To jest danie, a dokładnie dodatek do dań, który musi pojawić się u nas na stole każdej wiosny. Jak tylko pojawia się młoda kapusta, kupujemy i robimy i objadamy się:) Ten przepis moja Mama przywiozła z Brazylii, miejsca gdzie kiedyś mieszkaliśmy i to danie nazywa się tam Couvee.
Młoda kapusta z czosnkiem ( Couvee )
- młoda kapusta
- 5 ząbków czosnku
- olej rzepakowy ( u mnie 1 łyżka ) na standardowej patelni ok. 5 – 8 łyżek
- sól do smaku
Kapustę myjemy i drobno szatkujemy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Na patelni ( u mnie patelnia ceramiczna Delimano więc użyłam mało oleju ) rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego czosnek, gdy czosnek zacznie pachnieć ( ale nie będzie brązowy czyli spalony ) wrzucamy kapustę i razem dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Po około 5 minutach duszenia doprawiamy do smaku solą i dalej dusimy, aż kapusta będzie miękka. Podajemy od razu.
U nas tym razem kapusta została podana z pieczonymi skrzydełkami z kurczaka.
Młodą kapustę uwielbiam, Koniecznie muszę spróbować w tej wersji :-)
Cały rok czekam na świeżą kapustę, uwielbiam ją.