Konkurs z Oliwą Carbonell i Bertolli

Kochani, ostatnio dostałam propozycję spróbowania oliwy hiszpańskiej, a że byłam dopiero co po pokazie oliwy hiszpańskiej w Instytucie Cervantesa w Krakowie to zgodziłam się bez wahania.

Ja bardzo lubię oliwy z oliwek i ten ich goryczkowy czasem smak. Uwielbiam dodawać oliwę do sałatek, sosów.

A dla Was mam konkurs :

5 zestawów oliwy składający się z dwóch butelek oliwy ( po 1 szt ) Carbonell i Bertolli.

Pytanie sądzę że jest proste :

Proszę o podanie przepisu na przekąskę  z użyciem oliwy z oliwek.

oliwa bertolli

 

Konkurs trwa od dzisiaj do 8 lipca. Proszę o zostawienie tylko jednego przepisu, pomysłu na danie. 9 lipca ogłoszę zwycięzców :)

25 myśli na temat “Konkurs z Oliwą Carbonell i Bertolli

  1. Zaglądam na ten blog bardzo często i przyznaję, że niektóre przepisy są ciekawe. Mam jedno „ale” – czy każdy produkt, który Pani dostaje od sponsorów musi być tak nachalnie eksponowany? Rozumiem ducha czasów, trzeba się jakoś utrzymać, ale jest to denerwujące, że na każdym kroku podkreśla Pani, skąd ma dany produkt i od kogo go otrzymała. Pozdrawiam i czekam na kolejne przepisy.

  2. Proponuję sałatkę caprese w postaci koreczków, gdyż to wspaniała w swojej prostocie przekąska.
    Składniki:
    2 małe pomidory
    1 ser mozzarella
    6 czarnych oliwek
    6 listków bazylii
    sól i pieprz kolorowy
    3 łyżeczki oliwy z oliwek
    Przygotowanie: Pomidory kroimy w plasterki, potrzebujemy ich 12 sztuk. Ser mozzarella przekrawamy na pół, a następnie w półplasterki. Na wykałaczki nabijamy składniki w następującej kolejności: plasterki pomidora, plasterki sera, znów pomidora, świeży liść bazylii, plasterek sera, na końcu na czubek nakładamy czarną oliwkę. Doprawiamy solą i pieprzem, oraz całość polewamy obficie oliwą z oliwek.

  3. Ostatnio wymyśliłam smaczną przekąskę, gdy dostałam pyszną grecką fetę i oliwę z oliwek w prezencie.

    Potrzeba:
    5 sporych pieczarek
    2 duże pomidory bez skórki
    kawałek sera feta
    2 młode, ugotowane już ziemniaki
    oregano
    pieprz
    sól
    czosnek przeciśnięty przez praskę – 2 małe ząbki
    oliwa z oliwek

    Na patelni podsmażam pieczarki, pokrojone w spore kawałki, ważne, żeby podsmażyły się, a nie udusiły. Podczas smażenia pieczarek przyprawiam je czarnym pieprzem, na końcu odrobiną soli. Odkładam na talerz. Teraz podsmażam ziemniaki na złoto – pokrojone w półplasterki. Pomidorki bez skóry kroję na kawałki. Fetę kruszę w palcach. Na dowolnym naczyniu układam pieczarki, pomidory, fetę i ziemniaki. Posypuję oregano, oliwę mieszam z czosnkiem i polewam całość. Jest przepyszne!

  4. Ser feta i oliwki w piekielnej zalewie z oliwy z oliwek.
    Z pośród wszystkich pomysłów, które właśnie przyszły mi do głowy, zgłoszę do konkursu ten, który sprawdził się już na nie jednej imprezie. To mój sposób na przyrządzenie szybkiej przekąski, kosztem dużo mniejszym niż jej sklepowe odpowiedniki. Można ją przygotować wcześniej, aby spokojnie czekała w lodówce na swoją kolej na imprezowym stole. Pikantność zalewy wspaniale współgra z kremowym i łagodnym smakiem sera. Fetę w zalewie serwuję ze świeżą bagietką. Pozostałą marynatę można również wykorzystać do sosów.
    Składniki:
    200g sera feta lub sera typu bałkańskiego
    10 zielonych oliwek bez pestek
    10 czarnych oliwek bez pestek
    2 świeże papryczki pepperoni
    4 ząbki czosnku
    kilka ziaren kolorowego pieprzu
    3 gałązki świeżego rozmarynu
    oliwa z oliwek extra vergine
    Sposób przygotowania:
    Ser kroję w równą kosteczkę, oliwki na połówki, papryczkę w cienkie plasterki, natomiast ząbki czosnku miażdżę nożem. Do czystego, wyparzonego słoika wrzucam wszystkie składniki i zalewam oliwą z oliwek tak, aby zakryła całość. Po 2 dniach leżakowania w lodówce ser powinien być już gotowy. Tak przygotowaną przekąskę można trzymać w lodówce naprawdę bardzo długo, u mnie jednak zawsze zostaje zjedzona, jak tylko przejdzie piekielnym smakiem :) Pozdrawiam!

  5. Anulko, nie za bardzo rozumiem .. staram się być fair dostaję produkt do testów to mówię o tym szczerze, a nie ukrywam ..
    W tym wpisie zresztą nie powiedziane od kogo dostałam oliwę .. a zdjęcia no cóż tylko takie mam :):)

    pozdrawiam serdecznie
    Ulcik

  6. Oliwe uzywam do wszelkich sałatek, wymyślam je na bieżąco, co mam w lodówce: pomidory, sałata, ogórki, cebulka plus dodatki: od kuskusu, przez ryż, makaron, feta i zawsze wszystko dopełnia sos z oliwy i octu balsamicznego. Na oliwie też przez krótką chwilę podsmażam ziarna czarnej gorczycy które dodaję do kurczaka tikka masala. Niby niewielki dodatek do zaprawy a wiele zmienia. Smak możesz sama dziś oceniać!

  7. Nie chodziło mi o zdjęcia… tylko o nadmierne eksponowanie reklamowanych produktów. Rozumiem, że Pani dostaje je w konkretnym celu, takie czasy, ale … No właśnie, czytam wiele blogów kulinarnych, bo lubię gotować i szukam inspiracji, ale nie zauważyłam, żeby w prawie każdym przepisie bloger podkreślał, co właśnie otrzymał i z produktu jakiej firmy korzystał.
    Codziennie zaglądam na Pani blog, bo jest fajny, taki zwyczajny i domowy, widać, że pisany z serca. Napisałam do Pani o tym, co mnie w nim razi, mam nadzieję, że Pani nie obraziłam :))

  8. Anulka, nie obraziłaś mnie :) bardzo dziękuję za te słowa :) i obiecuję poprawę :):) pozdrawiam ulcik

  9. Och! Ku chwale instytucji sąsiadki! Jak to dobrze, że są i że czasem pożyczą cukier lub kapkę oliwy :D Dziś miałam wenę. Mąkę, jajka, mleko, cukier też miałam. Ale oliwy niet. Więc byłam zmuszona iść po prośbie ;) Całe szczęście udało mi się pożyczyć oliwę, więc stworzyłam ciasto. Z porzeczkami, które zrywałam dziś w najgorszy upał :P Tadaaaaaam! Oto i jest efekt końcowy :-) Szybkie i naprawdę bezproblemowe (o ile mamy na zbyciu oliwę z oliwek) ;-) Dobra, koniec mojego smęcenia.
    Zapraszam na kawałek :)

    Składniki:
    ok 300g mąki
    100ml mleka
    70ml oliwy z oliwek
    150g cukru
    łyżka cukru z prawdziwą wanilią
    2 jajka
    2 żółtka
    1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

    + owoce lub orzechy na wierzch, cukier puder

    Do miski wbijamy jajka, dodajemy żółtka, wsypujemy cukier i miksujemy aż otrzymamy jasną, puszystą masę.
    Wlewamy pomału oliwę, mleko i dokładnie ale delikatnie mieszamy.
    Wsypujemy mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy.
    Przelewamy ciasto do małej formy (u mnie silikonowa, w kształcie kwiatka), posypujemy porzeczkami lub, jak kto woli, innymi owocami tudzież orzechami i pieczemy około 40 minut w 190st.
    Posypujemy cukrem pudrem przed podaniem.

    Zdjęcie:

    http://i1170.photobucket.com/albums/r525/russkayaprobuje/konkurszoliw7Large.jpg

    P.S. WAŻNE by wszystkie składniki były temperatury pokojowej.

    P.S 2. Gdyby udało mi się zdobyć taką buteleczkę oliwy na własność to poczyniłabym wreszcie focaccię ;) bo tak czeka i czeka w kolejce do zrobienia…

  10. Pieczona cukinia z kurczakiem

    SKŁADNIKI :

    300 g cukinii

    100 g piersi z kurczaka

    50 g cebuli

    20 g sera żółtego odtłuszczonego

    10 g ziaren słonecznika

    1 ząbek czosnku

    sól

    pieprz kolorowy

    oliwa z oliwek

    PRZYGOTOWANIE :

    Cukinię kroimy na równe krążki, solimy i wstawiamy do piekarnika. Cebulę kroimy na paseczki a czosnek drobno siekamy i smażymy na niewielkiej ilości oliwy. Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę i dodajemy do cebuli. Doprawiamy do smaku. Cukinię wyjmujemy, obracamy i nakładamy na nią mięso z cebulką. Posypujemy serem i zapiekamy około 10-15 minut. Na patelni prażymy ziarna słonecznika. Przed podaniem posypujemy cukinię słonecznikiem. Podajemy z pomidorkami.
    http://pysznakuchnia.blox.pl/2011/08/Pieczona-cukinia-z-kurczakiem.html

  11. Przekąska z dodatkiem oliwy z oliwek:
    5 pomidory podłużne (San Marzano)
    5 plastrów pomidorów suszonych
    10 kaparów
    6 plastrów szynki surowej ( np.Parmeńska )
    paluszki grissini z rozmarynem
    15 dag melona żółtego
    2 łyżki oliwy z oliwek
    oregano, pieprz świeżo mielony
    listki mięty
    Pomidory świeże kroimy w plasterki a suszone w paski, melona kroimy w dużą kostkę.Wszystko układamy na talerzu, posypujemy kaparami ,polewamy oliwą i posypujemy oregano , pieprzem.Dekorujemy listami mięty.
    Szynkę zawijamy na paluszki i układamy na tym samym talerzu.
    Przekąska prosta a smak niebiański .Polecam

  12. Heh ciągle mam rozmaryn w głowie ostatnio i się rozpędziłam. Miały być 3 gałązki oregano :)

  13. Sałatka z kuleczkami mięsnymi

    Składniki:
    300 g mięsa mielonego,
    3 szklanki bulionu warzywnego,
    1 opakowanie rukoli,
    1 opakowanie mozzarelli z kuleczkach,
    3 łyżeczki bazylii otartej,
    6 łyżek oliwy z oliwek,
    1/2 ząbek czosnku,
    1/2 słoiczka suszonych pomidorów
    1 gałązka pomidorków koktajlowych,
    pieprz, sól.

    Przygotowanie:
    Mięso mielone przyprawiamy pieprzem i solą. Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, wrzucamy na gotujący się bulion i gotujemy ok 10-15 minut. Na talerzu układamy rukolę, połówki pomidorków koktajlowych, kulki mozzarelli oraz pokrojone suszone pomidory. Sałatkę polewamy sosem zrobionym z bazylii, oliwy z oliwek i wyciśniętego przez praskę czosnku.

  14. Kromki ciemnego chleba np.: słonecznikowego, sojowego, orkiszowego polać obficie oliwą extra vergine i posmarować prawdziwym miodem. Jest to danie absolutnie uzależniające:) Przekąska wytrawna i słodka jednocześnie. Mój osobisty patent!

  15. A ja proponuję na przekąskę smaczną sałatkę z kuskusem i krewetkami:

    około 15-20 ugotowanych i obranych krewetek
    3 duże liście sałaty lodowej
    1 pomidor
    1/2 długiego surowego ogórka
    2 łyżki kuskusu
    1 łyżka oliwy z oliwek
    3 ząbki czosnku
    oregano
    sól
    pieprz

    Kuskus zalewamy wrzącą woda, tak aby woda sięgała około pół cm ponad poziom kuskusu i odstawiamy na 5 minut, aby napęczniał. W tym czasie gotujemy i obieramy z pancerzyków krewetki. Sałatę myjemy, osuszamy i targamy na mniejsze kawałki. Ogórka obieramy ze skórki i kroimy w grubą kostkę, pomidora kroimy na ćwiartki, a każdą ćwiartkę jeszcze na pół. Do miski wrzucamy wszystkie składniki, czyli sałatę, kuskus, krewetki, ogórka oraz pomidora i polewamy oliwą z oliwek wymieszaną z drobno posiekanym czosnkiem, solą, pieprzem i oregano. Dokładnie mieszamy, nakładamy na talerz i możemy jeść :)

    http://kulinarne-rozkosze.blogspot.com/2012/06/saatka-z-kuskusem-i-krewetkami.html

    Pozdrawiam!

  16. Ja uwielbiam i proponuję pyszne Leczo wegetariańskie;)

    Danie jest smaczne, lekkie i szybkie – całość szykujemy tyle ile gotujemy makaron – około 15 minut, tak więc będzie ekspresowo i zdrowo.
    Składniki dla 1 osoby – na jedną porcję:
    60 g makaronu pełne ziarno ( u mnie rurki Lubelli)
    150 g młodej cukini
    100 g jabłka
    100 g pomidora ( ja używam cherry o tej porze roku)
    natka pietruszki
    15 g oliwy (1,5 łyżki)
    sól, pieprz

    Przygotowanie:
    makaron ugotować
    cukinię umyć i pokroić na 0,3 cm plasterki (całą, ze skórką)
    jabłko obrać i pokroić na dużą kostkę ( obrane, bez skórki)
    pomidorki umyć, zostawić szypułki, przekroić na pół, ale nie do końca – mają zostać całe
    rozgrzewamy oliwę na patelni i najpierw dusimy cukinię z każdej strony ( około 5-7 minut, potem dodajemy jabłko ( dodatkowo z 3 minutki) , natkę pietruszki, przemieszać i na końcu pomidorki, żeby delikatnie puściły soki, solimy, pieprzymy i dodajemy ugotowany makaron, jeszcze chwilę dusimy i wykładamy na talerz.

    Smacznego;)

  17. Polecam moje ostatnie odkrycie – sałatkę z brokułami, żurawiną i migdałami. Poezja smaków okraszona śródziemnomorskim smakiem oliwy. Coś pysznego!

    SKŁADNIKI:

    – dość spory brokuł
    – paczka suszonej żurawiny (ok. 200g)
    – paczka płatków maigdałowych (ok. 200g)
    – kartonik sera feta
    – 2-3 ząbki czosnku
    – 1/3 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
    – sól i pieprz do smaku

    PRZYGOTOWANIE:

    Przeciskamy czosnek i mieszamy go wraz z oliwą. Tak przygotowany dressing zostawiamy na pół godziny by się „przegryzł”. W tym czasie myjemy brokuła i dzielimy go na mniejsze różyczki wielkości takiej, by swobodnie zjeść je w jednym kęsie. Gotujemy je w osolonej wodzie al dente. Pod czas gdy brokuły stygną na suchej patelni prażymy minutkę płatki migdałowe na złocisty kolor, a ser feta kroimy na centymetrową kosteczkę. Wszystkie przygotowane składniki oraz żurawinę mieszamy w dużej misce, a następnie zalewamy odstawionym dressingiem. Jeżeli uznamy, że to konieczne przprawiamy sałatkę solą i pieprzem, dla mnie jednak jest to zbędne, gdyż brokuł już jest osolony, a słoności potrawie dodaje ser. SMACZNEGO!

  18. Myślę, że Ulla pisze od kogo co ma, żeby być fair – gdyby walnęła zdjęcie oliwy i nie napisała uczciwie, że od kogoś dostała, to byłaby kryptoreklama.. ja osobiście wolę wiedzieć, że ktoś cośdostał, bo wtedy jest etycznie..

    Inną sprawą jest forma przedstawiania przepisów, ale to już każdy bloger ma swoją własną.

    Pozdrawiam!

  19. Mój ulubiony, letni przepis na przekąskę z oliwą to: Plastry arbuza przekładane plastrami sera feta i skropione dobrą oliwą. Świeżość i słodkość arbuza + słoność fety, równoważone i łączone w całość przez smak oliwy. Uwielbiam.

  20. Ulcik, dlaczego zahasłowałaś poprzedniego kulinarnego bloga. Takie fajne przepisy tam były! I skąd ja je teraz wytrzasnę,Jak odtworzę na przykład wytrawne muffiny?

  21. Jedna z moich ulubionych przekąsek. Niesamowicie aromatyczna. Chrupiąca i aksamitna zarazem. Wymaga użycia dobrej jakości oliwy (extra vergine). Uwielbiam ją z białym lub różowym winem.
    Zdjęcia są dostępne po kliknięciu w nick :-)

    Grzanki z anchois i purée w stylu brandade

    Składniki:
    600 g ziemniaków
    300 g delikatnej, białej ryby wędzonej (halibut lub dorsz)
    1 puszka anchois w oleju
    100 ml śmietany 30%
    6 ząbków czosnku
    2 łyżeczki oliwy extra vergine + 100 ml oliwy extra vergine
    12 kromek bagietki
    natka pietruszki
    1 liść laurowy
    sól
    pieprz świeżo mielony

    Przygotowanie:
    Ziemniaki wyszorować, obrać i ugotować w osolonej wodzie z liściem laurowym. Pod koniec gotowania dodać obrane ząbki czosnku. Odcedzić, przestudzić i przepuścić ziemniaki wraz z czosnkiem przez praskę. Dodać rozdrobnioną na małe cząstki rybę. Dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem i 2 łyżeczkami oliwy, dokładnie wymieszać przy pomocy rózgi. Powinno powstać lekkie, kremowe purée – w razie potrzeby dodać trochę śmietany.

    Kromki bagietki lekko obsmażyć na oliwie wraz z czosnkiem. Ciepłe kromki podawać z purée ziemniaczanym, anchois, natką pietruszki i przyprawami.

  22. A ja zapraszam na sycącą sałatkę z kapustą pak choi, pomidorami i chrupiącym kurczakiem w pikantnym sosie z trawy cytrynowej na bazie oliwy z oliwek

    Składniki (na 1 osobę):

    1 średnia pierś z kurczaka
    3 średnie pomidory (ja użyłam kolorów żółtego, zielonego i czerwonego)
    1 kapusta chińska pak choi
    1 łodyga trawy cytrynowej
    1 papryczka chilli
    1/2 szklanki wody
    sok z 1/4 limonki
    4 łyżeczki brązowego cukru
    1 łyżeczka sosu rybnego
    5-6 łyżeczek oliwy z oliwek
    7-8 łyżek sezamu
    4 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
    2 szczypty soli
    2 łyżeczki imbiru
    4 łyżeczki sosu sojowego
    2 łyżeczki octu

    Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na spodeczku lub małym talerzyku mieszamy ze sobą sos sojowy, wędzoną paprykę, imbir, sól, 2 łyżeczki brązowego cukru oraz ocet, odstawiamy. Na drugi spodek lub mały talerzyk wysypujemy sezam. Kurczaka myjemy, pozbawiamy błonek i tniemy w spore plasterki. Każdy plasterek obtaczamy najpierw w przygotowanej wcześniej marynacie, następnie w sezamie i układamy na kratce, wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni. W międzyczasie trawę cytrynową pozbawiamy zewnętrznej warstwy, nacinamy kilka razy wzdłuż a następnie siekamy na drobne kawałki. W garnku łączymy ze sobą wodę, posiekaną trawę cytrynową, sok z limonki, sos rybny, posiekaną papryczkę chilli oraz 2 łyżeczki brązowego cukru. Całość zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Pomidory myjemy i tniemy na 8 części. Kapustę pak choi myjemy, odcinamy 1 centymetr dolnej części i dzielimy kapustę na pojedyncze liście. W garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy na nią liście pak choi i po czym obgotowujemy je 1-2 minut. Na talerzu układamy liście kapusty pak choi, pokrojone pomidory oraz kurczaka. Całość polewamy sosem powstały z połączenia oliwy z oliwek z wcześniej przygotowanym wywarem z trawy cytrynowej. Podajemy.

  23. Zawsze będąc gdzieś w biegu cenię sobie prostotę i szybkość, dlatego proponuję ser którego przyrządzenie zajmuje moment a jego smakiem możemy się cieszyć dłuższy czas:) dodaję go do prawie wszystkich sałatek, kanapeczek, muffinek i do wielu wielu innych zakąsek. Czasami też przyłapuje domowników którzy wyjadają go prosto ze słoiczka:)

    ser feta w zalewie z oliwy z czosnkiem i bazylią

    SKŁADNIKI:
    * ser feta
    * oliwa
    * 2-3 ząbki czosnku
    * bazylia kilkanaście listków
    * zioła prowansalskie
    * ostre papryczki lub sproszkowana ostra papryka(można pominąć)

    PRZYGOTOWANIE:
    Fetę kroimy w kostkę a czosnek i paprykę(opcjonalnie) w cieniutkie plasterki. W słoiczku układamy pierwszą warstwę dokładamy paprykę lub w razie jej braku posypuję ostrą papryką w proszku. Następnie posypujemy ziołami prowansalskimi okładamy plasterkami czosnku i listkami bazylii. tak ułożoną pierwszą warstwę zalewam lekko oliwa i powtarzam czynność do rozłożenia całej fety. Na koniec uzupełniam słoiczek oliwą do przykrycia fety.
    Naprawdę polecam szczególnie z bagietką i świeżym pomidorkiem na którego nakładam fetę i skraplam aromatyczna oliwą.

    Pozdrawiam

  24. A ja proponuję marynowane małe mozzarelle. Przepis na nie znalazłam na internecie latem poprzedniego roku. Najczęściej robię je około 3 dni przed przyjęciem, żeby przesiąknęły aromatem przypraw i dodatków. Bardzo pasują do świeżego białego pieczywa, bagietki lub ciabatty, którą uwielbiam. Dodaję je również do sałatki z pomidorami i rukolą.
    Oto przepis:
    500 g małych mozzarelli
    4 ząbki czosnku
    2 cebule – najchętniej 1 czerwona i 1 biała
    4 gałązki świeżego rozmarynu
    3 gałązki świeżego majeranku
    5 gałązek świeżego oregano
    6 gałązek świeżego tymianku
    około 500 ml dobrej oliwy extra virgin
    sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

    Czosnek i cebule obieram. Czosnek kroję na plasterki, cebule w ósemki.
    Układam w szklanym naczyniu lub słoiku warstwy czosnku z cebulą i mozzarelli. Przesypuję każdą warstwę świeżymi (lub suszonymi jak ktoś nie ma świeżych) ziołami, solą i pieprzem. Na koniec zalewam wszystko oliwą, mozzarelle muszą być przykryte oliwą. Naczynie lub słoik szczelnie zamykam i wstawiam do lodówki do przemacerowania.
    Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania

Dodaj komentarz