Księga mięsa recenzja – książka na niedzielę
Księga mięsa recenzja – książka na niedzielę .
Książka ta, to kompendium wiedzy o mięsie, skarbnica wiedzy dla osób które lubią mięso.
Książka podzielona jest na trzy główne części :
Rasy zwierząt – tu dowiemy się wszystkiego o rasach zwierząt o ich hodowli też. ( dużo zdjęć i naprawdę dużo wiadomości )
Potem rozdział Praktyka kulinarna – a tu wszystko o rozbiorze mięsa oraz o przyborach i naczyniach kuchennych, czyli o wszystkim co powinniśmy wiedzieć przystępując do pracy z mięsem.
A potem to co lubimy najbardziej czyli Przepisy .
Zaczynamy od smażenia i grillowania i tu np znajdziemy przepisy na szaszłyki wieprzowe w marsali, żeberka w pikantnym sosie miodowym, rostbef z sosem karmelowo – waniliowym ( zaznaczyłam do przetestowania ).
Potem przychodzi czas na pieczenie a tu mamy przepis na chrupiący boczek z prosięciny z soczewicą, tort mięsny Lincki z borówkami czy brioszki z farszem mięsnym.
Duszenie to kolejny rozdział a tam spotkamy przepisy na gulasz w foremkach zapiekany pod ciastem francuskim, policzki cielęce z pomidorami i oliwkami, zrazy zawijane z oberżyną i papryką.
Gotowanie i parzenie – a tu galareta wieprzowa w słoiczkach z jajami przepiórczymi, smalec do chleba z daktylami, gotowana giczka cielęca w panierce z precli.
Uff, dotarłam do końca.. uwierzcie mi zdjęcia i prosto napisane przepisy namawiają nas od razu do wypróbowania potrawy. Przepisów jest ponad 100 więc jest z czego wybierać.
Podsumowując : Książka zachęca do poszerzenia wiedzy na temat mięs, ras zwierząt naprawdę dokładnie opisane, co i jak robić, jak grillować, jakich części mięsa użyć do którego dania, jak to zrobić żeby było najsmaczniej.
Polecam !
KSIĘGA MIĘS
autorzy : Sabine Schlimm, Sabine Knappe, Monika Schuster, Stefan Ziemann
FK Oleksiejuk
stron 240
oprawa twarda
Recenzja powstała w ramach współpracy z Bookmaster.pl