Konkurs kreatywny :) ale w rzeczy samej prosty :)

Ha, dostałam wczoraj w ramach współpracy od sklepu redcoon.pl taki o to zestaw form:

 

redcoon.pl

 

I teraz pytanie konkursowe dla Was:

Co powinnam w takich foremkach przygotować jako pierwsze ( impreza rodzinna tuż, tuż ) 

Z Waszych propozycji zostawionych w komentarzach tu na blogu wybiorę jedną i do tej osoby trafi nagroda niespodzianka.

 

To co gotowi do wykonania zadania ?

Start !

 

Kończymy konkurs w piątek o godzinie 20.00 wyniki w sobotę !

 

Powodzenia i proszę o propozycje !

37 myśli na temat “Konkurs kreatywny :) ale w rzeczy samej prosty :)

  1. Formy mają piękny kształt sprawdzą się na imprezie i to nie raz, możesz zrobić deser. Najważniejsze jest to aby posmarować brzegi formy oliwą, by ładnie odchodziło ciasto. Możesz na spód dać pokruszone ciastka z roztopionym masłem. a wyżej zrobić masę na sernik na zimno. Całość musisz dobrze schłodzić. Gdy już sernik stężeje łatwo go wyciągniesz z formy dając ją do góry dnem. Możesz go posypać dla dekoracji tartą czekoladą goście będą zachwyceni;) chodzi mi dokładnie o to byś otrzymała np taki kształt http://www.quchniakaroli.pl/2013/09/deser-z-awokado-i-czekolada.html

    Deser będzie się ładnie prezentować i będzie wyporcjowany ;)

  2. W foremkach Zenker Mini-Törtchen Backblech przygotowałabym mini delicje : upiec w formach orzechowe ciastka kruche , przełożyć kremem budyniowym z dodatkiem likieru migdałowego , a następnie udekorować kawałkami świeżych owoców , np. winogrona , kiwi , brzoskwinie .

  3. Myślę, że idealnie do tych foremek pasują fińskie Runebergin tortut (torciki Runeberga). Są przepyszne, z pewnością zasmakują każdemu! :-)

  4. Skoro to impreza rodzinna to i wypiek musi być wyjątkowy. Patrząc na tę formę od razu myślę o przepięknych mini torcikach, które mogłyby dzięki niej powstać! Upiekłabym w nich biszkopty, które przełożyłabym waniliową masą i udekorowała malinami. Jestem pewna, że zachwyciłyby każdego. Tym sposobem, każdy miałby też „tort” cały dla siebie ;-)

  5. Forma nadaje się do zrobienia tradycyjnego deseru ale też do zrobienia pomysłowej przystawki. Np tatara z łososia. Kształt pozwala na zrobienie na prawdę fajnej przystawki na którą brak pomysłu ale też na deser a propozycją będą babeczki z kawałkami białej i ciemnej czekolady mmm pycha ;)

  6. Coś pieknego do galatu.Zalać pojemniczki masą do galatu wraz z mięsem a jak stwardnieje to tylko jeden ruch ręką żeby podniesść wałeczek.I babeczka galatowa stoi sobie wolna bez koniecznośći wyjmowania jej nożem z pojemniczka/

  7. Hm…
    Czy istnieje coś co każdy lubi?
    Owszem.
    To sernik :)
    Proponuje zrobić w tych foremkach małe serniczki z kruchym biszkoptowym spodem a gdy wystygną po upieczeniu ozdobić brzoskwinią i galaretką.
    Małe cudeńka które skuszą każdego :) I chociaż na chwile przypomną nam lato :)
    Pozdrawiam

  8. Do posmarowanych foremek przygotowane mięso z „cielęciny z bakaliami” wkładamy i bardzo oryginalne danie mamy.
    500 g cielęcinę miksujemy, 30 g rodzinek (namoczonych wcześniej w 50 g rumu), 30 g pokrojonych w paski płatków migdałowych, 100 g moreli i 100 g suszonych śliwek pokrojonych w paski dodajemy. Całość mieszamy, 1 łyżeczką soli i szczyptą pieprzu doprawiamy. W piekarniku ok. 35 min w 180°C pieczemy, delikatnie wyjmujemy i ze śmietaną lub zieloną sałatą podajemy. Możemy gorące ze śmietaną zajadać, lub jako przekąska (przekrojona na cieńsze plastry ) z sałatą zieloną podawać. Smacznego

  9. Vol-au-vent np z ragout drobiowym z kurkami lub podgrzybkami z odrobiną sera Cheddar, a wszystko przyprawione cząbrem i sokiem z cytryny. Pycha a jakie wtworne i proste zarazem :)

  10. Pieczenie od mąki zaczniemy,
    3 łyżki z torebki wyjmiemy.
    Do tego z 3 łyżki kakao
    i żeby słodkie nie było za mało
    cukru łyżki wrzuć dwie.
    Albo trzy, też się zje.
    4 łyżki oleju, 4 łyżki mleka,
    masa prawie gotowa juz czeka.
    Od wesołej kurki jajko jedno wrzucamy,
    proszku do pieczenia pół łyżeczki dodamy.
    Mieszamy, mieszamy do foremki dajemy,
    5 minut w piekarniku no i śmiało jemy.

  11. Muffiny (a jak) z wróżbami w śrdoku – ale wszystkie muszą być pozytywne, i muffiny i wróżby;) A mufiny najlepiej…bananowe:) Pozdrawiam

  12. ja proponuje małe gratini z świerzymi grzybkami z lasu
    surowy ziemniak kroimy na cienkutkie plasterki wkładamy je do miseczki dajemy soli pieprzu
    gałki muszkatałowej, wycisnięty czosnek i śmietany 36 całośc mieszamy w miedzy czasie foremki smarujemy tłuszczem
    świerze grzbki podsmażamy na patelni
    teraz do foremek układamy plasterki ziemniaka całość zalewamy reszta śmietany na wirzch dajemy wiórki parmezanu i wstawiamy do piekarnika na około 1 godz na koniec wyjmujemy z foremek i dekorujemy grzybkami całośc możemy polać np. sosem z lesnych grzybów mmmm bajka :)) uwielbiam takie danie i zrobine w tych foremkach będzie bardzo ciekawie sie prezentowac na stole :)

  13. na przystawkę kanapki z pumpernikla z ziołowym twarożkiem i wędzonym łososiem przybrane koperkiem w formie wiżyczek-można więcej niż jedną warstwę chlebka i serka;
    a na deser mniniserniczki na spodzie z pokruszonych czekoladowych herbatników z brzoskwiniami w kostkę

    pozdrawiam i życzę udanej imprezy ;-)

  14. ja zrobiłabym przystawkę np.łososiowo ziemniaczaną,tatar z łososia,bekonowe koszyczki z kozim serem i jajkiem,ewentualnie grillowane warzywa zapiekane sosem jogurtowym

  15. Uleńko ja w takich foremkach zrobiłabym moje ulubione ciasto z pijaną ślwiką. Upiekłabym biszkopt na ciemnym spodzie, po czym po ostudzeniu wykroiłabym foremką kółka. Foremki wyłożyłabym folią, w nich umieściłabym wykrojone kółka. Na wierzch wyłożyłabym masę z masła i nutelli, do której dodałabym suszone śliwki moczone w alkoholu …a na wierzch wyłożyłabym ganache z masła i gorzkiej czekolady …. i już jest pysznie …a przy tym jakże dekoracyjnie:)

  16. Jakiś czas temu przygotowywałam MINITORCIKI Z ŁOSOSIEM, takie foremki byłyby wtedy dla mnie zbawieniem. W pierwszej kolejności wykorzystałabym je do upieczenia pieczywa żytniego – do dania potrzebne są cieniutkie, okrągłe kromeczki.
    Potem te same foremki przydadzą się do formowania minitorcików czyli kromeczek żytnie pieczywa przełożonych masą na bazie twarogu, wędzonego łososia, koperku i majonezu.

    Po mocnym schłodzeniu minitorciki można wyjąć z obręczy i udekorować kawiorem, plasterkami łososia, cytryną i gałązką koperku.

    Smacznego

  17. a ja bym przygotowała… podziękowania za przybycie w formie zrolowanej kartki włożonej do środka. bristol, kawałki gazet, może jakiś dziurkacz, ponaklejać coś, coś poobcinać, na pewno rodzinki będzie zdziwiona mina ;) a do jedzenia przygotowałabym swoje popisowe danie lub jeśli tylko poczęstunek, to coś słodkiego do kawy. nie wiem, ale na pierwszy raz bym wolała nie przygotować czegoś, co może nie wyjść przez nowe foremki ;) nie twierdzę, że są złe, ale najpierw w domowym zaciszu musiałabym je przetestować, czy wysmarować od środka czy nie trzeba, może jakiemuś ciastu „nie będzie się podobać” materiał, z jakiego są wykonane, a może dołem wypłynie-któż to wie? ;)

  18. Jest już prawie jesień, są już gruszki. Dlatego te fajne foremki należy wyłożyć ciastem francuskim, włożyć gruszki pozbawione gniazd nasiennych i nadziać je serem – owczym, kozim, camembertem – co kto lubi. Do tego jakiś ostry sosik. Zapiekamy, jemy, smakujemy, umieramy z rozkoszy.

  19. SMAKI BABIEGO LATA W SŁODKIEJ I SŁONEJ ODSŁONIE

    Zacznę od propozycji owocowych torcików, które mój syn nazwał: ‘torciki z biglem’ (wyjaśnienie poniżej)

    Podstawą i zwieńczeniem mogą być nasze (lub gości) ulubione kruche ciasteczka – ja stawiam na „wariacje na temat” – czyli mieszam rożne typy wypróbowanych okrągłych ciasteczek. Ważne tylko, by były tej samej średnicy, na spodzie mogą być grubsze, ale ‘pełne’ – góra może być cieńsza (daje wówczas ‘smakowity’ odgłos pod dotknięciem widelczyka  oraz najczęściej wybieram te z dziurką.
    Serce stanowi aksamitny i pełen letniego słońca mus owocowy: jagodowy i/ lub malinowy

    Szklankę owoców z cukrem pudrem, gęstą, ubitą śmietanką kremową i jogurtem greckim miksuję delikatnie na gładki mus; masę owocowo śmietanową łączę z rozpuszczoną żelatyną i nutą smaku soku z limonki, która podkreśla smak owoców.

    Teraz już tylko nałożyć kolejne elementy piramidy smaków w obręczach i pozwolić im nabrać kuszącego kształtu w lodówce.
    Po zdjęciu obręczy można dodatkowo ozdobić torciki owocami czy listkiem mięty włożonymi w dziurkę ciastka – i to właśnie ten „bigiel”, albo posypać cukrem pudrem :)

    ==============
    A teraz wersja warzywna

    Przekąska warzywna – dobra zarówno, jako samodzielny przerywnik pomiędzy daniami, jak i jarski dodatek do mięsnych czy rybnych potraw.
    Ulubione warzywa, jakie można o tej porze roku zdobyć na zaprzyjaźnionym targu (albo przynieść z ogródka): pokrojona w cienkie plasterki cukinia, bakłażan, kolorowe papryki lekko oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem i podpiec na grillowej patelni (ostatnio dobrze też z tą ferią barw skomponował się smak lekko podgotowanego i opieczonego młodego ziemniaka i czerwonej cebulki). Wysmarowane wew. oliwą obręcze wypełnić warstwową mozaiką warzyw. Każdą warstwę posmarować sosem z greckiego jogurtowym (jogurt grecki zmiksowany z serem feta lub ulubiony miękki ser owczy doprawiony wg gustu i Samku, połączony z dymką i koperkiem). Po wypełnieniu foremki całość misternej konstrukcji delikatnie ugnieść.
    Metalowe obręcze posmarować wewnątrz oliwą i ustawić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wewnątrz układać warstwami grillowane warzywa. Każdą z warstw “smarować” 1 łyżką sosu jogurtowego. Po wypełnieniu foremki całość delikatnie ugnieść. Na wierzch nałożyć sos jogurtowy i posypać tartym serem (pozostały ser owczy lub wyrazisty wamku ser żółty. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Zapiekać w temp ok. 170-180 st – do momentu, gdy serowa kopułka przybierze apetyczną konsystencję i kolor :)

    OBA Dania: szybkie, aromatyczne, kolorowe i zdrowe!

  20. Proponuję, abyś przygotowała w tych foremkach waniliową panna cottę i podała ją z pieczoną w wanilii gruszką, całość udekorowała bitą śmietaną i polała domowym sosem czekoladowym.
    Bardzo polecam
    Aneta

  21. Mam tyle pomysłów…, ale skoro to impreza rodzinna to najważniejsze dobrze się na niej bawić! :)
    Pewnie ja zdecydowałabym się przygotować pudding dyniowy. Z dwóch powodów. Pierwszy to taki, że o dziwo każdy pudding, który robiłam do tej pory się udawał (co w przypadku mojej osoby jest sporym zaskoczeniem ;)). Drugi to taki, że nie wymaga wiele pracy, a smakuje wyśmienicie. Poza tym nie trzeba go robić na „ostatnią chwilę” i jest czas spokojnie do owej imprezy się przygotować.
    Albo też mini serniczki z cynamonem i imbirem. Jakoś tak jesiennie się u mnie zrobiło to i same takie pomysły wpadają mi do głowy.
    Albo też kruche miseczki wypełnione warzywami i piersią z kurczaka. Taka porcja dla każdego na raz, na ciepło.
    Albo też jabłka z kruszonką i czerwonym winem.
    Albo też drożdżowe bułeczki z papryką, suszonymi pomidorami i cebulą jako dodatek do jakiegoś ciepłego dania.
    Albo… albo ja już więcej nie piszę. :) Bo ślinka mi leci, a do tego pociągam nosem, myśląc o tym chłodzie za oknem.
    Pozdrawiam
    I…. udanej imprezy oczywiście! :) Pysznej, aromatycznej i spędzonej pośród gwaru i śmiechu.

  22. Ja myślę, że świetnie się sprawdzą do małych serników, a że sezon dyniowy już w pełni, sama zrobiłabym w nich serniczki dyniowo czekoladowo imbirowe! Mmm… z sosem karmelowym ;)

  23. Foremki idealne na przygotowanie pysznego deseru z musem czekoladowym w roli głównej :)
    Na spód biszkopt czekoladowy, a na to wiśnie zatopione w musie z gorzkiej/mlecznej czekolady, przykryte warstwą musu z białej czekolady i posypane wiórkami czekoladowymi. Deser wprost dla czekolado-maniaków.

  24. W takich foremkach nie da się przygotować pełnego dania dla całej rodziny a jedynie przystawkę lub coś na deser. Ze słodkim nigdy nie ma problemu aby pozytywnie zaskoczyć rodzinę, zazwyczaj każdy lubi słodkie i chętnie wszystko zjada – a to do kawusi a to do herbatki ;) Większym wyzwaniem jest coś wytrawnego, nie wiadomo czy całej rodzinie przypadnie dane danie do kubeczków smakowych. W takich foremkach pieczeniowych fajnie by było przygotować przystawki które mile zaskoczą, zasmakują i nie dadzą 100% poczucia sytości – taki start pokusy smaczkowej tuż przed prawdziwą olimpiadą głównego dania ;) Ja bym proponowała kominki warzywne ‚millefeuille’ – pyszne grillowane warzywka w towarzystwie jogurtu a wszystko to oczywiście zapiekane w piekarniku.

    Potrzebne składniki to grillowane warzywa: plastry bakłażana, czerwona/żółta/zielona papryka, boczniaki (wcześniej lekko osolone). Do tego sos z gęstego greckiego jogurtu, sera feta, doprawiony solą i pieprzem z dodatkiem tartego ostrego żółtego sera. A przygotowuję się kominki w bardzo prosty sposób: jogurt miksujemy z fetą i doprawiamy solą i pieprzem. Metalowe obręcze smarujemy od wewnątrz oliwą i ustawiamy je na blaszce. Wewnątrz układać warstwami grillowane warzywa. Na każdą z warstw nakładamy 1 łyżkę sosu jogurtowego. Jak już całą foremkę zapełnimy to delikatnie ugniatamy całość aby ładnie się połączyło wszystko. Na wierzch nakładamy sos jogurtowy i posypujemy tartym serem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i zapiekamy 30 minut w temperaturze 170-180 stopni. I finito :)

  25. Moja córeczka dopiero zasnęła, przepraszam za spóźnienie….proponowałabym boskie i rozpływające się w ustach tiramisu, ten deser chyba zawsze i wszędzie pasuje no i wszystkim smakuje a przy tym w miarę szybki i prosty jest:)

Dodaj komentarz