Makaron z kurczakiem w sosie teriyaki

Wróciliśmy z wakacji ( było cudownie ) i zamarzyłam o czymś pysznym do jedzenia, chętnie na nutę wschodnią i tak powstało to danie. Robiliśmy bardzo podobne na warsztatach z Twoim Kucharzem ostatnio.

Makaron z kurczakiem w sosie teryiaki

 

Makaron z kurczakiem w sosie teriyaki 

  • 2 gniazda makaronu Medium egg noodles Blue Dragon ( może być inny też )
  • 4 pałki z kurczaka
  • 5 łyżek sosu teriyaki
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cm świeżego imbiru.
  • 1 cebula
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1 por
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżka sosu sojowego

 

Pałki z kurczaka myjemy pod zimną wodą, osuszamy, ściągamy skórę, i zdejmujemy mięso z kości. Kroimy w średniej wielkości kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Imbir kroimy w miarę drobno, czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę. Makaron przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i przesmażamy czosnek z imbirem, po chwili dodajemy cebulę, pora i kurczaka, całość polewamy sosem teriyaki, dodajemy po chwili dodajemy paprykę i wszystko razem smażymy. Pod koniec smażenia dodajemy sos sojowy i wszystko mieszamy i smażymy chwilkę. Po zdjęciu patelni z kuchenki całość doprawiamy olejem sezamowym i sezamem, mieszamy i gotowe ! Smacznego !

 

Makaron z kurczakiem w sosie teryiaki.
Makaron z kurczakiem w sosie teryiaki.