Lubisz domowy wytrawne wypieki ? To wyobraź sobie pyszne chrupiące pierożki pełne smaku ! zapraszam po przepis !
Pierożki pieczone z mielonym mięsem i warzywami.
Pierożki pieczone z mielonym mięsem i warzywami, kto takich nie lubi niech rękę w górę podniesie ;). Oj, tak pierogi wszelkie to my bardzo lubimy. A mnie ostatnio naszło, żeby dzieciom na obiad zrobić takie właśnie pierogi. Aby tak naprawdę mięso mielone podać w innej formie, miała być zapiekanka były pyszne pierożki.
Ciasto jeśli mamy mikser w domu, robi się wręcz samo w kilka minut. Potem chwila w lodówce, spokojne wałkowanie, sklejanie pierogów i chwila pieczenia i gotowe. Cud, miód powiadam Wam.
Pierożki pieczone z mielonym mięsem i warzywami
Ciasto
- 40 dkg mąki
- 30 dkg masła
- 200 ml jogurtu naturalnego
- sól, świeżo mielony pieprz do smaku
Do misy miksera wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone drobno masło i włączamy mikser. Winny się składniki połączyć tak, że będą wyglądały jak grudki czyli jak kruszonka, wtedy dodajemy jogurt z przyprawami i mieszamy dalej, aż całość się połączy. Wyjmujemy na deskę / stolnicę leciutko podsypujemy mąką i zagniatamy w jednolitą kulę, okrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki.
Nadzienie
- 50 dkg mięsa mielonego ( u mnie pomieszana łopatka i szynka wieprzowa )
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 5 łyżek kukurydzy konserwowej
- 1 papryka czerwona nie za duża
- 10 małych pieczarek
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1/2 łyżeczka ostrej papryki chili
- 2 łyżki oleju
- 2-3 łyżki wody do farszu
- 1 jajko + 1 łyżeczka mleka
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy z puszki. Paprykę myjemy a potem kroimy w drobną kosteczkę. Pieczarki opłukujemy pod wodą i kroimy w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej i na rozgrzany olej dajemy cebulę i czosnek, chwilę przesmażamy mieszając. Dodajemy mięso i smażymy razem przez około 5 minut ciągle mieszając. Następnie dokładamy pozostałe składniki i mieszamy, podlewamy kilkoma łyżkami wody. Doprawiamy do smaku.
Włączamy piekarnik na 180 C.
Ciasto wyciągamy z lodówki na blat lekko podsypany mąką. Odrywamy porcję ciasta i wałkujemy tak aby ciasto za grube nie było. Szklanką wycinamy kółka i nakładamy farsz, sklejamy pierogi. Odkładamy na formę do piekarnika wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Gdy już mamy pełną formę pierogów ( u mnie wyszły 4 pełne formy ) to w małej miseczce mieszamy jajko z mlekiem i tą mieszanką smarujemy nasze pierogi.
Pierogi wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20-25 minut do zarumienia ciasta.
U mnie były podane z sosem czosnkowym.
Smacznego !