Kotlety ziemniaczano – jajeczne
Kotlety ziemniaczano – jajeczne, oj chodziły już od dawna za mną. Tym razem przygotowałam je dla dzieci na obiad. Delikatne, pyszne ale z pazurem a do tego zdrowe bo bez tłuszczu, pieczone w piekarniku.
Kotlety ziemniaczano – jajeczne
- 6 ziemniaków
- 2 jajka na twardo
- 1 cebula
- 1 lyżka oleju rzepakowego + 1 łyżka masła + 3 łyżki wody
- sól,pieprz do przyprawienia
- duża szczypta chili
- pęczek szczypiorku
- bułka tarta
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości.
Jajka gotujemy na twardo.
Szczypiorek kroimy drobniutko.
Cebulę kroimy w kostkę i dusimy na olej z masłem i wodą, doprawiamy solą i pieprzem oraz chili.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 C
Jajka obieramy, drobno kroimy, mieszamy w ugotowanymi ziemniakami oraz pokrojonym szczypiorkiem.
Formujemy kotleciki i panierujemy je w bułce tartej.
Na blasze do piekarnika układamy nasze kotleciki i pieczemy je z jednej strony do zarumienia, potem z drugiej w sumie około 30 minut.
Pyszne, chrupiąca skórka, w środku mięciuteńkie ziemniaki i cebulka.
Polecam, smacznego !
Hmmm… jeszcze takich kotletów to nie widziałem i nigdy nie robiłem. Dziś nie, ale jutro dzień wolny także czemu nie.
Napiszę jak mi poszlo, oby tak samo dobrze jak tu na zdjeciu :)