Kochani przepraszam za ostanie dni milczenia, ale świat mi się przestawił o kilkadziesiąt procent :) Wróciłam do pracy, do swojej ulubionej, na swoje ulubione stanowisko :) .. Od jutra start w 100% trzymajcie kciuki ( bardzo proszę ) .
A to nasz ulubiony obiad czyli kurczak pieczony z czosnkiem i solą.
Kurczak pieczony z czosnkiem i solą
- Kurczak świeży
- 1 główka czosnku
- 1 łyżka gruboziarnistej soli
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki masła
- 1/2 kubka wody
Kurczaka myjemy i osuszamy. Czosnek obieramy i przeciskamy do miseczki, mieszamy z solą i oliwą. Nacieramy kurczaka czosnkiem w środku i z góry, pod skórę na piersiach wkładamy masło i również czosnek . Kurczaka układamy w brytfance i podlewamy wodą.
Piekarnik rozgrzewamy do 220 C i w takiej temperaturze pieczemy kurczaka przez 30 minut, a potem zmniejszamy temperaturę do 180 C i pieczemy jeszcze przez ok. półtorej godziny do zarumienienia się skórki, sprawdzamy czy kurczak jest upieczony wbijając w niego widelec w okolicach piersi i skrzydełka jeśli wypływa jasny płyn, kurczak jest ok :)
U nas został podany z młodymi ziemniaczkami oraz mieszanką sałat z domowej grządki z octem balsamicznym.
Oczywiście, że kciuki trzymam, gratuluję :-))
Aaa… nie zostało może w brytfance jakieś udko? ;-)
dla Ciebie zawsze :)
GRATULACJE :D :)
Powodzenia w nowej pracy. A kurczak mocno czosnkowy to kurczak pyszny kurczak :-)
dziękuję
dziękuję,