Korale małopolskie – czyli gotuję po małopolsku

Gotuję po małopolsku to akcja Małopolskiego Festiwalu Smaku organizowanego w Krakowie, w tym roku Organizatorzy poszli o krok dalej i zaprosili blogerów do udziału w konkursie. Danie to ma nawiązywać do korali małopolskich, tych tak pięknie czerwonych, które pojawiają się na tablicach reklamowych w całej Polsce.

Jak tylko zobaczyłam korale w zeszłym roku, od razu skojarzyły mi się z malutkimi pomidorkami koktajlowymi i tak powstała ta przystawka.

Przystawka prosta, ale ja nie lubię kombinowania i psucia smaków, które lubię. Smaczna, pokazująca kilka produktów regionalnych z Małopolski. U mnie w domu cieszyła się powodzeniem, aż takim że musiałam pomidorki dorabiać.

korale małopolskie

Korale małopolskie

  • 10 szt pomidorków koktajlowych
  • 1 opakowanie bryndzy podhalańskiej
  • 1 oscypek
  • 2 śliwki sechlońskie ( suszone )
  • 10 dkg kiełbasy lisieckiej
  • pieprz świeżo mielony
  • 1 łyżka stołowa śliwowicy

 

Korale małopolskie
Korale małopolskie

Pomidorki koktajlowe umyć, osuszyć, odkroić im górną część i delikatnie łyżeczką wyjąć miąższ.

Śliwki sechlońskie dzień wcześniej oddzielić od pestki i zalać łyżką śliwowicy, przykryć talerzykiem.

Oscypka pokroić w drobne paseczki, śliwki sechlońskie  również posiekać, ale nie za drobno. Wymieszać oscypka wraz ze

śliwką.

Kiełbasę lisiecką drobno pokroić.

Bryndzę wymieszać ze świeżo zmielonym pieprzem ( do smaku ).

Pomidorki faszerować nadzieniami. Podawać schłodzone do np. schłodzonej śliwowicy lub białego wina.

( to co zostanie po nafaszerowaniu pomidorków należy zjeść ze smakiem ) .

Ps. pomidorki też są lokalne ( małopolskie ), bo przeze mnie wyhodowane z nasionek.

 

pomidorki koktajlowe

 

 

pomido2

 

Na poniższej mapie znajdziecie wszystkie małopolskie dobra :

malopolskie_przysmaki