Kotleciki z dorsza i przepis na nie powstał z powodu bardzo prostego .. jedliśmy mały ryb i postanowiłam, że w tym roku się to zmieni i staram się raz w tygodniu chociaż ryby podawać. Z rybami jest taki problem, że nie za bardzo znam się na ich obróbce więc kombinuje :) i czasami wychodzą takie pyszne dania.
Kotleciki z dorsza
- 30 dkg filetów z dorsza ( u mnie mrożony)
- 3 łyżki płatków owsianych
- 1 cebula
- 1 por (duży – tylko jasna część )
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki sosu sojowego
- 2 jajka
- tarta bułka
- – olej do smażenia
Cebulę obieramy i kroimy na 4 części i mielimy w maszynce do mięsa wraz z pokrojonymi na mniejsze kawałki filetami z dorsza. Pora myjemy i tniemy w drobną kosteczkę, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Wszystkie te składniki dajemy do jednej miski, wybijamy do miski jajka oraz dodajemy sos sojowy. Całość mieszamy dokładnie. Formujemy wilgotnymi rękami małe kuleczki, kuleczki panierujemy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na patelni.