Wróciliśmy z wakacji ( było cudownie ) i zamarzyłam o czymś pysznym do jedzenia, chętnie na nutę wschodnią i tak powstało to danie. Robiliśmy bardzo podobne na warsztatach z Twoim Kucharzem ostatnio.
Makaron z kurczakiem w sosie teriyaki
- 2 gniazda makaronu Medium egg noodles Blue Dragon ( może być inny też )
- 4 pałki z kurczaka
- 5 łyżek sosu teriyaki
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 cm świeżego imbiru.
- 1 cebula
- 1/2 zielonej papryki
- 1 por
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżka sosu sojowego
Pałki z kurczaka myjemy pod zimną wodą, osuszamy, ściągamy skórę, i zdejmujemy mięso z kości. Kroimy w średniej wielkości kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Imbir kroimy w miarę drobno, czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę. Makaron przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i przesmażamy czosnek z imbirem, po chwili dodajemy cebulę, pora i kurczaka, całość polewamy sosem teriyaki, dodajemy po chwili dodajemy paprykę i wszystko razem smażymy. Pod koniec smażenia dodajemy sos sojowy i wszystko mieszamy i smażymy chwilkę. Po zdjęciu patelni z kuchenki całość doprawiamy olejem sezamowym i sezamem, mieszamy i gotowe ! Smacznego !