Kuchnia grecka – George Calombaris.
Jako, że słońca nam obecnie brak to kuchnia grecka by się przydała, bo brak nam słońca i ciepła, prawda ?
Kuchnia grecka autorstwa George Calombaris to książka która nas przenosi do ciepłej Grecji.
Kim jest George, autor książki ? George to szef kuchni, gwiazda australijskiej edycji Master Chefa.
Otworzyłam książkę i przyciągnęły mnie w niej fajne zdjęcia, przepisy zaciekawiły i tak to pojawia się recenzja książki.
W książce znajdziemy rozdziały takie jak : greckie przekąski, sosy i dipy, makarony, souvlaki, street food, przepisy mamy, sałatki, desery, napoje i podstawy.
I tak najbardziej przypadły mi do gustu przepisy na koulaurakia z oliwkami i solonym masłem ( sezamowe pieczywo), marchewkowe tzatziki, ravioli z przypalonym porem, migdałami i serem feta, chrupiąca kaczka, gruszki na ciepło i majonez, ziemniaczany omlet z grecką kiełbasą i papryczkami chili, cypryjskie keftedes, przypalona dynia z twarogiem z koziego sera.
A z deserów rizogalo z solonym karmelem i ciasteczkami kurabiedes czy grecki bałagan. A do deserów napoje takie jak kawa po grecku, ouzo z ogórkowym lodem. W podstawach znajdziemy przepisy na chlebki pita, wiejski chleb czy ciasto filo.
Przepisy przeplecione są wspomnieniami George związanymi z rodziną, pracą i jedzeniem.
Książka bardzo fajnie pokazuje przepisy greckiej kuchni i naprawdę czytając ją możemy przenieść się na chwilę do greckiej kuchni, kuchni rodzinnej pełnej przypraw i pysznych warzyw.
Kuchnia grecka
George Calombaris
Pascal 2016
stron 318
oprawa twarda
cena :79,90
Wpis powstał w ramach współpracy z Księgarnią Internetową Bookmaster.pl