych .. czasem się uda a czasem nie, a ja mam dla Was konkurs z nagrodą która pomoże w wymyślaniu zdrowych i smacznych przepisów. 

Nagroda to trzy egzemplarze książki Kuchni FIT – Konrada Gacy. 

 

kuchnia fit gaca

 

 

Proszę podajcie w komentarzach jakie jest Wasze ulubione dietetyczne danie wiosenne.  Mile widziane zdjęcia, które możecie przesyłać na adres kuchnianawzgorzu@gmail.com a ja umieszczę je na profilu na FB. 

 Kilka słów na temat książki znajdziecie w mojej recenzji TU 

Regulamin konkursu :

– konkurs trwa od 18.04 do 23.04.

– zostaw pod tym wpisem komentarz z twoim autorskim na dietetyczne danie wiosenne

– maksymalna ilość przepisów od jednej osoby to trzy 

– wybiorę 3 przepisy, które zostaną nagrodzone książką Kuchnia FIT – autorstwa Konrada Gacy.

– wyniki zostaną opublikowane w ciągu 7 dni od zakończenia konkursu 

– wysyłka książek na terenie RP 

– dane od osób której zostaną wyróżnione przyjmuje przez 7 dni od daty ogłoszenia wyników

 

 Zdjęcia do przepisów trafiają na FB czyli TU 

36 myśli na temat “Wiosenny konkurs – Konrad Gaca – Kuchnia FIT

  1. Dietetyczny łosoś na parze na placuszkach jaglanych podamy z grillowanym selerem i warzywamiskładniki

    100g łososia
    Sok i skórka z cytryny
    Pieprz
    Placuszki z kaszy jaglanej
    1 szkl ugotowanej kaszy jaglanej
    2 łyżki otręby owsiane Kupiec
    1 jajko
    pieprz do smaku
    dodatkowo
    seler
    rukola
    kiełki brokułu
    pomidor koktajlowy
    cebula czerwona
    oliwa Verdenso marki Olitalia.Porcję łososia czyścimy skrapiamy sokiem z cytryny posypujemy skórka z cytryny i pieprzem. Rybę i cebulkę gotujemy na paprze.
    Seler obieramy myjemy kroimy na krążki. Gotujemy w mleku al dente. Na patelnię grillową wkładamy seler lekko podgotowany grillujemy z każdej strony przez chwilę.
    Do miski wkładamy kaszę, otręby jajko, pieprz. Łyżką wyrabiamy na jednolitą masę. suchą patelnię wykładamy arkuszem papieru do pieczenia, na którym smażymy placuszki po kilka minut z każdej strony.
    Łososia podajemy na placuszkach z kaszy jaglanej z warzywami grillowanymi z oliw.

  2. Łosoś na parze podawany na spaghetti warzywnym z kabanosami i grillowanymi pieczarkami w sosie z zielonej herbaty.składniki
    1 dzwonko z łososia
    świeżo mielony pieprz, sól do smaku
    sok z cytryny
    sos z zielonej herbaty
    50 ml herbaty zielonej Nestea
    kilka śliwek suszonych
    1 łyżka miodu
    sok skórka z cytryny
    cynamon, kardamon imbir do smaku
    sól, biały pieprz gałka muszkatołowa do smaku
    Warzywa
    1 marchewka
    1 pietruszka
    1 cebula
    1 cukinia
    dodatkowo
    1 kabanosy drobiowe
    kilka pieczarek
    Masło klarowne
    olej rzepakowy
    zioła
    szczypiorek
    świeży tymianek
    Dzwonko łososia dokładnie myjemy osuszamy. Rybę skrapiamy sokiem z cytryny posypujemy solą i pieprzem.Pietruszkę, marchewkę,cukinie ubieramy, myjemy następnie obieraczką do warzyw tniemy na cienkie paseczki. Cebulę obieramy kroimy według uznania na ćwiartki Warzywa posypujemy ziołami, solą i pieprzem. Łososia i cebulę gotujemy na parze/ pod koniec gotowania dodajemy warzywa pokrojone w paseczki gotujemy jeszcze 3-4 minuty.Warzywa muszą być al dente.
    Kabanosy przesmażamy na maśle klarownym
    grillowane pieczarki
    Pieczarki myjemy kroimy na mniejsze kawałki.Na rozgrzaną patelnię wlewamy dwie łyżki oleju rzepakowego wkładamy pieczarki pod koniec grillowania doprawiam solą i pieprzem.

  3. Medaliony z polędwiczki wieprzowej QAFP podane na placuszkach z kaszy jaglanej z warzywami na parze w sosie śliwkowymMedaliony z polędwicy wieprzowej QAFP

    1 szt polędwiczka wieprzowa QAFP
    Świeży tymianek
    Sól, pieprz do smaku
    Placuszki z kaszy jaglanej

    100 g kaszy jaglanej
    1 jajko
    2 łyżki otręb owsianych
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    Sól, pieprz biały do smaku
    Gałka muszkatołowa do smakuWarzywa na parze

    Seler
    Cebula czerwona
    Marchewka
    Cebula biała
    Dodatkowo

    Owoce
    Figa
    Miechunka
    Zioła do dekoracji
    Szczypiorek
    Natka pietruszki
    Kiełki rzodkiewki

    Sos śliwkowy
    3 łyżki domowej konfitury śliwkowej
    Śliwki suszone Kresto
    50 ml herbaty zielonej w płynie
    50 ml wywaru z gotowanej polędwiczki
    Cynamon, kardamon ,sól, pieprz do smaku
    Sok z limonki
    świeży imbir Medaliony z polędwiczki wieprzowej QAFP
    Polędwiczkę wieprzową QAFP oczyszczamy z błon i tłuszczu następnie myjemy i osuszamy. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem i świeżym tymiankiem. Polędwiczkę wieprzową QAFP układamy na folii spożywczej zawijamy jak cukierek w rulon szczelnie. Czynność powtarzamy dwa razy. Warzywa obieramy, myjemy kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy solą i ulubionymi ziołami. Na sitku garnka do gotowania na parze układamy polędwiczkę wieprzową QAFP i warzywa następnie gotujemy do miękkości

    Placuszki jaglane
    Kaszę jaglaną gotujemy al. dente Do miski wkładamy kaszę, otręby, natkę jajko i przyprawy. Robotem wyrabiamy na jednolitą masę. Na suchą patelnię kładziemy arkusz papieru do pieczenia, na którym smażymy placuszki po kilka minut z każdej strony. Sos śliwkowy Do garnka wylewamy wywar z polędwiczki, herbatę zieloną dodajemy powidła śliwkowe, śliwki suszone pokrojone na kawałki, świeży imbir skórkę i sok z limonki. Gotujemy do redukcji doprawiamy do smaku cynamonem, kardamonem sola i pieprzem Na talerzu układamy placuszki, na nich pokrojona polędwiczkę wieprzowąQAFP , warzywa polewamy sosem śliwkowym
    Otarta skórka z limonki

  4. Dietetyczny koktajl owocowo-owsiany1 szkl napój sojowy owsiany Alpro
    1 szkl sezonowych owoców ( truskawki, maliny)
    10-25ml soku malinowego Eterno lub wg uznania słodzik, cukier Maliny i truskawki dokładnie myjemy, osuszamy przekładamy do pojemnika malaksera. Dodajemy napój sojowy owsiany i sok malinowy. Zamiast soku możemy dodać słodzik lub cukier Miksujemy następnie przelewamy do szklanki robimy dekoracje z owoców :)

  5. Dwa w jednym- krem szpinakowo – ziemniaczany z kremem marchwiowym

    Danie wiosenne- czyli danie kolorowe, zdrowe, wyraziste i lekkie. Ten przepis jest połączeniem dwóch kolorów- dwóch różnych smaków. Pięknie wygląda i pysznie smakuję! Polecam :)

    Składniki:
    Krem z marchwi:
    4-5 marchewek
    2 małe cebule
    2 łodygi selera naciowego
    kawałek świeżego imbiru
    5 szkl. bulionu warzywnego
    2 łyżki masła
    ząbek czosnku
    1 łyżeczka curry
    1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
    1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
    1/2 szkl. jogurtu naturalnego
    szczypiorek/ natka pietruszki

    Krem szpinakowo – ziemniaczany:
    1 kg. ziemniaków (lub mniej)
    1 mała cebula
    2 ząbki czosnku
    200 g. szpinaku
    700 ml. bulionu warzywno – drobiowego
    przyprawy (sól, pieprz itp.)

    Przygotowanie:
    1. Krem z marchwi: Wszystkie warzywa umyć, obrać, a następnie drobno pokroić (np. w plasterki). Smażyć na maśle około 2-3 minutki, cały czas mieszając. Przyprawić curry i paprykami. Warzywa zalać bulionem. Gotować pod przykryciem około 20 minut, do momentu zmięknięcia warzyw. Po tym czasie całość zmiksować blenderem na puree. Można dodatkowo doprawić solą i pieprzem.
    2. Krem szpinakowo – ziemniaczany: Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Ugotować w małej ilości osolonej wody.
    3. Cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć na patelni. Dodać szpinak, gdy zwiędnie całą mieszankę wlać do ziemniaków. Wlać również bulion, a następnie całość dobrze zmiksować blenderem na puree.
    5. Kremy przelać do miski/ talerza w taki sposób, aby się ze sobą nie zmieszały.

  6. Delikatna, puszysta i dietetyczna wersja sernika na bazie jogurtu naturalnego i serka wiejskiego, udekorowana świeżymi, intensywnie czerwonymi porzeczkami. Po prostu rozpływa się w ustach. Elegancko wygląda i bosko smakuję :) Wiosna kojarzy mi się właśnie z taką słodką lekkością. Naprawdę warto spróbować. Polecam! :D

    Sernik z serka wiejskiego i jogurtu

    Składniki:
    Ciasteczkowy spód:
    240 g. ciastek pełnoziarnistych, np. digestive
    120 g. miękkiego masła/ margaryny

    Masa serowa:
    200 g. serka wiejskiego
    250 g. twarogu półtłustego, zmielonego
    ¾ szkl. cukru
    30 ml. soku z cytryny
    3 duże jajka
    1 szkl. gęstego jogurtu naturalnego

    Dodatkowo:
    drobne owoce do dekoracji, np. porzeczki, jagody

    Przygotowanie:
    1. Ciasteczkowy spód: Ciastka i masło umieścić w malakserze i zmiksować do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Jeśli nie posiadamy malaksera można wykorzystać blender. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 20-22 cm wyłożonej papierem do pieczenia (wykładamy tylko dno formy!). Ciasteczka dobrze wklepać w dno i boki formy. Tak przygotowany ciasteczkowy spód umieścić w lodówce i schłodzić około 30-60 minut.

    2. Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Serek wiejski zmiksować blenderem do gładkości. Dodać do niego twaróg oraz cukier, dobrze zmiksować. Następnie wbijać po jednym jajku i miksować do połączenia się składników. Na koniec wlać jogurt i sok z cytryny, wymieszać szpatułką. Masę serową przelać na schłodzony spód ciasteczkowy.

    3. Sernik piec w 160st.C około 80-90 minut bez termoobiegu. Upieczony sernik powinien być sprężysty i ścięty. Po tym czasie piekarnik wyłączyć i lekko uchylić. Pozostawić w nim sernik do całkowitego ostygnięcia. Ostudzony włożyć na minimum 3 godziny do lodówki, aby nabrał odpowiedniej konsystencji. Przed podaniem udekorować owocami. Smacznego!

  7. Jak wiosna to najlepiej szparagi.

    Szparagi pod beszamelem Eli

    1 pęczek zielonych szparagów
    plasterki szynki-tyle ile jest szparagów
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki pszennej
    około 500 ml mleka
    sól
    pieprz
    gałka muszkatołowa
    15 dkg sera żółtego

    Szparagi umyć,odłamać zdrewniałe łodygi (odłamane łodygi można zamrozić i wykorzystać do zupy) i gotować na parze 3 minuty.W rondlu roztopić masło,dodać mąkę i przesmażyć (nie rumienić).Do rondla z zasmażką wlać zimne mleko i mieszać trzepaczką,żeby nie porobiły się kluchy i sos był aksamitny.Sos doprawić solą,pieprzem i tartą gałką muszkatołową do smaku.Szparagi owinąć plastrami szynki,ułożyć w naczyniu żaroodpornym i polać sosem beszamelowym.Ser żółty zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i posypać szparagi.Zapiekać tak długo aż ser się lekko zrumieni w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.Smacznego!

  8. Wiosna czyli mnóstwo kolorów i smaków. Ten chlebek ma niezwykły, czerwonawy kolorek za sprawą soku warzywnego. Uwielbiam zajadać go rankiem, jeszcze ciepły, razem z herbatką :) Serdecznie polecam! Jest pyszny :D

    Chleb wiejski z sokiem warzywnym

    Składniki:
    400 g mąki pszennej chlebowej
    1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
    120 ml soku z warzyw (użyłam pomidorowego)
    100 ml wody
    1 łyżka oliwy z oliwek
    2 łyżeczki suchych drożdży
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka soli

    Przygotowanie:
    1. Wszystkie składniki dobrze wyrobić rękami lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego, do uzyskania jednolitego, elastycznego ciasta. Z ciasta uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na minimum 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
    2. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić rękami, uformować podłużny bochenek i umieścić go w oprószonej mąką formie. Odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
    3. Tak przygotowany chlebek piec w 200st.C około 30 minut.
    4. Następnie wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia na kratce. Smacznego! (inspiracja/ źródło: Domowa cookierenka Agi)

  9. Wiosenne pokrzywy są najlepsze do pysznych dań.

    Wiosenna zupa Eli z pokrzyw

    60 dkg liści z młodych pokrzyw
    2 marchewki
    1/4 średniego selera
    5 ziemniaków
    przyprawa typu jarzynka do smaku
    czosnek granulowany do smaku
    gałka muszkatołowa do smaku
    maggi do smaku
    8 dużych kromek chleba
    2 czubate łyżki masła
    kwaśna gęsta śmietana

    Pokrzywy umyć odsączyć i obrać tylko liście. Umyte liście pokrzywy pokroić. Jarzyny i ziemniaki obrać i umyć. Seler i ziemniaki pokroić w kostkę a marchewkę w plasterki. Seler i marchewkę włożyć do dużego garnka,zalać 2-ma litrami wrzącej wody i gotować 10 minut.Do jarzyn dodać ziemniaki,jarzynkę i gotować jeszcze 15 minut. Dodać do zupy pokrojone liście pokrzywy i razem gotować jeszcze 5 minut bez przykrycia. Całość zmiksować na gładki krem i doprawić do smaku czosnkiem,gałką muszkatołową i maggi. Z chleba usunąć skórki i miąższ pokroić w kostkę. Na dużej patelni roztopić masło,dodać pokrojony chleb i usmażyć złociste grzanki. Zupę rozlać do talerzy,na środek wyłożyć grzanki i udekorować gęstą śmietaną i listkami pokrzywy. Smacznego!

  10. A może sałatka z młodych liści botwinki?

    Sałatka z botwinki Eli

    1 opakowanie sera Patros z ziołami
    2 pomidory
    liście młodej botwinki
    1 sos sałatkowy winegret
    3 łyżki oleju
    3 łyżki wody

    Liście botwinki umyć i osuszyć.Umyte pomidory pozbawić szypółek.Pomidory pokroić na ósemki.Do słoika wlać olej,wodę,wsypać sos winegret,zakręcić słoik i potrząsać aż wszystko się wymiesza.Do salaterki włożyć liście botwinki,ósemki pomidorów,posypać kosteczkami sera i polać sosem.Przed samym podaniem wymieszać.Smacznego!

  11. Ja polecam sałatkę z sosem z sałaty :) Bogata w witaminy i dobre tłuszcze, które jak wiemy wspomagaja odchudzanie i nie należy się ich bac :)

    „Wiosenna sałatka z zielonym sosem”

    1/2 pęczka rzodkiewki
    70-100g zielonego ogórka
    1/2 awokado
    75g makaronu świderki (użyłam owsianego)
    sos:
    30g sałaty rukoli
    10g ziaren dyni
    15g oleju z lnianki
    10g soku z limonki lub cytryny
    sól (polecam himalajską)
    pieprz
    dodatkowo:
    kilka liści sałaty karbowanej
    rzeżucha lub natka pietruszki
    pestki z dyni
    Liście sałaty rwiemy na kawałki, rozkładamy na dużym talerzu.
    Ogórka kroimy w półksiężyce, rzodkiewki w ćwiartki, awokado w kostkę.
    Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Studzimy.
    Wszystkie warzywa wraz z makaronem rozkładamy na przemian na sałacie.
    Składniki na sos blendujemy. Polewamy nim sałatkę.
    Na końcu dekorujemy sałatkę rzeżuchą i pestkami dyni.

  12. Konkurs faktycznie jest bardzo na czasie. Ja sie pochwale, ze zawzielam sie i schudlam juz tej wiosny okolo czterech, moze nawet pieciu kilo. Duzo jest smacznych, lekkich, wiosennych i dietetycznych dan. Musze pomyslec o tym, jaki przepis zglosic na konkurs, bo chcialabym bardzo wygrac te ksiazke ;)

  13. Moim ulubionym daniem są koktajle :-)

    Koktajl-mus z owoców i kaszy pęczak.

    Składniki:

    – 2 banany
    – sok wyciśnięty z pomarańczy
    – sok z połowy limonki
    – połowa pomelo
    – 1 gruszka
    – 1 łyżka nasion chia
    – 4 łyżki ugotowanej kaszy pęczak (bez soli)

    Wykonanie:

    Do naczynia miksującego wrzucamy pokrojone banany, obraną i pokrojoną gruszkę, nasiona chia, sok z pomarańczy i limonki, pomelo obrane ze skóry i z białch błonek oraz kaszę (ugotowaną bez soli i wystudzoną). Miksujemy wszystko razem. Przelewamy do szklanek – z podanych składników wychodzą dwie porcję.
    Smacznego :-)

  14. Wiosną uwielbiam jeść sałatki :-)

    Sałatka z kiełkami.

    – garść kiełków rzodkiewki
    – garść kiełków brokuła
    – garśc kiełków fasoli mung
    – połowę sałaty rzymskiej
    – 6 rzodkiewek
    – pół papryki czerwonej szpiczastej
    – garść szczypiorku
    – 1 startą marchewkę
    – kawałek pora
    – 5 pomidorków koktajlowych
    – ząbek czosnku
    – mały jogurt naturalny
    – sól, pieprz

    Wszystkie składniki wrzucamy do miski, oczywiście sałatę kroimy (najlepiej nożem plastikowym, ja mam taki specjalny do sałaty, lub po prostu ją rwiemy na kawałki), rzodkiewki w plasterki, por siekamy drobno, paprykę w paski dodajemy kiełki, posiekany szczypior, startą marchewkę i pokrojone na pół pomidorki. mieszamy wszystko ze sobą. Jogurt mieszamy z wyciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem, sałatkę wymieszaną ze sobą przekładamy na talerz i polewamy sosem z jogurtu.
    Smacznego :-)

  15. Polecam pyszną wersję rolady w stylu meksykańskim. Pożywny serek z dodatkiem warzyw. Idealna przekąska, także na spotkanie z przyjaciółmi 1op. Mieszanka MEKSYKAŃSKA
    300 g świeżych liści szpinaku (lub mrożonych liści szpinaku)
    2 ząbki czosnku
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki pieprzu
    3 jaja
    1 opakowanie mieszanki meksykańskiej ja użyłam Hortex
    2 opakowania ulubionego serka śmietankowego ( może być z ziołami)

    PRZYGOTOWANIE:
    Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Liście szpinaku opłukać, zalać wrzątkiem, odsączyć nadmiar wody dociskając ręcznik papierowy (mrożony szpinak rozmrozić, odsączyć). Szpinak zmiksować z czosnkiem, gałką muszkatołową, solą, pieprzem i 3 żółtkami (białka przełożyć do miski). Białka ubić na sztywną pianę i połączyć ze szpinakiem. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć masę szpinakową. Rozsmarować na całej powierzchni, tworząc prostokąt. Piec 15 minut.
    Po wyjęciu z piekarnika
    odstawić na kilka minut do ostygnięcia. Przewrócić ostrożnie papier na blacie i powoli oderwać papier od ciasta. Ponownie przełożyć ciasto na drugą stronę, tak aby nierówna część była na wierzchu.
    W między czasie składniki mrożonki zblanszować, lekko posolić. Serek (można wymieszać z posiekanym koperkiem) rozsmarować grubą warstwą na cieście szpinakowym. Na serku ułożyć wcześniej przygotowane, przestudzone warzywa. Zawinąć w roladę i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Przed podaniem
    pokroić w grube krążki.

  16. ŁOSOŚ W SZUWARACH

    Bardzo ciekawe połączenie łososia ze zdrowymi, bogatymi
    w witaminy zielonymi warzywami. Danie szybkie w przygotowaniu, niezwykle smaczne a do tego efektownie wygląda na talerzu.

    Składniki:

    500g fileta z łososia
    1 pęczek kopru
    sok z 1/2 cytryny
    pieprz cytrynowy
    350g zielonego mrożonego groszku
    1 duży ogórek zielony
    1 opakowanie mix sałat z roszponką

    Sos:

    150ml śmietany 12%
    4 łyżeczki musztardy francuskiej
    2 łyżeczki soku z limonki
    2 łyżeczki miodu
    świeżo zmielony pieprz
    sól

    Wykonanie:

    1. Filety z łososia pozbawić skóry i pokroić w grubszą kostkę, następnie skropić sokiem z cytryny, oprószyć posiekanym koperkiem i pieprzem cytrynowym. Kawałki łososia ułożyć na blaszce wyłożonej folią aluminiową i piec w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez około
    25 minut.
    2. Sos:
    Wszystkie składniki sosu połączyć ze sobą, doprawić świeżo zmielonym pieprzem, solą i wstawić do lodówki.
    3. Zielony groszek ugotować według instrukcji na opakowaniu.
    4. Zielonego ogórka obrać i pokroić w plasterki a mix sałat umyć i osuszyć.
    5. Mix sałat, ogórek i groszek wymieszać w salaterce, na wierzchu ułożyć łososia i całość polać sosem.

  17. Pijany Łosoś

    Danie niezwykle proste, szybkie i przede wszystkim zdrowe.
    Smakuje i wygląda niezwykle elegancko.

    Składniki:
    400g fileta z łososia
    4 łyżeczki musztardy najlepiej miodowej
    2 łyżeczki musztardy francuskiej
    1 łyżeczka soli
    4 łyżki ginu
    2 pęczki kopru
    1 cytryna

    Pasta koperkowa:
    sok z 1 cytryny
    4 pęczki koperku
    150g migdałów
    2 łyzki oliwy
    sól i pieprz do smaku
    bułka bagietka

    1. Marynata: Musztardy, sól i gin mieszamy ze sobą. Marynujemy łososia ułożonego na folii aluminiowej posypujemy posiekanym koprem. Na wierzchu układamy plasterki cytryny, zawijamy całość w folię aluminiową i wstawiamy
    na 2 godziny do lodówki.
    2. Po upływie tego czasu wstawiamy łososia do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na około 25 minut.

    3. Pasta. Do blendera wsypujemy koper, migdały, oliwę, sok z cytryny i blenderujemy. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pastę przekładamy do obręczy serce i formujemy na talerzu, dekorujemy migdałem.

    4. Bułkę bagietkę kroimy na kawałki o szerokości około 2cm. Następnie pieczywo rumienimy na złoto-brązowy kolor na suchej patelni grillowej.
    5. Łososia podajemy na talerzu z dodatkiem pasty koperkowej w kształcie serce i bagietki.

  18. Cukiniowa zupa krem
    Składniki :
    * cukinia – około kg
    * pół litra bulionu warzywnego
    * łyżka oliwy z oliwek
    * ząbek czosnku
    * zioła i przyprawy do smaku
    * łyżka jogurtu naturalnego
    Przygotowanie :
    Na rozgrzanej oliwie podsmażyć posiekany czosnek. Dodać pokrojoną cukinię, ja środek wydrążyłam, by w zupie nie było pestek. Całość przyprawić – u mnie rozmaryn, chili oraz pieprz i sól. Dolać bulion i dusić do miękkości co trwa 10 minut maksymalnie. Zupę zmiksować na gładko. Dodać jogurt naturalny. Idealnie sprawdzi się na ciepło jak i na zimno.

  19. Łosoś grillowany z sosem jogurtowo-koperkowy i młodymi warzywami

    Łososia należy opłukać i osuszyć, a następnie opruszyć solą i pieprzem. Smażyć na patelni grillowej na maśle lub oliwie z oliwek ok. 8-10 minut ( po ok. 4 minuty z każdej strony).
    Przygotowuję sos na bazie jogurtu greckiego i młodego kopru. Należy przyprawić sos solą i pieorzem do smaku.
    Proponuję serwować danie z nowalijkami – młodymi ziemniaczkami i fasolką. Łososia można skropić sokiem z cytryny.
    Smacznego!

  20. Moim ulubionym wiosennym daniem jest kasza jaglana z warzywami. Coś czym zajadam się o tej porze roku, zmieniam tylko dodatki typu ser, kurczak lub chuda ryba. Do zrobienia potrzebujemy:
    szklankę ugotowanej kaszy jaglanej,
    po 1/4 papryki czerwonej, zielonej, żółtej,
    3 spore pieczarki,
    1 szalotka,
    2 młode marchewki,
    1 mała cukinia,
    garść ulubionych kiełków,
    kilka kostek sera feta, pierś kurczaka lub łosoś z pary,
    mieszanka ziół prowansalskich,
    1 ząbek czosnku,
    1,5 łyżki soku z cytryny,
    3 łyżki oliwy,
    1/4 łyżeczki musztardy,
    1/4 posiekanej papryczki chili,
    sól.
    Ząbek czosnku przecisnąć praską, dodać oliwę, sok z cytryny, musztardę, chili oraz szczyptę soli. Połączyć i odstawić winegret.
    Warzywa umyć, oczyścić i pokroić najlepiej w paski i plastry. Przełożyć je do miski, skropić łyżeczką oliwy oraz oprószyć ziołami. Tak przygotowane warzywa grillować na patelni lub grillu elektrycznym, aż zmiękną.
    Na duży, płaski talerz wyłożyć kaszę, a na niej ułożyć warzywa grillowane, na górę dodać garść kiełków oraz kilka kostek fety, mięso lub rybę. Całość polać 2 łyżkami sosu winegret.

  21. Spaghetti z łososiem i sosem koperkowym
    Składniki:
    200g makaronu spaghetti pełnoziarnistego
    0,3 kg fileta z łososia świeży

    Sos koperkowy:
    2 pęczki koperku
    150ml śmietany 18%
    150ml śmietany 12%
    oliwa
    sól
    pieprz ziołowy
    0,15kg mozzarella

    Dodatkowo:
    8 sztuk pomidorków koktajlowych
    koper
    Sposób przygotowania

    1.Makaron spaghetti ugotować al dente w osolonym wrzątku około 10 minut.
    2.Łososia pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie. Wlać śmietany, doprawić do smaku solą i pieprzem, podgrzewać jeszcze parę minut.
    3.Koper drobno posiekać dodać do sosu, wszystko dokładnie wymieszać.
    4.Makaron odcedzić, wyłożyć na talerze, wylać sos z łososiem, posypać koperkiem i udekorować talerz pomidorkami przekrojonymi na pół.
    5.Smacznego:)

  22. Sałatka „Wybuchowy tuńczyk”

    Smaczna sałatka, która jest doskonałym przykładem na nowoczesne połączenie tuńczyka z idealnie współgrającymi a zarazem zaskakującymi smakami.

    Składniki:

    1 opakowanie mieszanki mix sałat
    2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
    270g sera feta
    1 granat
    5 łyżek majonezu
    170g śmietany 18%
    2 łyżeczki soku z cytryny

    Wykonanie:

    1. Mix sałat umyć i osuszyć.
    2. Tuńczyka odsączyć z zalewy.
    3. Ser feta pokroić w małą kostkę.
    4. Sos:
    Majonez wymieszać ze śmietaną i sokiem z cytryny i schłodzić w lodówce.
    5. Sałatkę układać warstwami: ½ mixu sałat, ½ tuńczyka, ½ sera feta, ½ granatu, ½ sosu, pozostała ilość mixu sałat, pozostała część tuńczyka, pozostała część sera feta, polać pozostałą ilością sosu i udekorować resztą granatu.

  23. Sałatka „Tęczowy tuńczyk”

    Sałatka jest fajnym pomysłem na szybkie, lekkie oraz bogate
    w witaminy i substancje odżywcze danie. Jest idealną propozycją dla lubiących połączenie smaku tuńczyka ze świeżymi warzywami.

    Składniki:

    1 opakowanie mixu sałat
    5 ziemniaków
    5 średnich dojrzałych pomidorów
    5 jajek
    ½ dużego zielonego ogórka
    1 ½ puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
    ½ czerwonej cebuli
    zioła prowansalskie
    oregano
    oliwa

    Sos:

    5 ząbków czosnku
    6 łyżek oliwy
    2 łyżki miodu
    1 łyżeczka musztardy
    1 łyżeczka soku z cytryny

    Wykonanie:

    1. Ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę, oprószyć ziołami prowansalskimi, oregano i skropić oliwą. Następnie piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 50 minut (aż się zrumienią).
    2. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w ósemki.
    3. Ogórka przekroić na 4 słupki, a następnie w pasterki. Pomidory pokroić
    w grubą kostkę a cebulę w piórka.
    4. Tuńczyka odsączyć.
    5. Sos:
    Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, wymieszać z pozostałymi składnikami sosu i odstawić na około 30 minut do lodówki.
    6. Układać na talerzu kolejno: mix sałat, upieczone ziemniaki, pomidory, ogórka, cebulę. Na wierzchu ułożyć kawałki tuńczyka i jajka. Całość polać przygotowanym sosem.

  24. Pulpeciki z kaszą kuskus i curry – delikatne i sycące .
    na ok 15 sztuk

    250 g mięsa mielonego wieprzowo – wołowego lub drobiowego
    1 małe jajko
    1 duży ząbek czosnku
    2 łyżki siekanej natki pietruszki
    garść świeżych liści bazylii
    1 gałązka rozmarynu
    kilka gałązek świeżego tymianku
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka curry
    1 łyżeczka kurkumy
    3 szklanki domowego wywaru
    1 – 2 marchewki

    1/3 szklanki suchej kaszki kuskus
    1 łyżeczka kurkumy
    1/2 łyżeczki soli

    Kaszkę kuskus zalać wrzątkiem dodać kurkumę i sól – zamieszać i przykryć talerzykiem aby się zaparzyła.
    Mięso mielone przełożyć do miseczki dodać rozgnieciony czosnek , sól, posiekaną zieleninę i zaparzoną kaszkę ( jeżeli pozostała w niej woda odcedzić ) oraz jajko. Całość wymieszać aby składniki się połączyły najlepiej zagnieść rękoma przykryć i odstawić na ok godzinkę żeby przeszło smakiem przypraw.
    Do garnuszka wlać wywar i podgrzać , w międzyczasie uformować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego obtaczać w mące i rzucać na gotujący sie wywar. Obrać marchew pokroić w plasterki dodać do wywaru wraz z przyprawami i świeżymi ziołami. Całość gotować na małym ogniu ok 20 minut. Sos doprawić solą i pieprzem.
    Podawać z ulubioną surówką.
    Smacznego 

  25. Kokosowy kurczak z brokułami

    Porcja na ok 4 osoby

    ok 1 kawałków kurczaka
    1 duża łyżka ostrej papryki w proszku
    1 duża łyżka słodkiej papryki w proszku
    2 duże ząbki czosnku
    2 małe suszone podgrzybki
    250 g pieczarek
    3 duże marchewki
    800 ml wody
    1 puszka mleka kokosowego 400 ml
    1 brokuł
    sól, pieprz
    ok 500 ml wywaru drobiowego (u mnie mrożony)

    zawiesina

    1/2 szklanki zimnej wody
    2 duże łyżki mąki pszennej

    ponadto

    3 łyżki oleju rzepakowego

    Kawałki mięsa oczyścić, umyć i osuszyć na ręcznikach papierowych. Następnie posypać solą, ostrą i słodka papryką – odstawić na minimum godzinę a najlepiej na całą noc, aby mięso przeszło smakiem przypraw.

    Marchew obrać i umyć pokroić na średnie kawałki wrzucić do garnka, pieczarki umyć i pokroić każdą na cztery części lekko obsmażyć na małej ilości tłuszczu – przełożyć do garnka.
    Mięso obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu i przełożyć do warzyw. Włożyć zamrożony wywar, dolać wodę i suszone grzybki, rozgnieciony przez praskę czosnek – gotować na średnim ogniu, dodać soli do smaku.

    Brokuły podzielić na różyczki w osobnym garnku zagotować wodę i wrzucić kawałki brokułów gotować ok 3-4 minutki, odcedzić i przelać zimną wodą – odstawić.
    – gdy marchew będzie prawie miękka wlać mleko kokosowe i gotować jeszcze ok 15 minut. W międzyczasie zrobić zawiesinę z zimnej wody i mąki wlać do gotującego się mięsa cały czas mieszając najlepiej trzepaczką do zagotowania.

    Dosłownie pięć minut przed końcem gotowania dodaję brokuły aby się lekko zagrzały, ale nie gotowały na zbyt dużym ogniu.
    Całość podaję z ryżem basmati lub jaśminowym.
    Smacznego

  26. Pieczone placki z cukinii i ryżu z jogurtowym sosem ziołowym .

    2 szklanki ugotowanego ryżu
    1 cukinia
    2 białka + 1 żółtko
    1 duży ząbek czosnku
    100 g sera typu feta (słony)
    50 g łuskanych fistaszków bez soli
    50 g łuskanych pistacji solonych
    2 łyżki sezamu
    garść bazylii
    2 łyżki siekanego szczypiorku
    2 łyżki tartego parmezanu

    na sos jogurtowy

    4 łyżki naturalnego jogurtu
    kilka listków bazylii
    1 łyżka posikanego szczypiorku
    1 łyżka wyciśniętego soku z limonki
    1/2 łyżeczki oliwy z pestek dyni

    Do miski wsypać ryż dodać zioła, ser, orzechy,sezam, rozgnieciony czosnek, przyprawy oraz jajka – wymieszać i zostawić na ok 15 minut. Po tym czasie zetrzeć do masy na średnich oczkach cukinię – wymieszać.

    Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wykładać po łyżce masy w odstępach ok 1 cm lekko spłaszczając. Posypać parmezanem i wstawić do nagrzanego piekarnika 200 C piec ok 10 minut z każdej strony.

    Do jogurtu wsypać posiekany szczypiorek oraz bazylię – dodać sok z limonki wraz z otartą skórką z połowy owocu. Całość przełożyć do miseczki, a po wierzchu polać oliwą – delikatnie zamieszać i podawać z plackami.

    Smacznego

  27. kasza, warzywa i szynka gotowana
    Jak to jest zrobione?
    1 kg szynki wieprzowej w kawałku
    przyprawy: jagody jałowcowe, pieprz ziarnisty, pieprz mielony, sól, ziele angielskie, liść laurowy, kolendra w ziarnach, majeranek, czosnek
    2 plastry szynki dojrzewającej
    120 g kaszy jęczmiennej
    3 marchewki
    3 pietruszki
    1 mała kapusta pekińska
    200 g brokułu
    1 cebula czerwona
    1 garść pestek dyni
    3 ząbki czosnku
    1 łyżka cukru brązowego
    150 g jogurtu naturalnego
    kilka ząbków czosnku marynowanego
    oliwa
    majeranek
    pieprz
    sól
    Szynkę dokładnie myję i osuszam. Sznurkiem /z jakiegoś naturalnego tworzywa/ obwiązuję mięso, żeby się nie rozpadło podczas gotowania.
    W dużym garnku zagotowuję wodę i wsypuję wszystkie przyprawy.
    Wkładam obwiązaną szynkę do buzującej wody, żeby pory się pozamykały.
    Nakrywam garnek pokrywą i grzeję. Trzeba teraz przypilnować /najlepiej z jakimś termometrem/, żeby woda osiągnęła około 85 stopni Celsjusza. Nie zagotowuję jej. Od momentu osiągnięcia odpowiedniej temperatury – staram się ją utrzymać.
    Teraz parzenie mięsa odbywa się według zasady 1 godziny na 1 kilogram mięsa.
    Po upływie wskazanego czasu, termometrem /mięsną sondą/ sprawdzam temperaturę w środku kulki mięsnej. Jeżeli osiągnęła również te około 85 stopni to jesteśmy w domu.
    Wyłączam palnik i trzymam szynkę około 30 minut w ciepłej wodzie. Potem bardzo szybko wkładam do bardzo zimnej wody, żeby jak najszybciej schłodzić.
    Marchew, pietruszkę i kapustę kroję w długie paski. Kapustę duszę na patelni do miękkości. Przyprawiam solę i pieprzem.
    W dużym garnku gotuję marchew i pietruszkę do miękkości. Wyjmuję i przekładam na sitko. Wodę zagotowuję i wrzucam podzielone różyczki brokułu. Gotuję około 3 minut i odcedzam.
    Kaszę gotuję w osolonej wodzie do miękkości i pochłonięcia wody. Przyprawiam pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
    Cebulę kroję w piórka. Podsmażam na patelni do zeszklenia. Dodaję cukier i karmelizuję.
    Na gorącym talerzu /przelałam wrzątkiem/ rozsmarowuję jogurt naturalny. Solę lekko, pieprzę i posypuję majerankiem. Nakładam porcję kaszy, warzyw i plaster szynki gotowanej. Układam szynkę dojrzewającą, czosnek marynowany, cebulę. Posypuję uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.

  28. kokosowo i po tajsku
    Jak to jest zrobione?
    200 g makaronu /użyłam poskręcanych rurek/
    400 g filetu z piersi kurczaka
    200 g fasolki szparagowej zielonej
    250 g pieczarek
    400 g mleka kokosowego
    200 ml śmietanki 30%
    3 łodyg trawy cytrynowej
    1 limonka
    5 cm świeżego korzenia imbiru
    3 ząbki czosnku
    natka pietruszki
    sezam biały i czarny
    orzechy arachidowe
    kiełki
    przyprawy: sos rybny, jasny sos sojowy, mielona kolendra, mielona papryka jalapeno, gałka muszkatołowa, pieprz, sól
    Makaron gotuję w osolonym wrzątku al dente. Przelewam zimną wodą. Odstawiam.
    Obieram zewnętrzne liście trawy cytrynowej, miażdżę ją nożem i przekrawam na pół. Wrzucam do garnka. Dodaję zmiażdżony czosnek i otarty imbir. Zalewam mlekiem kokosowym i kremówką. Zagotowuję i zmniejszam ogień. Duszę około 5 minut. Cedzakiem wyjmuję trawę cytrynową i czosnek.
    Filety oczyszczam i kroję w kostkę. Wrzucam do mleka kokosowego i duszę 10-15 minut. Dodaję sok i skórkę otartą z limonki. Wrzucam fasolkę i pokrojone w plastry pieczarki. Duszę pod przykryciem 10 minut.
    Dodaję makaron i podgrzewam. Przyprawiam do smaku.
    Orzechy drobno siekam i prażę na suchej patelni razem z sezamem.
    Gotową potrawkę posypuję ziarnami, natką i dodaję kiełki.

  29. batatowy fit na wiosnę
    Jak to jest zrobione?
    /2 porcje/
    2 bataty średniej wielkości
    350 g filetu z piersi kurczaka
    200 g brokułu
    4 plastry wędzonego boczku
    200 ml jogurtu greckiego
    2 łyżki marynowanego pieprzu
    świeżo mielony pieprz kolorowy
    3 ząbki czosnku
    papryka ostra mielona
    papryka słodka mielona
    zioła prowansalskie
    curry
    2 łyżki karmelizowanego słonecznika
    sól
    oliwa
    Kurczaka myję, kroję na mniejsze kawałki, polewam oliwą, pieprzę, solę i przyprawiam papryką, curry, ziołami. Mieszam dokładnie, żeby każdy kawałek pokrył się marynatą. Odstawiam na około godzinę.
    Jogurt lekko rozkłócam, żeby stał się lekko wodnisty. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, odrobinę oliwy, pieprz marynowany i mielony oraz szczyptę soli. Mieszam dokładnie i odstawiam.
    Bataty gotuję do miękkości w osolonej wodzie.
    Zagotowuję w garnku wodę. Solę. Wrzucam oczyszczone różyczki brokułowe. Gotuję 3 minuty. Wyjmuję z wody.
    Na mocno rozgrzany grill /u mnie elektryczny/ wrzucam zamarynowany filet i grilluję około 3-4 minut.
    Plastry boczku kroję na 2-3 części i grilluję chwilę.
    Podaję wszystko jak najcieplejsze, na podgrzanym talerzu. Przekrojony batat posypuję słonecznikiem, pieprzem i solą gruboziarnistą. Polewam oliwą.

  30. Bułeczki bezglutenowe na jogurcie z warzywami.

    Przepis na bułeczki
    Składniki:
    – 50 gram mąki ryżowej
    – 50 gram mąki gryczanej
    – 50 gram mąki ziemniaczanej
    – 50 gram mąki kukurydzianek
    – 200 gram jogurtu naturalnego (dość gęstego)
    – 1 łyka oleju
    – 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
    – 1/4 łyżeczki soli
    Wszystko wymieszać razem uformować średniej wielkości bułeczki i ułożyć na papierze do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 45min (w zależności od piekarnika).

    Na bułeczki dajemy wiosenne składniki serek żółty light, sałatę masłową, ogórka zielonego, pomidora malinowego i rzodkiewkę oraz paprykę czerwoną obok bułeczek do przegryzienia w trakcie,. Wszystko doprawiamy do smaku (według uznania) solą, pieprzem. Smacznego!

  31. Pizza w wersji light- bo kto powiedział, że na diecie nie można jeść pizzy :)

    Ciasto bezglutenowe na pizze:
    – 75 gram mąki kukurydzianej
    – 70 gram mąki ryżowej
    – 5 gram mąki ziemniaczanej (dla zagęszczenia)
    – 150 ml mleka
    – 1 jajko
    – 1/2 łyżeczki soli
    – 1 łyżeczka oregano
    – 1 łyżeczka bazylii
    Mąki wymieszać z solą oraz przyprawami. Następnie dolać mleko i jajko. Ugniatać i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pierzenia. Spód piec przez 10 minut w temp. 220 stopni. Następnie wyjąć polać przecierem pomidorowym wyłożyć polędwicę i kiełbasę żywiecką w wersji bezglutenowej light, następnie czerwoną paprykę, pomidora i na koniec ser żółty oczywiście też light. Następnie wkładamy do piekarnika na 12minut w temp 220 stopni. Po tym czasie wyjmujemy i zajadamy się pyszną pizza. Smacznego!

  32. Sałatka na wiosenne śniadanie

    Składniki:
    – sałata
    – pomidorki
    – ogórki
    – łosoś grillowany
    – jajko ugotowane na miękko
    – młoda fasolka
    – ser pleśniowy Lazur
    – młoda cebulka
    – oliwa z oliwek

    Składniki należy umyć, osuszyć. Ułożyć w salaterce sałatę, następnie ogórka pokroić w plasterki, pomidorki w ćwiartki, cebulę pokroić w piórka, dodać łososia i ser. Fasolkę gotować jedynie 5 minut, jajko 3 minuty, aby żółtko było miękkie oraz ułożyć na sałatce. Pokropić oliwą z oliwek. Sałatkę podawać z bagietką lub ciemnym pieczywem.

  33. SAŁATKA Z POMELO, POMARAŃCZĄ I GRANATEM
    Składniki:
    Sałatka:
    – 1/2 pomelo
    – 1 pomarańcza
    – 1 mały granat
    – 2 główki cykorii
    – 1 mała sałata rzymska
    Dressing:
    – 2 łyżki miodu
    – sok z 1 cytryny
    Z powyższej ilości spokojnie wyjdą 4 porcje :)
    Sałatka nie jest skomplikowana i można ją w bardzo szybki sposób zrobić jednocześnie dostarczając troszkę witamin naszemu organizmowi :) Najpierw wszystko porządnie myjemy (owoce najlepiej sparzyć). Następnie obieramy pomelo podobnie jak grejpfruta tzn. najpierw pozbywamy się skóry a później błony otaczającej każdy kawałek gdyż jest gorzka i zepsułaby nasza sałatkę (no chyba że ktoś lubi taką gorycz to co innego ;) ). Później obieramy pomarańcz także pozbywając się zbędnej skórki z każdego kawałka. Ostatnim z owoców jest granat, który obieramy i wyciągamy z niego czerwone nasiona. Obie sałaty rozdzielamy na kawałeczki, targamy na małe części i mieszamy z owocami. Całość polewamy dresingiem, który powstał z połączenia miodu i wyciśniętego soku z cytryny :)
    Smacznego :)

  34. SAŁATKA Z ROSZPONKI, AWOKADO I POMIDORKÓW
    Szybka wiosenna sałatka :)
    Składniki:
    – 75 g roszponki
    – 12 sztuk pomidorków koktajlowych
    – 1 awokado
    – 3 łyżeczki oleju
    – 1 łyżeczka musztardy sałatkowej
    – sok z połowy limonki
    – szczypta soli, pieprzu i cukru
    Roszponkę myjemy, odsączamy na sitku i wrzucamy do miski. Awokado obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do sałatki. Pomidorki myjemy, kroimy na połówki i dorzucamy do sałatki.
    Na koniec robimy dressing. Do garnuszka dajemy olej, musztardę, sok z limonki i przyprawy im dokładnie mieszamy. Gotową sałatkę polewamy dressingiem i mieszamy.
    Smacznego :)

  35. Pełna witamin sałatka z kiełkami i gruszką
    Kiełki rzodkiewki są źródłem witaminy C, potasu, siarki, jodu, a także znakomicie przyspieszają przemianę materii. Mają charakterystyczny, wyrazisty smak. Dlatego idealny duet tworzą wraz z słodką, delikatną gruszką oraz sokiem z mandarynki. Witaminy, nietypowe smaki… Po prostu warto spróbować ;)

    Składniki:

    3 mandarynki
    opakowanie kiełków rzodkiewki (50g)
    liście sałaty i rukoli
    2-3 gruszki (małe lub jedna duża)

    Przygotowanie:

    Umyte i porwane liście sałat wkładamy do miski. Mieszamy z rukolą. Gruszkę obieramy i kroimy w kostkę (mniejsze lub większe kawałki, według upodobań). Większość dodajemy do miski z sałatą i rukolą i mieszamy. Wykładamy na talerz. Na wierzch każdego talerza kładziemy małą garść kiełków i parę kostek gruszki. Obficie skrapiamy świeżo wyciśniętym sokiem z mandarynki.

    Smacznego i pozdrawiam
    Matleen

    Zdjęcie prześlę za chwilkę mailem

  36. Jeszcze jedna propozycja:
    Lekka, a zarazem słodka sałatka z pomarańczą w delikatnym, nietypowym sosie kokosowo-miodowym
    Składniki:

    miks sałat z botwinką lub kilka porwanych liści ulubionych rodzajów sałat i liście botwiny
    1 średnia pomarańcza
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    1 1/2 łyżeczki miodu
    3 łyżeczki wiórek kokosowych

    Przygotowanie:

    Na talerz układamy miks sałat z botwinką (gotowy lub skomponowany własnoręcznie). Obieramy pomarańczę, kroimy na większe kawałki. Układamy na sałacie. Jeden kawałek pomarańczy zostawiamy i wyciskamy z niego sok. W szklance mieszamy jogurt naturalny z miodem, wiórkami kokosowymi i łyżeczką soku z pomarańczy. Polewamy dowolnie naszą sałatkę.

    Smacznego, pozdrawiam

Możliwość komentowania jest wyłączona.