Konfitura morelowa Materne i pyszna kolacja

Oj, tęskniłam dzisiaj za czymś pyszny i owocowym .. i tak na kolację dla dzieci zrobiłam placuszki z patelni a jako dodatek ( choć miał czekać na sobotnie śniadanie) został wykorzystany nowy dżem morelowy od Materne. Dżem dostaliśmy wczoraj i uznaliśmy, że wypróbujemy go jutro, ale już dzisiaj zniknęło pół słoika. Ale po kolei ;)

 

Placuszki

( wszystko daję na oko )

  • 2 jajka ( od naszych kur )
  • 6 łyżeczek brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru waniliowego ( domowej roboty )
  • kilka łyżek mleka
  • mąka ( tak aby ciasto było konsystencji gęstej śmietany )
  • olej do smażenia

Jajka zmiksowałam z cukrem na prawie białą masę, dodałam resztę składników, oprócz mąki i wymieszałam, potem dosypywałam mąkę w porcjach. Tak, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Na patelni rozgrzałam olej tak ok. 0, 5 cm i łyżką kładłam ciasto, obracałam je dosyć często. Aaaaa smażyłam na małym gazie, żeby nie było tak że ciasto się spali, a w środku będzie surowe.

Materne konfitura morelowa

A do placuszków, jak już wspominałam otworzyłam konfiturę morelową niskosłodzoną * Materne. Córka, która uwielbia dżemy brzoskwiniowe, po spróbowaniu powiedziała napisz że jest pyszna! i to prawda jest pyszna, nie za bardzo słodka, lekko wręcz kwaskowata. Po prostu dobra. My polecamy !

 

*użyto 50gr owoców na 100 gr produktu, 38 gr cukru na 100 gr produktu.

2 myśli na temat “Konfitura morelowa Materne i pyszna kolacja

Dodaj komentarz