Krupnik – Gotujemy po polsku IV

Oj, śnieg zaczął dzisiaj za oknem rano prószyć zaczął śnieg i padła decyzja o pierwszej zimowej zupie czyli :

Krupnik wg M. Łebkowskiego z Najlepszych przepisów Kuchni Polskiej czyli

  • 100 g kaszy perłowej
  • 200 g skrzydełek z kurczaka ( nasza zmiana)
  • 1 marchewka, 1 cebula
  • 1/2 selera, 250 g ziemniaków
  • 2 łyżki masła, 4 suszone grzyby
  • sól, pieprz oraz łyżka suszonej natki pietruszki

 

Grzyby opłukać i zalać 1,5 l. wody, dodać skrzydełka i gotować 1 godzinę. Marchew, pietruszkę i seler obrać i opłukać, cebulę obrać, przekroić na pół, przypiec na patelni bez tłuszczu i wraz z warzywami dodać do zupy. Gotować 30 minut i wywar przecedzieć. Mięso obrać, a grzyby pokroić w paski. Ugotować kaszę w 250 ml wywaru, do ugotowanej kaszy dodać masło i wymieszać. Połączyć kaszę z pozostałym wywarem, dodać pokrojone mięso, grzyby i marchew doprawić solą i pieprzem. Dodać obrane i pokrojone warzywa oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować 20 minut, posypać natką i podać. Smacznego !

Przepis bierze udział w akcji „Gotujemy po polsku” organizowanej przez Irenę i Andrzeja.

Patronat nad akcją objął producent Oleju Kujawskiego ZPierwszegoTłoczenia.pl